Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

Flygfoto - Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Allmän diskussion kring fotografering A-B-C, alla misslyckade bilder Adobe Photoshop/Lightroom/Elements Bildanalys Bildhantering Om sajten Foto iFokus, kritik & förslag Foto iFokus fototävlingar & fotolekar Fotografera Art & abstract, fyrverkerier Ej kritik Fotografera arkitektur och gatufoto. Ej kritik Fotografera fordon och sport. Ej kritik Fotografera landskap & natur. Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Fotografera makro & stillbilder - Ej kritik Fotografera mat - Ej kritik Fotografera människor. Ej kritik Fotografera vilda djur & husdjur. Ej kritik Kameror, objektiv och annan utrustning Kritik - Hård Kritik - Medel Kritik - Nybörjare Kurser & Utbildningar - Bildtema & Fototeknik Läsvärt Mjukvara Mobiltelefoner - fotorelaterat OT - Off Topic Okategoriserade bilder Ej kritik Pinhole- och Toycamera Redigera mina bilder Säljes, köpes eller bytes Webbplatser Övrigt
Kritik - Nybörjare

Kritik (N?)

2013-09-12 16:13 #0 av: Gaiezza

VIll ha lite kritik på dehär två bilderna. Tagna med min Canon EOS400D. 

Anmäl
2013-09-12 16:13 #1 av: Gaiezza

BIld 2

Anmäl
2013-09-12 16:14 #2 av: Gaiezza

Vet, att Nr 1 är suddig.

Anmäl
2013-09-12 16:18 #3 av: equestphoto

Bild 1 skulle varit superfin om den inte varit så suddig.

Nr 2 är lite väl mörk för min smak, kanske lite ljusare? Annars fin bild :)


http://equestfoto.se/blog

Anmäl
2013-09-12 19:18 #4 av: Shelsy

Jag gillar den första bilden. Det är ett fint ljus som faller in i bilden och den är intressant, för det "händer" något i bilden. Om du förstår vad jag menar. Skulle vilja ha mer luft åt höger där hundarna tittar åt och synd att bilden blev lite suddig. Den andra bilden är också fin, kanske skulle vara lite ljusare för mitt tycke, men inte jättemycket. Fast jag gillar även det ljuset det är i bilden nu. Jättefina ögon.

Anmäl
2013-09-13 09:01 #5 av: MagArne

Ser att du har bländare f/1.8 på första bilden. Det ger ett ett väldigt kort skärpedjupt, ibland lite för kort. Mindre bländare kräver mer ljus så längre slutartid eller högre ISO behövs.

Vitbalansen kan man jobba lite på också då bilden är lite gulaktig men det har och andra sidan sin charm också.

Bildens uttryck med hundrarna uppställda på fin rad tittandes åt sidan tycker jag är helt underbar.


Samma med den undre bilden, kör med en mindre bländare.
Vist f/1.8 ger fin bakgrundsoskärpa och mycket ljus men kommer man nära objektet blir skärpedjupet oftast för kort. Har man långt avstånd från objektet till bakgrunden får man bibehållen bakgrundsoskärpa. Kanske ett buskage en bra bit bort kan fungera som en suddig bakgrund?

Anmäl
2013-09-13 12:54 #6 av: Mooniq

Gillar bild nr 2 jättemycket. Härliga kontraster i färgerna som är rejäla och mustiga. Hade gärna hängt den på väggen Glad

Älta inte problem - skapa lösningar!! FunderarSkrattar


Anmäl
2013-09-14 13:24 #7 av: Bagtjesen

Du har bra blick för bra bilder och komposition.

Du har gått ner lågt mot marken när du tagit bilderna, och det är jättebra! Inte som kritik mot dessa bilder utan som ett tips inför framtiden - kanske är det så att den höjden var "bekväm" och att du inte smutsade ner knäna - Fundera på att vara ännu mer obekväm i din kroppsställning (utan att du hamnar i obalans).  

Skärpan är otillräcklig som flera påpekat i bild #1.

I bild #2 är nosen inte i i skärpa - det blir hundens förbröst och hals - inte nos och ögon som är i skärpa. Åtminstone på min bildskärm blir bilden lite för mycket mättad i alla färger.

Som #5 MagArne säger så behöver du förstå mer av skärpedjup och bländare och avstånd till motivet påverkar bilden.

Om du berättar vilken kamera och objektiv du har så kan säkert flera här berätta vad som är bäst inställningar på den kameran för att få fram det du annars så jättebra bra komponerat ihop!


BägtjesenAnmäl
2013-09-14 13:54 #8 av: MagArne

#7 Canon EOS 400D DIGITAL med ett 50mm f/50mm enligt EXIF på första bilden

Här finns en onlinekalkylator för att beräkna skärpedjup. Då är det lite lättare att förstå vad som händer när man justerar bländare samt ändrar avstånd till objektet.
http://dofmaster.com/dofjs.html

Anmäl
2013-09-14 17:49 #9 av: Bagtjesen

Såg inte att avstånd fanns med i EXIF men om man tänker sig att det var 1 meter, så var det 2,6 cm skärpedjup. ISO 200 med f3,6 eller skulle givit ca 5 cm och f5,6 "hela" 8 cm vilket borde varit nära nog vad som skulle behövts. Med ett ISO på 200 eller strax över hade det kanske gått med de bländarna eftersom hunden låg, stilla - får man förmoda och du hade fått tider på sämst ca 1/70-80s. ISO400 med f8 hade räckt till.

Men kanske är det så att det inte var rätt val av fokusinställningar. inställd? Vad är det för motsvarighet till Nikons AF-S på Canon-kamerorna? Och spot-mätning?

När man ser på bild2 så är ju färgmättnaden bra, och avsaknaden av skuggor visar på att det nog var rätt molnigt eftersom tiden visar på kl. 15.11 den dagen. En timme tidigare hade nog ljuset räckt till med ISO100 1/100s och f11.

Fotografi betyder ju teckna med ljus så det är allt det hela handlar om rent fototekniskt - att välja rätt ljus. Att allt blivit rätt kompositionsmässigt tycker jag bådar gott för dig Gaiezza!

Bägtjesen 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.