Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

Flygfoto - Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Allmän diskussion kring fotografering A-B-C, alla misslyckade bilder Adobe Photoshop/Lightroom/Elements Bildanalys Bildhantering Om sajten Foto iFokus, kritik & förslag Foto iFokus fototävlingar & fotolekar Fotografera Art & abstract, fyrverkerier Ej kritik Fotografera arkitektur och gatufoto. Ej kritik Fotografera fordon och sport. Ej kritik Fotografera landskap & natur. Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Fotografera makro & stillbilder - Ej kritik Fotografera mat - Ej kritik Fotografera människor. Ej kritik Fotografera vilda djur & husdjur. Ej kritik Kameror, objektiv och annan utrustning Kritik - Hård Kritik - Medel Kritik - Nybörjare Kurser & Utbildningar - Bildtema & Fototeknik Läsvärt Mjukvara Mobiltelefoner - fotorelaterat OT - Off Topic Okategoriserade bilder Ej kritik Pinhole- och Toycamera Redigera mina bilder Säljes, köpes eller bytes Webbplatser Övrigt
Kameror, objektiv och annan utrustning

Stabilisator

2013-06-25 22:51 #0 av: HellviHumle

Någon som kan förklara hur stabilisatorn i ett objektiv fungerar?
Köpte för en tid sedan ett längre telezoom med stabilisator. När man tittar i sökaren så ser man direkt när stabilisatorn sätter in. Bilden blir påtagligt mycket stadigare. Så nu kom jag att fundera över hur den fungerar.

HH

Anmäl
2013-06-26 19:25 #1 av: HellviHumle

Ingen som har en aning?

HH

Anmäl
2013-06-26 19:47 #2 av: [algo]

http://www.nikon.com/about/technology/rd/core/software/vr_e/index.htm

http://www.kamerabild.se/kamera/vi-forklarar-bildstabilisering-1.479085.html

http://www.canon.se/For_Home/Product_Finder/Cameras/EF_Lenses/Image_Stabilizer.asp

Anmäl
2013-06-26 19:51 #3 av: JazzBass

Det är nåt linselement i objektivet som är "upphängt" i nån mekanism som känner av alla skakningar och samtidigt flyttar elementet i motsvarande grad i motsatt riktning så det hålls stadigt på plats. Ganska fascinerande teknik, kan dock inte nåt desto mer om det. Minns att jag läst nån artikel på nikonrumors.com om stabilisering men minns inte så mycket av den...

Medarbetare på foto, sång och matlust iFokus

Anmäl
2013-06-26 20:55 #4 av: HellviHumle

Tackar för svaren. Lyckades hitta Sigmas egen sida också.
http://blog.sigmaphoto.com/2011/understanding-optical-stabilization-by-jack-howard/ för den som ev är intresserad.

HH

Anmäl
2013-06-26 21:05 #5 av: Inkanyezi

Efter att ha tagit bilder med olika kameror och stabilisering är jag inte längre fullt så imponerad av linsstabilisering. Både på min Panasonic hade jag det och på kompaktkameran, PowerShot G7.

Jag har ju rätt stor vana att krama av bilden, medan väldigt många trycker på alldeles galet sätt, och där hjälper inte linsstabiliseringen alls, medan sensorstabilisering kan kompensera för den rörelsen också. Både Pentax och Olympus, och troligen också Sony, har stabilisering mot att kameran vrids runt den optiska axeln, vilket inte är möjligt med stabilisering i objektivet. Sensorstabilisering påverkar inte heller objektivets korrektion, och det funkar med alla objektiv, också sådana som inte går att bygga stabiliserade. De vanliga normalobjektiven med Gauss-konstruktion och hög ljusstyrka kan inte stabiliseras optiskt.

Och myten att optisk stabilisering skulle vara bättre än sensorstabilisering vid lång brännvidd är mer snack än verkstad.

Anmäl
2013-06-26 21:23 #6 av: [algo]

#5

"Varför är VR i objektivet överlägset VR i kameran?"

Källa: https://nikoneurope-se.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/24159/related/1

Kommentar? Glad

Anmäl
2013-06-26 21:33 #7 av: Inkanyezi

Min kommentar är att eftersom Nikon inte har kameror med stabilisering i huset och förutsätter att systemkameran måste ha spegel (sic!) så gör de uttalanden som stöder de konstruktionsidéer de har valt.

Olympus samtliga µ4/3-kameror har stabiliserad sökarbild, stabilisering vid fokuseringen och snabbare AF än många kameror med så kallad fasdetektering. Dessutom, till skillnad från spegelreflexkameror, behöver inte objektiven justeras var för sig, eftersom objektivet inte är avgörande för AF-funktionen. AF är säkrare med AF direkt via bildsensorn, vilket såväl Fuji, Olympus, Pentax som Samsung har, och även Nikon 1 och Canon EOS M. Men visst fokuserar objektiv som är optimerade för kontrast-AF snabbare än de som är avsedda för de vindtyriga AF-sensorerna.

Och som sagt, det är omöjligt att med optisk stabilisering stabilisera för vridning av kameran, vilket faktiskt fungerar utmärkt med sensorstabilisering.

Så när Nikon hävdar att deras system ärr överlägset är det mycket snack och lite verkstad.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.