Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

Flygfoto - Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Allmän diskussion kring fotografering A-B-C, alla misslyckade bilder Adobe Photoshop/Lightroom/Elements Bildanalys Bildhantering Om sajten Foto iFokus, kritik & förslag Foto iFokus fototävlingar & fotolekar Fotografera Art & abstract, fyrverkerier Ej kritik Fotografera arkitektur och gatufoto. Ej kritik Fotografera fordon och sport. Ej kritik Fotografera landskap & natur. Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Fotografera makro & stillbilder - Ej kritik Fotografera mat - Ej kritik Fotografera människor. Ej kritik Fotografera vilda djur & husdjur. Ej kritik Kameror, objektiv och annan utrustning Kritik - Hård Kritik - Medel Kritik - Nybörjare Kurser & Utbildningar - Bildtema & Fototeknik Läsvärt Mjukvara Mobiltelefoner - fotorelaterat OT - Off Topic Okategoriserade bilder Ej kritik Pinhole- och Toycamera Redigera mina bilder Säljes, köpes eller bytes Webbplatser Övrigt
Kameror, objektiv och annan utrustning

Diabild/negativscanner och bilddator

2013-10-05 10:13 #0 av: drzeto

Hej alla! Behöver lite goda råd. Jag har ett projekt som jag tänkt på länge, jag vill scanna in alla gamla bilder jag har sedan början av sextiotalet, både diabilder (ett antal tusen) och svartvita negativ (ännu fler tusen). Jag har ju en scanner för detta, men den är ju ganska gammal (säkert 8-10 år) och säkert inte speciellt modern, men det finns åtminstone automatisk dammborttagning på den..

Nu till min fråga: Skall jag köra med min något långsamma scanner eller skaffa en ny? Kan tänka mig att en del har hänt på denna marknad de senaste 8-10 åren. Skall jag dessutom använda mina nuvarande datorer; en 5 år gammal iMac samt en 3 år gammal Dell XPS "allt i ett skärm". Båda är ca. 24" stora och båda har Photoshop installerat. Eller rekommenderar ni att jag låter bygga en riktig bilddator med en riktigt bra skärm istället?

Jag är kräsen så jag vill ha bra grejor!

Tack på förhand 

Anmäl
2013-10-05 11:04 #1 av: Schnauzertik

Beror ju lite på vilken scanner du har idag.

Utbudet av dia/negativ scanner är minst sagt litet och det har nog inte hänt så mycket heller på senare år. Däremot kan man kanske leta efter en bra begagnad (om nu inte din hör till dessa).

Satsa också på ett riktigt bra scannerprogram som vuescan

Alternativ kan vara att fota av bilderna men det går ju inte precis fort.

Angående dator så om du tycker att photoshop flyter på bra redan idag så är väl inte en uppgradering det viktigaste. Däremot är en större riktigt bra skärm ett verkligt lyft.

Värd för Pensionärer

Anmäl
2013-10-05 11:09 #2 av: JazzBass

Har du en systemkamera med makroobjektiv kan du med lite DIY fota av negativen. Det går riktigt snabbt i jämförelse med en scanner. Det enda som dock är svårt att få till bra är färgnegativ, men svartvitt och dia funkar bra.

Medarbetare på foto, sång och matlust iFokus

Anmäl
2013-10-05 12:34 #3 av: papa-bear

någon har lagt upp hur vederbörande gjorde en egen mojäng, med låda, kamera och blixt, här på foto.ifokus, så prova sökfunktionen.

Anmäl
2013-10-05 14:27 #4 av: Bagtjesen

Jag är i samma sits och har hela 70-talet och halva 80-talet på dia. Jag vet att det finns riktigt bra skanners att hyra- men tydligen hyrde de bara ut i de områden där de hade butiken - och dit har jag 60 mil.

Tror att ScandinavianPhoto var en av de jag talade med för två år sedan.

Hoppas på att flytta inom ett år så nästa vinter räknar jag med att hyra en bra skanner...

Bägtjesen

Anmäl
2013-10-06 20:17 #5 av: drzeto

Hej, tack för era svar. Min scanner idag är en Epson Perfection

3170 Photo för er som undrar. Tycker den funkar väldigt bra, men det kanske finns bättre och snabbare?

Det där med att bygga en egen mojäng med sin system kamera låter intressant, har ni fler tips på bra sidor om det får ni gärna dela med er :)

Anmäl
2013-10-07 14:51 #6 av: papa-bear

woho, jag hittade bilderna som tråden innehöll, men tyvärr ingen manual. Skäms

Anmäl
2013-10-07 14:51 #7 av: papa-bear

nästa

Anmäl
2013-10-07 14:52 #8 av: papa-bear

och sista

Anmäl
2013-10-07 15:13 #9 av: Schnauzertik

http://guld.moderskeppet.se/kurser/kurs/rawbilder-cc/15_Fota+dina+%C3%A4ldre+bilder

Just dessa kurser är gratis på moderskeppet

Här kan du se under avsnitt 3 fota dina äldre bilder 4 video varav en om hemmabygge.

Värd för Pensionärer

Anmäl
2013-10-07 19:29 #10 av: JazzBass

#6-8 - Det där är mina bilder som du inte har frågat mig om lov att publicera. Hur hittade du dem, om inte via tråden jag lade upp dem i med ganska långa förklaringar? Det hade varit bättre med en länk till tråden ifråga än enbart några bilder från den. Nåväl, de får vara kvar nu i alla fall.

TS: Setupen jag använt ovan är inte den allra bästa. Bättre skulle vara ett lite mer stabilt upplägg och inte minst skulle hållaren för negativen vara bättre. Det enda positiva med den här är att det är lätt att snabbt fota av en 36 bilders rulle, bara att dra fram filmen till nästa ruta och fota igen. Sen skulle det också vara bra om kameran och filmhållaren monterades på ett och samma fäste så man enkelt skulle ha kamerasensorn och filmen i samma plan. Det sämsta i det här upplägget, som syns i sista bilden, var smörpappret jag använt för att mjuka upp ljuset. Det funkade inte utan gav väldigt flammigt resultat. Sedermera har jag bytt ut det mot en bit jämnvit plast från en frysburk. Den släpper igenom mindre ljus, men flammigheten försvann i alla fall.

Istället för att fota med ett typ 50mm objektiv och mellanringar, som jag gjort ovan, kan man förstås använda ett makroobjektiv. Det ger bättre resultat och det är lättare att autofokusera på filmen än att försöka ställa in skärpan rätt med manuell fokus.

Trots allt går det ändå väldigt snabbt att fota av negativen på det här viset, och man har väldigt bra utgångsmaterial för vidare redigering om man så vill. Det svåraste att få bra är väl färgnegativ som sagt, de kräver nästan en scanner för att man ska få bra resultat.

På scannerfronten har förresten softan stor betydelse. Det enda som jag vet rekommenderas av många är Silverfast scanningssofta. Det kanske går att installera och använda till din nuvarande scanner också.

Medarbetare på foto, sång och matlust iFokus

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.