Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen Flygfoto - Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Allmän diskussion kring fotografering A-B-C, alla misslyckade bilder Adobe Photoshop/Lightroom/Elements Bildanalys Bildhantering Om sajten Foto iFokus, kritik & förslag Foto iFokus fototävlingar & fotolekar Fotografera Art & abstract, fyrverkerier Ej kritik

Fotografera arkitektur och gatufoto. Ej kritik Fotografera fordon och sport. Ej kritik Fotografera landskap & natur. Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Fotografera makro & stillbilder - Ej kritik Fotografera mat - Ej kritik Fotografera människor. Ej kritik Fotografera vilda djur & husdjur. Ej kritik Kameror, objektiv och annan utrustning Kritik - Hård Kritik - Medel Kritik - Nybörjare Kurser & Utbildningar - Bildtema & Fototeknik Läsvärt Mjukvara Mobiltelefoner - fotorelaterat OT - Off Topic Okategoriserade bilder Ej kritik Pinhole- och Toycamera Redigera mina bilder Säljes, köpes eller bytes Webbplatser Övrigt
Fotografera Art & abstract, fyrverkerier Ej kritik

KONSERT FOTOGRAFERINGAR

2013-08-12 15:48 #0 av: Amandapt

Någon som har bra tips när man ska fota konserter? Vinklar, inställningar och ljuset? Ge mig alla tips ni har!


Jag använder mig utav en Canon eos 60D med två olika objektiv, ett 18-55mm och ett 50mm. Vilket är bäst att använda av dom två objektiven?


Visa gärna era foton från konserter Glad

Anmäl
2013-08-12 18:45 #1 av: hydman

Jag fotar alltid manuellt och i RAW eftersom det ger mig något bättre förutsättningar att efterbehandla om det skulle behövas. Vilka objektiv som jag använder varierar med hur stor arenan/spelstället är och/eller var jag fotograferar från. Fotar jag från diket framför scenen använder jag 

24-70 2.8
35 mm 1.4
85 mm 1.2

Således använder jag ljusstarka objektiv vilket innebär att jag inte behöver gå upp i ISO speciellt mycket. I regel ligger jag på max ISO 1600 (men givetvis så lågt det bara går) utan att jag går under bländare 1.8 (vilket jag sällan gör). Tänk även på att slutartiderna inte får bli för korta, jag går aldrig under 1/125. Rör man sig mycket på scen ligger jag bra mycket högre. 

I övrigt är man slav under ljusteknikern och artisten. Hur ljuset är satt och vilken kvalitet det har varierar kraftigt (ibland saknas frontljus vilket innebär att artisten inte är belyst i ansiktet, dvs från publiken), men det är som det är. Tänk dock på att placera Dig så att inte scenljuset (oftast placerat i scenens bakkant) lyser rakt in i din kamera. Glöm inte att kolla på detta och åtgärda vid behöv. Det är därför en god idé att flytta sig och testa nya platser. Dels får Du nya vinklar och nya uppslag dels minskar Du risken att Du får alla bilder på ett 'dåligt' ställe. 

Ytterligare ett tips är att vara lyhörd och schyst mot andra fotografer och annan personal på stället. Gör som de säger och fråga om något är oklart. Detta är kanske det viktigaste om Du har som ambition att fota fler än 1 konsert. När det gäller efterbehandlingen är vitbalans ett av de viktigaste stegen. Sedan är min åsikt att många konsertbilder beskärs för lite. Var inte rädd för att ta bort. Sista tipset får bli att ta många bilder. 

Alltså

Manuellt läge
RAW
Ljusstarka objektiv
Slutartid/Bländare/ISO (där nr 1 anpassas efter rörelsemönster osv)
Rör dig (försök att förutse vad artisten skall göra etc detta löser man genom att läsa på om bandet etc)
Visa hänsyn mot andra
Efterbehandla med måtta men beskär ordentligt!
Ta många bilder (Du vet aldrig när ljusteknikern slår igång stroben)!
Använd aldrig blixt

Ang Din fråga

Jag skulle använda det objektiv som är mest ljusstarkt. 


Det finns några bilder här och här


Anmäl
2013-08-12 18:50 #2 av: hydman

Tillägg

Mikstativ är ett aber vid fotografering men det är som det är. Tänk därför på att ha en vinkel till sångaren så att Du i alla fall inte får alla bilder rakt framifrån. 

Anmäl
2013-08-12 18:55 #3 av: hydman

Tillägg


Klipp inte 'av' några instrument tex gitarrhalsar. 

Anmäl
2014-04-11 08:48 #4 av: hannan

Hoppar in och försöker skaka lite liv i den här tråden.

Jag gillar att fota konserter. Men jag har märkt att scenbelysningen ger underliga effekter ibland, den gör att bilderna ser nästan målade ut och jag undrar om någon vet varför det blir så, och i så fall vad jag kan göra för att undvika det.
Det är sällan bilder på frontfiguren blir så, det är de som rör sig längre bak på scenen. Vet inte om det har att göra med hur ljuset faller.

Bifogar ett exempel här:

Anmäl
2014-04-11 13:58 #5 av: JazzBass

Orsaker: Färgat strålkastarljus, för kall vitbalans och lite för kraftig exponering som gör att någon eller flera av färgkanalerna slår i botten. Dock tycker jag inte man behöver vara så rädd för såna effekter, ibland är det riktigt snyggt. Färgkombinationerna i bilden ovan är snygga tycker jag. Men det är förstås bra att veta vad man ska göra för att de inte ska uppkomma.

Medarbetare på foto, sång och matlust iFokus

Anmäl
2014-04-11 15:14 #6 av: Inkanyezi

Det är också väldigt mycket överstrålning av främst blått, och enda sättet att slippa det är att se till så att direktljus träffar objektivet i mindre utsträckning. Man kan till exempel hålla upp handen, så att den skuggar objektivet för lampan som lyser så starkt ut mot publiken.

Ett alternativ är att ha ett mycket bra motljusskydd, men sådana finns knappast att köpa, utan man måste nog snickra till något själv. Ett bra projekt för pappslöjd.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.