Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

Flygfoto - Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Allmän diskussion kring fotografering A-B-C, alla misslyckade bilder Adobe Photoshop/Lightroom/Elements Bildanalys Bildhantering Om sajten Foto iFokus, kritik & förslag Foto iFokus fototävlingar & fotolekar Fotografera Art & abstract, fyrverkerier Ej kritik Fotografera arkitektur och gatufoto. Ej kritik Fotografera fordon och sport. Ej kritik Fotografera landskap & natur. Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Fotografera makro & stillbilder - Ej kritik Fotografera mat - Ej kritik Fotografera människor. Ej kritik Fotografera vilda djur & husdjur. Ej kritik Kameror, objektiv och annan utrustning Kritik - Hård Kritik - Medel Kritik - Nybörjare Kurser & Utbildningar - Bildtema & Fototeknik Läsvärt Mjukvara Mobiltelefoner - fotorelaterat OT - Off Topic Okategoriserade bilder Ej kritik Pinhole- och Toycamera Redigera mina bilder Säljes, köpes eller bytes Webbplatser Övrigt
Adobe Photoshop/Lightroom/Elements

Kan inte öppna filer i PS.

2013-08-03 14:21 #0 av: MarHai

Jag kan inte längre öppna raw-filer i PS (CS3). "Kan inte fullfölja din begäran därför att det inte är rätt typ av dokument". 

Köpte ny kamera för några dagar sen och det är första gången jag har laddat in bilder från den i datorn. Fotar i samma format som kameran innan, och då fungerade det perfekt att redigera.

Vad beror detta på?

/Martina, sajtvärd på kanin.ifokus
Solbackens kaniner
Uppfödning av Holländsk kanin & Japansk kanin

Anmäl
2013-08-03 16:33 #1 av: Paltn

En annan typ av RAW-format än vad du har inlaggt i cameraraw/PS troligen, uppdatera cameraraw så löser det sig. Vilken kamera gäller det?

Gäller det t.ex dagens instegskameror så torde v6.4.1 och uppåt funka, ska säkert gå ladda in filstödet även manuellt just för din kamera, men hittar du en uppdatering till camera raw som funkar så är det att rekommendera.


Anmäl
2013-08-03 17:03 #2 av: MarHai

D7100. Hade D90 innan.

/Martina, sajtvärd på kanin.ifokus
Solbackens kaniner
Uppfödning av Holländsk kanin & Japansk kanin

Anmäl
2013-08-03 17:06 #3 av: Paltn

Då är det mycket troligt så som jag antog ovanför. Att din nuvarande version av cameraraw inte stödjer den Raw-typ som D7100 skriver i.

En snabb koll så ser jag att du behöver Camera Raw 7.4 eller nyare för att kunna läsa D7100-rawfiler, såvida du inte lägger in supporten manuellt på någe vis.

Anmäl
2013-08-03 17:08 #4 av: Paltn

Programmet Adobe DNG converter är en annan väg, då krävs även där version 7.4 av dng converter, och efter du konverterat om raw-filen där så ska du kunna öppna dem i cs3

Anmäl
2013-08-03 21:59 #5 av: ru4real

Det där går att lösa, hade samma problem själv tidigare. Kolla här om du får ngt tips; http://www.moderskeppet.se/live/problem-att-oppna-raw-i-photoshop/

Anmäl
2013-08-04 07:59 #6 av: Inkanyezi

Det här är en av de vanligaste frågorna på fotoforum, och ofta kan den som har bytt kamera tro att det är samma format, bara för att det är samma tillverkare och filen har samma ändelse, som i datorvärlden ofta kallas "filtyp".

Alla kameror har olika råformat. Att ändelsen är samma ändrar inte det grundläggande, att samma format är möjligt bara om sensorn är samma och kamerans firmware använder samma algoritm för att lagra data. Det betyder att när man "byter upp sig", så är det ett nytt format, helt oavsett att filnamnet fortfarande slutar på ".NEF" eller ".CR2" eller vilken ändelse fabrikanten väljer till sina filer.

Så ändelsen säger ingenting om filens format, utan bara dess typ. Den talar om för datorns system att det är en fil med rå bilddata från en kamera. Hur detta råa data är disponerat i filen är en sak som råfilskonverteraren måste lösa, och det anges i filens huvud. Om det som står i filhuvudet inte stämmer med någon av råkonverterarens modeller för att stöka om data, så kan filen inte öppnas. Då måste man uppdatera sin råfilshanterare, i Adobes fall "Camera RAW", ACR.

Anmäl
2013-08-04 09:27 #7 av: pellepiano

Med Canons kameror följer å andra sidan även deras eget RAW-program vad jag kommer ihåg, som kan öppna och fixa med filerna från din kamera, som ett alternativ.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.