Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

Flygfoto - Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Allmän diskussion kring fotografering A-B-C, alla misslyckade bilder Adobe Photoshop/Lightroom/Elements Bildanalys Bildhantering Om sajten Foto iFokus, kritik & förslag Foto iFokus fototävlingar & fotolekar Fotografera Art & abstract, fyrverkerier Ej kritik Fotografera arkitektur och gatufoto. Ej kritik Fotografera fordon och sport. Ej kritik Fotografera landskap & natur. Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Fotografera makro & stillbilder - Ej kritik Fotografera mat - Ej kritik Fotografera människor. Ej kritik Fotografera vilda djur & husdjur. Ej kritik Kameror, objektiv och annan utrustning Kritik - Hård Kritik - Medel Kritik - Nybörjare Kurser & Utbildningar - Bildtema & Fototeknik Läsvärt Mjukvara Mobiltelefoner - fotorelaterat OT - Off Topic Okategoriserade bilder Ej kritik Pinhole- och Toycamera Redigera mina bilder Säljes, köpes eller bytes Webbplatser Övrigt
Allmän diskussion kring fotografering

En bättre systemkamera!

2013-08-27 16:33 #0 av: madeleinepa

För att få bäst bilder vad spelar mest roll, kameran eller objektivet? Eller båda lika mycket, kanske?

Jag har en Nikon D3100 med ett Nikon AF 50mm 1,8 G objektiv just nu. Skulle inte ha något emot att ha en ännu bättre kamera! Är Canon 600d bra? Har ni något tips på ett bättre kamera eller objektiv som inte är föör dyrt men ändå är väldigt bra?


Ska förresten utomlands snart, USA och undrar vilket objektiv ni tycker låter bäst att köpa innan, alltså vilket ni tror blir till mest använding.. vidvinkel eller teleobjektiv. Har jätte svårt att bestämma mig Funderar

Anmäl
2013-08-27 16:34 #1 av: Fridaaaa

Objektivet är viktigt.
Du kan få till många bra bilder med Nikon D3100, har en själv.
Ännu bättre kostar ju, likaså objektiven.

 Medarbetare: rexkaniner, Support. Hundar

Min blogg Besök gärna! :D

Anmäl
2013-08-27 17:29 #2 av: MagArne

Jag hade köpt ett Nikon 16-85mm f/3.5-5.6G ED VR AF-S DX NIKKOR och behållit D3100 och Nikon Nikkor AF-S 50mm f/1.8G

Då du är inkörd på Nikon tycker jag du ska fortsätta med det om du är nöjd med märket i övrigt.

Vad har dina resekamrater för kameror och objektiv? Möjligt att ni kan låna av varandra?

Anmäl
2013-08-27 18:12 #3 av: Inkanyezi

Den första frågan som måste dyka upp är: Vad menar du med "bättre"?

Det finns ju en del småsaker som skiljer de här två kamerorna, och det som skiljer mest hanteringsmässigt är kanske det viktigaste. EOS 600D har en skärm som man kan ställa i olika lägen, så att man lättare kan använda kameran i obekväma lägen.

Det skiljer lite grann också på videomöjligheterna, men som jag ser det är skärmen det viktigaste. Alla andra egenskaper hos kamerorna är i stort sett lika, och de ger samma bildkvalité.

Utvecklingen går ju ganska fort när det gäller kameror, så de är båda lite gamla vid det här laget. Nikon D3100 kom 2010 och Canon EOS 600D 2011. Nikon har hunnit med ett par generationer sensorer sedan dess och det finns några Nikon-kameror som är markant bättre i en del avseenden. Om det spelar roll hänger mest på fotografen, eftersom i stort sett alla systemkameror är mycket bra.

Men någon direkt avgörande skillnad kan jag inte se mellan de här två. De är lika bra när det gäller alla tekniska egenskaper. Det skiljer lite på nanteringen, och 600D har en stor fördel genom den vridbara skärmen.

Så om du tycker att det är värt att byta för att få en skärm som kan fällas ut och vrida i olika lägen, så är ju EOS 600D bättre, men i alla andra avseenden är det dött lopp.

