Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

Flygfoto - Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Allmän diskussion kring fotografering A-B-C, alla misslyckade bilder Adobe Photoshop/Lightroom/Elements Bildanalys Bildhantering Om sajten Foto iFokus, kritik & förslag Foto iFokus fototävlingar & fotolekar Fotografera Art & abstract, fyrverkerier Ej kritik Fotografera arkitektur och gatufoto. Ej kritik Fotografera fordon och sport. Ej kritik Fotografera landskap & natur. Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Fotografera makro & stillbilder - Ej kritik Fotografera mat - Ej kritik Fotografera människor. Ej kritik Fotografera vilda djur & husdjur. Ej kritik Kameror, objektiv och annan utrustning Kritik - Hård Kritik - Medel Kritik - Nybörjare Kurser & Utbildningar - Bildtema & Fototeknik Läsvärt Mjukvara Mobiltelefoner - fotorelaterat OT - Off Topic Okategoriserade bilder Ej kritik Pinhole- och Toycamera Redigera mina bilder Säljes, köpes eller bytes Webbplatser Övrigt
Kritik - Nybörjare

(N) kritik

2013-10-07 15:48 #0 av: ElinJL

Jag skulle gärna vilja höra vad ni tycker om dessa två bilder och hur jag kan utvecklas! :)

/Elin 
Medarbetare på Tävlingshundar

Blogg - http://eelliinnsaventyr.weebly.com

Anmäl
2013-10-07 15:49 #1 av: ElinJL

Bild 2

/Elin 
Medarbetare på Tävlingshundar

Blogg - http://eelliinnsaventyr.weebly.com

Anmäl
2013-10-07 18:56 #2 av: Bagtjesen

Du berättar inget om vad du har för kamera, eller om du vet hur bilden togs, det finns ingen information om bilden inne i bildfilen (det som brukar kallas EXIF.

Båda bilderna är bra exponerade, om du inte använt något redigeringsprogram.

Så det som då är att kommentera är kompositionen, hur du placerat kameran i förhållande till huvudmotivet. Och hur du beskurit motivet ("vad du fått med av huvudmotivet").

På bild 1 har du sänkt dig till samma nivå som pojken och hunden, och det är bra, men du har inte fått med föötterna /tassarna - om du tagit ett-två steg bakåt hade bilden blivit mycket bättre som porträtt. Tycker att det passar bra med att pojken och hunden inte är på var sin sida om mitten i bilden.

Bild 2 är motivet taget ovanifrån och huvudmotivet är på höger sida men ser åt vänster - Jättebra! Men, i den här bilden skulle du ha sänkt kameran kanske till en aning under huvudet (ögonen) och riktat kameran en aning uppåt, då hade du kanske sluppit stora delar av staketet. - När man sänker sig själv och kameranlägre än djuret brukar de också bli mer nyfikna. Som fotograf måste man tänka på vinklar och bakgrund, inte bara huvudmotivet och man får inte vara rädd för att böja sig, stå på knä, krypa på marken eller vrida kroppen i nästan omöjliga vinklar Skämtar.

Bägtjesen

 

Anmäl
2013-10-08 07:09 #3 av: ElinJL

Hur får jag bilderna i EXIF?

Jag har tagit bilderna med Canon EOS 1100D!

/Elin 
Medarbetare på Tävlingshundar

Blogg - http://eelliinnsaventyr.weebly.com

Anmäl
2013-10-08 14:48 #4 av: Bagtjesen

EXIF och andra linkande information läggs från början in i bildfilen (oftast en .jpg) och det görs av kameran. Sedan kan man titta på de uppgifterna genom att använda program för det.

Googla efter "exif viewer editor", men kolla först efter om det inte finns i den redigeringsprogramvara - I annat fall så måste du berätta vilken kamera och vilket objektiv du har använt, så kan vi se om den kameran har de möjligheterna. En programvara som brukar föreslås här är från PhotoME.de - den är en av ett 50-tal programvaror varav över hälften är gratis, eller finns en enklare gratisversion, i vissa fall kan du redan i din internet browser (IE, FireFox, Opera, Chrome) klicka med den andra musknappen på en bild. (Testa här i forumet på olika bilder. Klicka först som vanligt på bilden så att den förstoras upp, sedna klickar du med den andra musknappen och då kan det finnas ett val i den listan där ordet EXIF finns med - klicka på det menyvalet!).Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.