Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

Flygfoto - Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Allmän diskussion kring fotografering A-B-C, alla misslyckade bilder Adobe Photoshop/Lightroom/Elements Bildanalys Bildhantering Om sajten Foto iFokus, kritik & förslag Foto iFokus fototävlingar & fotolekar Fotografera Art & abstract, fyrverkerier Ej kritik Fotografera arkitektur och gatufoto. Ej kritik Fotografera fordon och sport. Ej kritik Fotografera landskap & natur. Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Fotografera makro & stillbilder - Ej kritik Fotografera mat - Ej kritik Fotografera människor. Ej kritik Fotografera vilda djur & husdjur. Ej kritik Kameror, objektiv och annan utrustning Kritik - Hård Kritik - Medel Kritik - Nybörjare Kurser & Utbildningar - Bildtema & Fototeknik Läsvärt Mjukvara Mobiltelefoner - fotorelaterat OT - Off Topic Okategoriserade bilder Ej kritik Pinhole- och Toycamera Redigera mina bilder Säljes, köpes eller bytes Webbplatser Övrigt
OT - Off Topic

Ta betalt för bilder...

2013-10-02 20:44 #0 av: Annisangel

Jag vet att det varit uppe förr om att ta betalt för sina bilder, men nu hittar jag inte de trådarna... Jag undrar hur man gör för jag tycker det är så himla svårt! Någon som kan hjälpa mig!?Ledsen

Anmäl
2013-10-03 07:23 #1 av: Annisangel

Om man ska vara med i en utställning för att sälja alltså... :)

Anmäl
2013-10-03 11:51 #2 av: Bagtjesen

Kolla på SFF:S Prislista. I länken nedan finns att hämta hem en PDF.

http://www.sfoto.se/f/nyheter/prisguiden-2013

Sedan beror ju allt på hur professionella bilderna är och hur kommersiellt gångbara de är och formatet. Rör det sig sedan om enstaka omatchade bilder eller en serie bilder på ett tema. 5 bilder A4 i en serie kan om de är proffessionellt tagna och med kommersiellt gångbara motiv gå för 500-600:-st d v s 2500-3000:- för serien.

Sedan beror det ju också på om dina bilder har en bra kundkrets på just det ställe du skall vara. Jag har sett jättebra konst och fotografier för relativt låga priser, men som ändå inte sålt - för att det var fel kundkrets just där.

Att det sedan är "dåliga tider" rent allmänt i samhället så kan en lokal kundkrets vara mycket priskänslig.

Bägtjesen

   

Anmäl
2013-10-03 13:55 #3 av: Annisangel

Tusen tack för hjälpen!!!! Ska kolla detta!! ;)

Anmäl
2013-10-03 15:52 #4 av: tlundegard

Jag hittade ingenting på sidan om vad en högupplöst resp lågupplöst arkivbild som enbart får användas i privat bruk ska kosta.. Är själv lite intresserad!

Anmäl
2013-10-03 16:59 #5 av: Bagtjesen

#4 tlundegard.

Får du ett bättre pris på kameran om du köper den som privatperson, eller om du köper 1 bil eller 1 liter mjölk?

Reglerna för "privat bruk" är ju lite speciella, enligt svensk lag så får man ju kopiera t ex en bild för privat bruk, inom familjen/släkten, så det blir oftast inte bara en bild man säljer om man säger som så...

"Högupplöst eller lågupplöst" signalerar till mig att det bara är en digital version av bilden som skall säljas, och inte papperskopior. Till privatpersoner där jag säljer bildfiler brukar jag berätta att det inte är tillåtet att skriva ut bilderna - vem vill ha sina bilder utskrivna på dåligt fotopapper och spridda för vinden!

Vet jag att det är för webb-användning levererar jag bilder i ett antal förutbestämda upplösningar och komprimeringar t ex (helbild (ca 16MP), halvbild, något mindre (som motsvarar 1920x1080) och flera mindre. ner till icon/thumb, ofta 5-6. Sedan berätttar jag att bilderna inte på något sätt får krympas eller konverteras (t ex till PNG eller TIFF)..

Vet jag att det är en förening som vill ha bilden med i sin tidning skickar jag med en TIFF, och ber om ett avdrag av sidan där bilden skall vara med, så att jag kan godkänna den innan publisering, för just den tryckningen - det innebär inte att företaget/föreningen äger bilden eller hur - Du kan ju ha sålt bild-rättigheten flera gånger och det är ett sätt att få betalt för all möda...

Att köparen är en privatperson och och att det därmed blir lite av reglerna för "privat bruk" innebär ju ändå inte att de får förändra bilden eller så.

Tycker att privat bruk innebär större risk för missbruk av en bild och därmed finns det väl inget behov av rabatt.