När man funderar över uppgradering har man kanske något man skulle vilja förbättra, och oftast är det som här ett steg rakt åt sidan om man byter en instegsmodell mot en annan instegsmodell. Man förlorar också en del av vad man redan har investerat när man byter till ett annat märke, eftersom objektiven inte passar.

Anmäl
2013-08-27 19:40 #4 av: madeleinepa

När jag har ser bilder tagna med en Canon 600D så är dom bilderna alltid (iallafall dom jag sett) bra kvalitet. Jag är inte expert på det här direkt. Men jag tror det kanske kan vara megapixlarna på kameran som gör skillnaden? Förstår ni vad jag menar? 

Men vet ni något annat bra objektiv för Nikon D3100 istället för det jag har? 

#2 Reser med min familj och jag är den enda som äger en systemkamera..så det blir nog lite svårtSkämtar

Anmäl
2013-08-27 19:55 #5 av: Schnauzertik

Det 16-85 som föreslagits är nog ett bra val. Ganska allround

Annars skulle jag säga att för att få bäst bilder är kunskap viktigast och i pengar räknat också billigare men det kostar förstås tid.

Värd för Pensionärer

Anmäl
2013-08-27 19:55 #6 av: MagArne

#4 Ditt fasta 50mm är ju bland det skarpaste du kan sätta på din kamera utan att betala en förmögenhet. Det är som mest skarpast mellan bländare f/4 och f/8

Bilderna från 600D är inte dem tagna av proffs som exempelbilder? Tagna i RAW och efterbehandlade efter konstens alla regler.

Vad är det du inte gillar med ditt 50mm objektiv?

Anmäl
2013-08-27 20:15 #7 av: felixhaljeskog

#4 Det är ju inte någon stor skillnad på megapixlarna i dom kamerorna då Nikon D3100 ligger på 14 och 600D ligger på 18 megapixlar, sedan så avgör inte megapixlarna hur skarpa dina bilder kommer bli.

För det första så har det med fotografen att göra, sen så har sensorn och objektiv en stor betydelse också.

Jag hade själv en Nikon D3100 tidigare, och jag hade inga problem med hur hur skarpa bilderna blev, jag tycker du borde skaffa dig ett nytt objektiv i första hand! :)

exempelbild:

Anmäl
2013-08-27 20:42 #8 av: madeleinepa

Ja, det låter som jag kanske bara får testa fram mig på min kamera för att bli bättre! Ni säger ju att Canon 600d och nikon d3100 inte har så stora skillnader så får ta och lära mig min kamera ännu bättre. Tack för alla tips!!Glad

Anmäl
2013-08-27 20:50 #9 av: MagArne

#8 Det finns många bra videoguider om fotografering på youtube.

Nämn någon form av fotografering du vill lära dig mer av så hjälper vi dig lite på traven Glad

Anmäl
2013-08-27 21:37 #10 av: Fridaaaa

#7 Läcker bild Lipar

 Medarbetare: rexkaniner, Support. Hundar

Min blogg Besök gärna! :D

Anmäl
2013-08-27 22:27 #11 av: JazzBass

#6: "När jag har ser bilder tagna med en Canon 600D så är dom bilderna alltid (iallafall dom jag sett) bra kvalitet"

Kvalitet är ett svårdefinierat och ofta feltolkat begrepp. Många menar med bra bildkvalitet en bra exponerad och efterbearbetad bild, medan kvaliteten hänger ihop med dynamiskt omfång, förmåga att återge färger osv. korrekt. Och förstås upplösningen i megapixlar, som man dock kan förbise då alla kameror idag har rejält med megapixlar, fler än de flesta behöver.

Det viktigaste för att få till snygga bilder, om det är det som du menar med bra bildkvalitet, är att exponera rätt. Det andra är bra efterbearbetning. Man kan också gå den "latare" vägen och ställa in en bildprofil i kameran som ger lite mer kontrast, skärpa och mättnad om man t.ex. fotar landskap, och kanske backa lite på dem om man fotar porträtt. Då minskar behovet av efterredigering. Observera att det dock bara funkar på jpegbilder.

Vad jag vill säga är att kameran har väldigt liten del i den upplevda bildkvaliteten för de allra flesta. Hur man exponerar och bildbearbetar är långt viktigare än vilken kamera man använder.

Medarbetare på foto, sång och matlust iFokus

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.