Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

Flygfoto - Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Allmän diskussion kring fotografering A-B-C, alla misslyckade bilder Adobe Photoshop/Lightroom/Elements Bildanalys Bildhantering Om sajten Foto iFokus, kritik & förslag Foto iFokus fototävlingar & fotolekar Fotografera Art & abstract, fyrverkerier Ej kritik Fotografera arkitektur och gatufoto. Ej kritik Fotografera fordon och sport. Ej kritik Fotografera landskap & natur. Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Fotografera makro & stillbilder - Ej kritik Fotografera mat - Ej kritik Fotografera människor. Ej kritik Fotografera vilda djur & husdjur. Ej kritik Kameror, objektiv och annan utrustning Kritik - Hård Kritik - Medel Kritik - Nybörjare Kurser & Utbildningar - Bildtema & Fototeknik Läsvärt Mjukvara Mobiltelefoner - fotorelaterat OT - Off Topic Okategoriserade bilder Ej kritik Pinhole- och Toycamera Redigera mina bilder Säljes, köpes eller bytes Webbplatser Övrigt
Allmän diskussion kring fotografering

Väg

2013-06-03 22:12 #0 av: Paltn

Även tråkiga sträckor på vandringsleder kan ge schyssta bilder

Anmäl
2013-06-03 22:16 #1 av: lekandur

Fruktansvärt fin bild! Lätt en bild som jag kan ha på väggen!! Tummen upp

Where you invest your love
you invest your life 

Anmäl
2013-06-03 22:23 #2 av: Paltn

tackar!

finns en "miss" i bilden dock. Men den behöver bara dom som kan se den se =)

Anmäl
2013-06-03 22:25 #3 av: Paltn

Om det är någon som vet hur man enklast blir av med kromatisk aberration av sånt här slag i efterredigering så får denne hemskt gärna tipsa :P

Anmäl
2013-06-04 10:08 #4 av: Inkanyezi

Jag vet inte hur man gör i CS5, men det är en ganska enkel operation i Gimp, så det finns antagligen ett sådant filter också i Photoshop.

Men jag är inte helt övertygad om att det du ser är kromatisk aberration, det finns en hel del andra saker som kan ge färgskiftningen som du ser. Om du korrigerar för kromatiska aberration och bilden då ser skarpare ut, så är det kromatisk aberration, men om den blir oskarp när färgskiftet "korrigeras" med verktyget för kromatisk aberration, då är det någonting annat som orsakar den.

Det finns två aspekter av kromatisk aberration, där den ena gäller aberration som breder ut sig radiellt från bildens mitt, medan den andra breder ut sig något mer oregelbundet från en punkt som inte är bildens mitt, och som i så fall beror på att objektivets element inte är centrerade i förhållande till varann. Den som breder ut sig radiellt kallas ofta lateral i bildbehandlingsprogrammen, medan den andra kanske kallas linjär, oaktat att den inte har linjär utbredning. Helt klart har din bild inte aberration som breder ut sig lika åt alla håll från mitten, utan det förefaller vara ett färgskift koncentrerat till bildens nedre högra fjärdedel, med utbredning i x-led. Om man vill minska det tror jag att man ska maska det området och behandla det separat.

Anmäl
2013-06-05 15:21 #5 av: JazzBass

Fin bild! Glad

Jag tycker inte heller bilden lider av kromatisk aberration, inte heller några andra väsentliga fel. I Lightroom 4 (och säkert i senaste versionen av Adobe Camera Raw) finns det en knapp för automatisk korrigering av CA, och man kan också göra korrigeringen manuellt om man vill. Motsvarande verktyg för manuell korrigering finns också i Raw Therapee om jag minns rätt (använde det sist i augusti 2010 och det har säkert kommit några nya versioner sen dess. Sen jag skaffade LR har jag inte känt av nåt behov att använda några andra motsvarande program).

Medarbetare på foto, sång och matlust iFokus

Anmäl
2013-06-05 16:09 #6 av: TurboFart

Jättefin bild! Älskar bilder på vägar, är ett favoritmotiv för mig :D

Anmäl
2013-06-05 17:28 #7 av: Ove555

Fint motiv! Men jag tycker det ser ut att vara överdrivet grälla färger på vägen och löven.

Anmäl
2013-06-05 19:14 #8 av: Paltn

Kanske säger fel namn på det jag menar iaf, om ni kollar på det "runda" bakre trädet så lyser det igenom blågrönt mellan alla blad, syns bättre insoomat, men även i litet format så gör det at trädet ser blågrönt ut.

Tackar för alla fina ord också! =)

#7 Stämmer, jag har överdrivigt färgerna motför verkligheten i den här bilden, ville ha den effekten.

Dom är dock inte helt far off från verkligheten.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.