En bild är en bild och högupplöst eller lågupplöst, är ett tvetydiga ord. Betyder det bara 4096x3024 genemot 2048x1512, eller betyder också färgupplösningens antal bitar sRGB 14-12-8bitar? Eller AdobeRGB eller andra format där betydligt större färgdjup finns?

Bägtjesen


Anmäl
2013-10-03 17:50 #6 av: Annisangel

Tänker mig typ pappersbilder man hänger upp på en vägg med ram runt i A4 el A3 beroende på kostnad att trycka upp.

Anmäl
2013-10-03 18:36 #7 av: tlundegard

#5 hur gör du med bilder som du har tagit på personer som är med i någon form av tävling då?
Det jag vill sälja är bilder på ryttarekipage, bilder som får användas hur som helst på webben. Jag litar på att ingen vill lägga ut en bild på sig själv och sin häst på någon dålig sida.

Det anser jag vara för "privat bruk", eller kanske snarare för att visa upp sig och sin häst men utan att tjäna pengar på det.

Däremot så vill jag ta extra för de bilder som ska användas i tidningar, hingstannonser och dylikt, just för att bilderna då används till syfte att tjäna pengar.

Såg bara information om dessa bilder på den rekommenderade sidan och kan inte riktigt kategorisera de andra bilderna.

Och ja, man får använda andras bilder för "privat bruk" hemma, men jag kan också välja att bara lägga ut lågupplösta bilder med min logga på och jag tror nog att de flesta föredrar att köpa rena högupplösta bilder om de nu vill ha dessa hemma.

Jag kommer nog inte börja skriva ut papperskopior som rutin, enligt min erfarenhet så vill de flesta ha sina bilder digitalt.

Anmäl
2013-10-03 20:01 #8 av: tlundegard

sorry om jag tog upp tråden, men jag blev bara lite nyfiken.

Man kanske inte ens brukar sätta skillnad i pris mellan bilder som man säljer digitalt, oavsett vad de ska användas för? :)

Anmäl
2013-10-03 20:07 #9 av: Bagtjesen

#6 Annisangel - vit tjock pappersram runt en akvarell eller ett foto kallas "passepartout", och de är inte billiga för de måste vara av syrafritt papper så att inte bilden som finns över den vita kartongen börjar fräta sönder.

Välsorterade pappershandlare eller "riktiga" fotobutiker har det ofta hemma, men det är inte billigt!

#7 tlundegard. Nej jag föreslog inte att du skulle börja skriva ut papperskopior, bara att du skall förbehålla dig rätten att de bara får använda den digitala bilden digitalt och att de måste fråga dig om lov att få göra papperskopior.

Om man skriver ut bilder ibland på fotopapper så vet man vilka bilder som passar på vilket papper. Dessutom vet man om man behöver göra ändringar redan i övergången från kameran (och RAW) och redan där konvertera från sRGB till t ex AdobeRGB eller annat. Att ha bilder uskrivna på fotopapper på lager tror jag få gör.

Om det är en tävling så beror det på om det är helt fritt att fotografera där eller om det är förbehållet en särskild fotograf- det är olika på vad det är vem som arrangerar en tävling. Det är på det sättet ingen skillnad om du är utsedd till fotograf på ett arrangemang eller om det är helt fritt att fotografera. Din bild är ändå din bild.

Du skriver också "bilder som får användas hur som helst på webben" - Det är en väldigt generös inställning. Jag tror att du kanske menar den person som köpt bilden av dig och den personens familj får lov att använda bilden på sin/a hemsidor - eller menar du på allvar att alla som ser en av dina bilder på en webb-sida får sno den och använda den på sin egen hemsida?

Det går att lägga upp sina bilder i så hög upplösning som är brukbart på en webb-sida (vanligtvis 1920x1080) och ändå skydda den från att kopieras. Eller åtminstone från att bli bra kopior av - Titta på en del foton på webben - försök att spara ner bilderna (som vi kan göra här på Foto.iFokus) - det är inte alla som går att göra det på. Det är inte helt bergsäkert men en vanlig användare klarar inte av det utan kunskap. hör med några som är specialiserade på webb-sidor, de vet. (Jag tror JNN på forumet kan vara en sån person).

Allt beror på om du vill presentera bilderna när de är som bäst, eller inte och om du vill ta kostnaderna för kunskapen om hur du skyddar dem högupplösta.

Jag har sett en del hopplösa hemsidor där man rullar och rullar och rullar och ... Tycker bättre om grupper av bilder i lite mindre upplösning som blir stora när man klickar upp dem - ungefär som på detta forum, men med skillnaden att du själv håller de högupplösta bilderna i ungefär samma format, annars ser det knasigt ut om inte bilderna i varje grupp av bilder har för stor skillnad i format. Sortera efter motiv - tidpunkt och annat. Att rulla 50 halvhögt upplösta bilder på en sida är en mardröm...

