Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

Flygfoto - Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Allmän diskussion kring fotografering A-B-C, alla misslyckade bilder Adobe Photoshop/Lightroom/Elements Bildanalys Bildhantering Om sajten Foto iFokus, kritik & förslag Foto iFokus fototävlingar & fotolekar Fotografera Art & abstract, fyrverkerier Ej kritik Fotografera arkitektur och gatufoto. Ej kritik Fotografera fordon och sport. Ej kritik Fotografera landskap & natur. Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Fotografera makro & stillbilder - Ej kritik Fotografera mat - Ej kritik Fotografera människor. Ej kritik Fotografera vilda djur & husdjur. Ej kritik Kameror, objektiv och annan utrustning Kritik - Hård Kritik - Medel Kritik - Nybörjare Kurser & Utbildningar - Bildtema & Fototeknik Läsvärt Mjukvara Mobiltelefoner - fotorelaterat OT - Off Topic Okategoriserade bilder Ej kritik Pinhole- och Toycamera Redigera mina bilder Säljes, köpes eller bytes Webbplatser Övrigt
Allmän diskussion kring fotografering

Hästhoppningskort?

2013-09-25 16:42 #0 av: TheAlmab

Hej! jag har en Nikon D3200 (med 18-55 mm...? objektiv) min kompis ska tävla med sin häst och frågade mig om jag kunde komma dit och fota. jag har fotat hästar som hoppat förr men det blir alltid suddigt och dålig kvalite då man inte får använda blixt i ridhuset därför så kör jag alltid på ingen blixt. Mina frågor är om man kan ha kameran inställd på sport och att kameran fortfarande inte använder sig av blixten och vad tycker/tror ni är de bästa inställningarna för hoppning och alla typer av hästhoppning? skriv gärna på lite mer "bäbis" språk då jag inte riktigt är så jättebra på att fotografera och kamera inställningar...

Tack i förhand!

Anmäl
2013-09-25 21:10 #1 av: [Teddies matte]

Med ett standardobjektiv (som du har) blir det nog lite knepigt att fota i ridhus, du har inte möjligthet att få låna ett ljusstarkare objektiv av någon?

Sajtvärd på Lagotto romagnolo i fokus

Anmäl
2013-09-25 21:29 #2 av: Paltn

höj ison så bör den klara ljuset. Så rackarns mörkt äre väl inte?
Ljuskompensera på plus också om det behövs, samt fota i raw för att kunna finjustera det sista.

Anmäl
2013-09-25 21:53 #3 av: emmaerlandssoon

Är väldigt svårt att få bra bilder med ett standarobjektiv då jag själv hade det problemet innan. Det behövs kort slutartid och högt ISO. Om du ska fortsätta att fotografera i ridhus och känner att du vill uppgradera din kamerasamling så rekommenderar jag att du köper ett Sigma 70-300mm, kostar runt 900kr på Netonnet och det är jättebra att fota i ridhus med. denhär bilden har jag fotat i ett ridhus med! :)

Anmäl
2013-09-25 21:55 #4 av: emmaerlandssoon

Sen hade jag lite dåliga inställningar här för jag borde haft kortare skärpedjup. :)

Anmäl
2013-09-26 00:24 #5 av: Bagtjesen

Gå till ridhuset och titta efter vad du får för inställningar. Ändra ISO - du kan gå rätt högt, åtminstone till 2000  och få hyfade bilder. Men pröva i västa fall upp till ISO4000. Fotografera i RAW (filerna heter då ????.NEF). Välj inte att skapa både JPG och NEf, då blir kameran långsammare när du tar seriebilder (CL & CH).

Ta reda på vad ridhuset har för belysningssystem (vilekn typ avlampor de har) och ställ in Vitbalansen så.

Du behöver inte ha dramatiskt korta slutartider; med 1/1000s så blir  allt fruset. Sedan skiljer det ju sig mellan om hästen rör sig mot dig eller från dig eller springer sidledes framför dig - Vid sidledes så följer du ju efter hästen i sökaren och då går det bra med 1/250-1/400s.

Din kamera skall också vara inställd på AF-C (continuerlig fokusering) - om den möjligheten finns. Vet inte om D3200 har inställningar som kan slås på som gör att fokus räknar fram hur fort hästen springer och hur långt framför fokus då måste ställa in.  

Så alla slutartider du kan få med din ISO-inställning som ligger mellan 1/400 till 1/800 kan du klar dig på.

