Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

Flygfoto - Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Allmän diskussion kring fotografering A-B-C, alla misslyckade bilder Adobe Photoshop/Lightroom/Elements Bildanalys Bildhantering Om sajten Foto iFokus, kritik & förslag Foto iFokus fototävlingar & fotolekar Fotografera Art & abstract, fyrverkerier Ej kritik Fotografera arkitektur och gatufoto. Ej kritik Fotografera fordon och sport. Ej kritik Fotografera landskap & natur. Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Fotografera makro & stillbilder - Ej kritik Fotografera mat - Ej kritik Fotografera människor. Ej kritik Fotografera vilda djur & husdjur. Ej kritik Kameror, objektiv och annan utrustning Kritik - Hård Kritik - Medel Kritik - Nybörjare Kurser & Utbildningar - Bildtema & Fototeknik Läsvärt Mjukvara Mobiltelefoner - fotorelaterat OT - Off Topic Okategoriserade bilder Ej kritik Pinhole- och Toycamera Redigera mina bilder Säljes, köpes eller bytes Webbplatser Övrigt
Allmän diskussion kring fotografering

Objektiv,skillnad, betyder?

2013-06-30 22:51 #0 av: madeleinepa

Är det någon skillnad på dom här objektiven:

nikon af s dx nikkor 35mm f/1.8g

nikon af s dx 35/1.8g

nikon af s 35/1,8g


Och vad är det för skillnad på om det står 35mm som över eller 50?

Är det zoomen?

Anmäl
2013-07-01 06:32 #1 av: Inkanyezi

Jag börjar med den sista frågan: "är det zoomen?"

När det står en enda siffra för objektivets brännvidd är det inte ett zoomobjektiv, och objektivet som du frågar om har alltså inte alls, inte överhuvudtaget, zoom. Zoom betyder att man kan förändra brännvidden på objektivet, att det täcker flera olika brännvidder.

När man köper en systemkamera brukar det vanligen följa med ett objektiv som kan zooma från vidvinkel till kort tele. Det vanligaste har brännvidder från 18 till 55 mm, och någonstans däremellan finns så klart 35 mm också. Det betyder attt brännvidden 35 mm finns på det objektivet, och om man vill veta vilken bildvinkel man får med 35 mm kan man ställa in sitt objektiv på 35 och se hur det blir.

På samma sätt kan man ställa objektivet på 50 mm och titta hur det blir.

Inget av de två objektiven 35/1,8 eller 50/1,8 kan man zooma med, eftersom det handlar om fasta brännvidder. Det som skiljer dem från att använda den korta zoomen som följde med kameran är att de har mycket större ljusstyrka. De tar in mer ljus, och därför kan de användas till att fotografera i svagare ljus, och eftersom öppningen är mycket större, kan man också få mer oskärpa i bakgrunden.

35 mm är vad man brukar kalla "normalbrännvidd" och det är ett objektiv som funkar till det mesta och inte är direkt specialiserat, medan 50 mm är lite längre, ett kort tele på en kamera med DX-sensor (som Nikon D3100). 50 mm lämpar sig för porträtt och är ganska bra för att ta bilder på djur, eftersom man får ett ganska naturligt perspektiv på bilderna och inte behöver gå väldigt nära.

Men som sagt, för att se vad det är för skillnad, prova att ställa in objektivet du har på 35 mm en dag och fotografera bara med det. Man kan tempa fast så att zoomen inte rör sig, och då ser man ju hur det blir med ett 35 mm objektiv. Så kan man göra samma sak med 50 mm och se vilka begränsningar det sätter.

Och frågan i inledningen, det är bara olika sätt att skriva samma sak. Man kan skriva 35/1,8 eller 35/1.8 eller 35 mm f/1,8 och det är precis samma sak. För att objektivet ska passa till en Nikon D3100 ska det vara AF-S, vilket innebär att det har motor för att ställa skärpan. Det behöver man se upp med om man tänker skaffa ett 50 mm objektiv begagnat, eftersom det finns utan AF-motor och inte är lämpligt för D3100.

Alla Nikon-objektiv som heter AF-S har autofokus med D3100.

Anmäl
2013-07-01 09:48 #2 av: tlundegard

Måste bara tillägga.. De två sista är väl olika objektiv? Jag antar att DX står för något som inte finns på det sista objektivet..

Anmäl
2013-07-01 10:00 #3 av: JNN

På Nikon står ju FX för fullformatssensor, och DX för den mindre sensorn den s k cropsensorn.  Dom två första objektiven är alltså anpassade för den mindre sensorn, medans den sista kanske den beteckningen missades att skrivas ut? Har ingen koll på vilka objektiv som finns till Nikon, men antar att det bara föll bort...

Anmäl
2013-07-01 10:02 #4 av: Inkanyezi

Det framgår inte av den korta texten vilket objektiv det skulle vara om det inte vore DX, och Nikon har inte någon vidvinkel 35/1,8 för fullformat (FX), utan alla med ljusstyrka 1,8 är DX. Det finns en med ljusstyrka 2 och en med ljusstyrka 1,4 för FX, och de är vidvinkelobjektiv på FX. Objektivet 35/1,8 är ett normalobjektiv för DX.

Den bit av namnet som i övrigt är intressant är "AF-S", eftersom det berättar att objektivet har autofokus till din kamera.

Anmäl
2013-07-01 10:10 #5 av: tlundegard

Har Canon så har ingen som helst koll på Nikons beteckningar. Så jag chansade bara :)

Anmäl
2013-07-01 10:15 #6 av: Inkanyezi

TS har Nikon, och därför har svaren gällt Nikon.

Canon använder "S" på ett annat sätt än Nikon i sina beteckningar på objektiv. Hos Nikon betyder "AF-S" att objektivet har en inbyggd fokusmotor.

Hos Canon har alla AF-objektiv inbyggd motor, så det behöver inte anges. Där betyder "-S" efter "EF" att objektivet har liten bildcirkel, S för small, och sådana objektiv kan inte monteras på en kamera som bara tar EF. Objektiv som heter EF-S kan alltså inte användas på Canons fullformatskameror.

Canon har också kommit med en ny EF-fattning, EF-M, som är anpassad till deras spegelfria kamera EOS M. De objektiven har en annan fattning med kortare anslagsmått, och kan inte användas till någon annan kamera än EOS M.

Anmäl