Bägtjesen

 


Anmäl
2013-10-03 20:32 #10 av: tlundegard

Tack för tipsen, då förstår jag dig bättre :) Men frågan är ändå vad jag kan ta för bilderna..

Jag menar att de som köper bilderna får använda dem hur som helst på internet, men de får inte användas av andra.
Jag vet hur man kopieringsskyddar en hemsida, men tyvärr så finns det ganska enkel information om hur man tar sig runt det. Dessutom så har jag än så länge mina bilder på facebook (vet, det är långt ifrån det optimala eftersom att fb får rättigheter till bilderna) och där kan man inte införa kopieringsskydd.
Jag strävar just nu efter att synas mer utåt och då är fb ändå ett ganska bra alternativ, jag ska nog så småningom fixa en riktig hemsida istället.

Anmäl
2013-10-03 23:27 #11 av: Bagtjesen

#10 tlundegard. Så bra att vi förstår varann - mer än hälften av allt som missförstås kan skyllas på avsändaren...

"Frågan är ändå vad jag kan ta för bilderna."  Prislistan gör ingen skillnad mellan om en bild köps av en privatperson eller av ett företag.

En prislista är ju bara en riktprislista.

Du behöver göra en företagsekonomisk bedömning av hur mycket din utrustning inkl dator et c kostar dig, och hur mycket det kostar att åka på tävlingar. Och då menar jag verkliga kostnader, med modern bil kostar det 40-45 kronor milen.

Du bör räkna med hur mycket tid du behöver lägga ner med både förberedelser bildbehandling och efterabet som leveranser.

Vill du ha en rimlig timlön så skall du räkna med alla kostnader på timlönen som du skulle ha som företagare med pensionsavgifter och allt.

En sådan tävlingsdag förutsätter ju att du har all utrustning klar och bara packar in i bilen och åker - från den stunden till dess du kommer hem är det din timpeng som gäller.

Prislistan för beställningsjobb t ex bröllopsfoto tar med liknande punkter/kostnader, fast på ett högre plan.

Vad du kan göra är att dela dessa initiala kostnader på det antal bilder du förväntar dig att sälja direkt efter, eller på viss tid efter tävlingen.

Om du räknar rätt så tror jag att du ändå kommer att behöva ta 500-750:- som de föreslår i prislistan för arkivbilder. Jag ser inte prislistans vits med att skilja på digitala bilder och de som är utskrivna på papper - annat än då möjligtvis papperskostnaden. Det är ju en bild du levererar i vilket fall. Det finns ingen prislista för bilder som är tagna "på vinst och förlust" vilket det väl är i ditt fall för du vet ju inte om du får några beställningar eller om du får tillräckligt med beställningar för att täcka dina kostnader.

Tänk på att bilder du tagit och presenterat mycket väl kan säljas till "rätt pris" - rätt vad det är så är det någons födelsedag eller dags för julklapp eller lysningspresent eller konfirmation... 

Är du duktig - vilket jag sett av flera av dina bilder - och vill satsa på det som en verksamhet måste du lära dig ta betalt. Annars blir det till slut en hobby som kostar för mycket och som man kanske inte orkar med om man vill ha villa-vovve-volvo.

Fick för mycket att göra i kväll, besök och telefonsamtal, så jag hann inte riktigt med som jag ville. Till sist: "Tänk på att det är en fri marknad, den som levererar en bra produkt och kan ta bra betalt också är den som överlever".

Bägtjesen 

 Anmäl
2013-10-04 05:40 #12 av: Annisangel

Det hör absolut inget att fler gör inlägg i denna tråd. Jag får en bättre förståelse hur det fungerar! Intressant... :)

Anmäl
2013-10-04 08:12 #13 av: JNN

 Måste bara flika in här med ett litet inlägg!

Kul om jag ingett ett intryck om att jag kulle vara duktig på websidor, som Bagtjesen skrev i #9, men det är jag verkligen inte, jag är nog den sista att ställa såna frågor till..Skrattar

Men jag sökte lite snabbt och här hittade jag lite info som kanske kan vara intressant för somliga:

http://manual.dinstudio.se/0/44/kan-jag-skydda-mina-bilder/

 

Anmäl
2013-10-04 12:33 #14 av: Bagtjesen

#13 JNN - Sooorrrryyyyy, om jag felaktigt syftade på dig - jag hade fått för mig att du i något inlägg i någon annan tråd sagt något om att du jobbade med något sådant... Kan ju har varit någon annan - och att gubben minns fel.

Bägtjesen

Anmäl
2013-10-04 13:33 #15 av: JNN


Haha, det är lugnt, ingen fara! Det kan toka till sig i bland för oss alla..!Glad

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.