Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

Flygfoto - Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Allmän diskussion kring fotografering A-B-C, alla misslyckade bilder Adobe Photoshop/Lightroom/Elements Bildanalys Bildhantering Om sajten Foto iFokus, kritik & förslag Foto iFokus fototävlingar & fotolekar Fotografera Art & abstract, fyrverkerier Ej kritik Fotografera arkitektur och gatufoto. Ej kritik Fotografera fordon och sport. Ej kritik Fotografera landskap & natur. Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Fotografera makro & stillbilder - Ej kritik Fotografera mat - Ej kritik Fotografera människor. Ej kritik Fotografera vilda djur & husdjur. Ej kritik Kameror, objektiv och annan utrustning Kritik - Hård Kritik - Medel Kritik - Nybörjare Kurser & Utbildningar - Bildtema & Fototeknik Läsvärt Mjukvara Mobiltelefoner - fotorelaterat OT - Off Topic Okategoriserade bilder Ej kritik Pinhole- och Toycamera Redigera mina bilder Säljes, köpes eller bytes Webbplatser Övrigt
Kameror, objektiv och annan utrustning

Längre objektiv till Nikon d3100

2013-05-29 10:02 #0 av: juliafinnang

Jag har en Nikon D3100 och jag vill ha ett längre objektiv. Någon som vet vart det finns billiga objektiv?!? 😃😃😃

Mod. edit: Ändrade titeln, bara "Nikon d3100" säger inte så mycket om vad du frågar efter. /JazzBass

Anmäl
2013-05-29 12:00 #1 av: JazzBass

Du säger inte vilket objektiv du har nu, men jag antar att det är ett 18-55mm f/4,5-5,6.

Sök bland begagnade objektiv, t.ex. på fotosidans forum. De har en köp/säljspalt som rullar på rätt ordentligt. Begagnat är ofta riktigt bra och objektiven håller avsevärt längre än kamerorna gör i dagens läge. Man ska dock ha klart för sig att lågt pris ofta betyder att man får göra avkall på något; autofokus, skärpa, zoom osv. Själv skulle jag rekommendera ett Nikon AF-S DX 55-200/4-5,6 till dig, helst versionen med VR (stabilisator), men versionen utan VR kan man hitta billigare. Jag köpte ett sånt (utan VR) en gång för drygt 80 euro, och det var ett mycket bra objektiv.

Sigma och Tamron tillverkar billiga versioner av 70-300/4-5,6 objektiv som är ganska hyfsade, men över 200mm är maxskärpan de kan leverera inte alls bra. Under det är de helt OK, dock inte lika bra som Nikons egna telezoomar i den förmånligare prisklassen. De billiga versionerna saknar också stabilisator (heter OS hos Sigma, VC hos Tamron. Bara Nikon kallar stabilisatorn för VR). Stabilisator är jättebra att ha på teleobjektiv, då dessa är svårare att hålla tillräckligt stadigt. Med stabilisator klarar man upp till ungefär 16 gånger längre slutartider utan att få skakoskärpa, vilket gör att de blir mycket mer användbara i sämre ljus, och man kan använda lägre iso som ger mindre brus. 

Medarbetare på foto, sång och matlust iFokus

Anmäl
2013-05-29 12:14 #2 av: JazzBass

Kan lägga till att du antagligen kommer vilja ha autofokus. Om du riktar in dig på Nikons egna objektiv, vilket jag varmt rekommenderar, ska du välja objektiv som heter "AF-S", vilket betyder att det finns en autofokusmotor inne i objektivet. De som bara heter "AF" eller "AF-D" grundar sig på en äldre autofokusmetod där autofokusmotorn sitter i kamerahuset vid bajonettfästet, och en "skruvmejsel" från motorn driver en liten axel baktill på objektivet som skruvar på fokusringen. Alla Nikons lite mer avancerade kameror har kvar en sån motor eftersom det fortfarande finns massor av AF-objektiv i omlopp och till salu. Men för att spara pengar och vikt har den tagits bort i alla instegsmodeller som kommit de senaste 5 åren ungefär. Därför får du inte autofokus med AF-objektiv, utan du behöver AF-S.

Innan man köper ett begagnat Sigma- eller Tamronobjektiv (eller varför inte Tokina) bör man också säkerställa att objektivet har egen fokusmotor. Det finns gott om objektiv som har det idag, men ju äldre objektiv, desto större är risken att den har fel sorts autofokus eller ingen autofokus alls.

Medarbetare på foto, sång och matlust iFokus

Anmäl
2013-05-31 11:08 #3 av: juliafinnang

Bra, men har ni nått bra förslag???

Anmäl
2013-05-31 14:28 #4 av: JazzBass

Gav ganska tydliga svar på vad jag rekommenderar för objektiv. Först och främst Nikon AF-S DX 55-200/4-5,6 VR. Om du funderar på köpställe så rekommenderar jag att du kollar in t.ex. Fotosidans köp/säljspalt, Tradera, e-bay osv efter begagnade exemplar. Eventuellt också Blocket, men jag är själv inte så förtjust i sajter som saknar feedbacksystem. Vill du köpa ett nytt (oanvänt) objektiv kan du kolla diverse olika sajter som cyberphoto, scandinavian photo, rajala osv... finns ganska många. Kolla även in mediamarkt och elgiganten.

Medarbetare på foto, sång och matlust iFokus

Anmäl
2013-05-31 20:31 #5 av: Martin

#1 Upp till 16x längre slutartider med stabilisator? Hur tänker du då, det känns lite väl mycket tycker jag.

mvh Martin
Medarbetare på Djurfoto.IFokus.se

Anmäl
2013-05-31 21:26 #6 av: JazzBass

#5 - 16 gånger längre är samma som 4 steg, vilket inte är ovanligt att tillverkarna utlovar idag.

Medarbetare på foto, sång och matlust iFokus

Anmäl
2013-05-31 23:43 #7 av: ssofia

Du skriver ingenstans om det är ett zoom-objektiv du är ute efter.. så jag tänkte att jag tipsar om Nikon AF-S 85mm f1.8G, jag älskar mitt och använder det jättemycket. Bra pris på dessutom, går även hitta billigare begagnat.

Mvh Sofia

Medarbetare på Naglar

Anmäl
2013-06-13 22:09 #8 av: Bagtjesen


 Nikkor 70-300 är ett bra val, för åtminstone fåglar hemma i trädgården, och lite annat när man befinner sig på avstånd men ändå vill ha bara ett utsnitt av omgivningen. Jag funderar på att sälja mitt för att jag mest fotograferar på längre avstånd och behöver ett 500mm! I mitt fall funderar jag på ett Sigma 150-500 för runt 7000:-, Nikkor 70-300 ligger på 2-3000 om begagnade men fina och inte så gamla.

 

 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.