Se till att sticka iväg till ridhuset någon dag innan och försök ställa in kameran som flera här har förslagit, och kolla hur resultaten blir.

Blir bilderna någotsånär bra så spara bilderna under U1 eller U2 om kameran har den möjligheten. Då kan du frotsätta att plåta som vanligt de andra dagarna och när du kommer till ridhuset vrider du ratten till U1, och då är de klara.

Var bara stýstematisk i det du gör - notera vad du ändrat på ochfrån vilket värde och till vilket nytt värde. Gå igenom de "listor" med förslag som vi har och sätt dig in i hur det fungerar i kameran, och testa....

Bägtjesen

Anmäl
2013-09-26 07:56 #6 av: JazzBass

#3 - Jättebra om du tycker det funkar för dig, men jag skulle avråda från det objektivet om man inte har en kamera med inbyggd bildstabilisering (t.ex. pentax/olympus/sony). Det funkar inte bra i mörka miljöer, då det saknar både ljusstyrka och stabilisering (det senare är inte nödvändigtvis nåt problem när man fotar sport, men nog i övrigt i dåligt ljus), vilket man också ser i din bild. Ser i exif att du använt de här inställningarna:

ISO 3200 - Ok med dagens moderna sensorer. Men med tanke på de andra inställningarna borde du ändå ha använt iso 5000-6400 ungefär, men då lider kvaliteten ganska mycket mer än vid iso 3200.

f/4,5 - Med tanke på att du zoomat till 150mm och största bländaren i objektivet är f/4 endast vid 70mm och blir därefter gradvis mindre, så skulle du inte ha kunnat använda nåt kortare skärpedjup i den här bilden. f/4,5 är troligtvis största möjliga bländare på 150mm brännvidd.

1/160 - Det är en för lång slutartid för att frysa motiv som rör sig snabbt, och dessutom är det i längsta laget med tanke på brännvidden. För lång slutartid ger lätt skakoskärpa. Med 150mm brännvidd borde du helst ha legat på 1/250s för att minska risken för skakoskärpa, och med tanke på motivet som rör sig fort skulle du gärna få ha använt 1/500s slutartid eller så, för att frysa motivet bra. Den här bilden är tyvärr ganska oskarp.

Så sammanfattat så finns det verkligen orsak att fundera om man tror man klarar sig med ett ljussvagt objektiv om man ska fota sport i dåligt ljus, men det är klart att ljusstarkare objektiv kostar mycket mer. Jag skulle dock rekommendera att leta efter ett begagnat Sigma 50-150/2,8, som ger 1-2 steg bättre ljusstyrka (och kortare skärpedjup). De är inte så vanliga, men går att fås relativt förmånligt begagnade. Inte så billigt som 900kr dock, utan kanske snarare 3000. Men för det priset är det bland det bästa man kan köpa till en D3200 för det här ändamålet.

Om man ändå kör på ett ljussvagt teleobjektiv så har jag följande tips:

1) Kör svartvitt. Högt iso ser mycket bättre ut i svartvitt.

2) Förminska bilderna och efterskärp dem (om du bara ska visa dem på nätet eller på dataskärmen hemma, men behåll alltid originalet orört!). I litet format ser bilderna alltid skarpare och renare ut.

Medarbetare på foto, sång och matlust iFokus

Anmäl
2013-09-27 09:42 #7 av: TheAlmab

tack för alla tips! :D

Anmäl
2013-09-28 20:07 #8 av: emmaerlandssoon

#6 Haha nej jag har inte använt dem inställningarna. Jag har en Nikon D3100 som föresten bara går att ställa in ISO 1600 & 3200 som högst.

Anmäl
2013-09-28 22:48 #9 av: JazzBass

#8 - Har du i så fall ändrat informationen i bildens exif-data? Om inte, så är det precis de inställningarna jag skrev i #6 som du har använt. Jag hittade inte på nånting utan kollade upp inställningarna i exif. Men det är inte osannolikt att du trott att kameran har använt andra inställningar. Det gör den i vissa lägen, till exempel så har många auto-iso påslaget utan att veta om det...

Medarbetare på foto, sång och matlust iFokus

Anmäl
2013-09-29 14:04 #10 av: JazzBass

#8 - Ser nu vidare att du använt något helautomatiskt autoläge (sport?). Då kan du inte bestämma vilka inställningar kameran ska använda utan den bestämmer själv inställningarna enligt vad ljusmätaren i kameran tycker borde funka bäst.

Medarbetare på foto, sång och matlust iFokus

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.