Histogrammet är en statistisk bild över pixlarna i bilden, deras ljushet.
- Histogrammet säger ingenting om var respektive pixlar finns i bilden.
- Histogrammet är ett stapeldiagram. Stapelns höjd är antalet pixlar för respektive värde.
- Histogrammet säger ingenting om färgerna.
- Histogrammet säger inte alltid något om bildens kontrast.
- Histogrammet kan ge ledning i hur man kan dra i reglagen i bildbehandlingen, främst i Nivåer (Levels).
- Histogrammet kan visa om bilden är överexponerad.
- Histogrammet kan ibland visa om man kunde ha exponerat mer.
Tolkningen av histogrammet är inte självklar, det är något man måste lära sig, och det är lättare att lära sig om man har en grundläggande förståelse för de fotografiska processerna och hur olika toner från motivet återges i bilden och hur de fångas av sensorn.
Den mest intressanta delen att studera i ett histogram är högerkanten och den sista kvartilen av data. I regel ska det finnas data ända ut mot höger kant, men mycket sällan bör man tillåta att histogrammet klättrar upp på högerkanten. Det ska nästan alltid sluta nere vid baslinjen längst ut till höger.
Om det finns ett tomt område i slutet av histogrammet, där inget sticker upp över baslinjen på en relativt lång sträcka till höger före kanten, så tyder det på att man har exponerat bilden onödigt lite. Det kan vara okej om bilden ska vara mörk, men för det mesta bör det finnas data ända till de allra ljusaste pixlarna, de som visas vid höger kant. En lång sträcka av bara baslinje till höger tyder på underexponering.
Om histogrammet klättrar upp i höger kant, så finns det pixlar som är urfrätta, och man kan starkt misstänka att bilden är överexponerad. Bara om man vill tillåta att det finns urfrätta ytor i bilden ska man låta histogrammet klättra på högerkanten.
Ett histogram som går ner till baslinjen i båda ändarna visar att sensorns dynamik räckte för motivets dynamiska omfång.
Rent vetenskapligt/tekniskt säger histogrammet inte någonting säkert om bildens kontrast, men de här iakttagelserna kan man göra:
- Ett histogram som har en hög topp, eller som ser ut som en normalfördelningskurva, förekommer vid motiv som har låg kontrast.
- Ett histogram med två toppar nära vardera änden av skalan och med en "dal" emellan förekommer på bilder med hög kontrast.
- Bilder med god kontrast har ofta ett relativt jämnt histogram utan utpräglade toppar.
I ditt skärmklipp visar histogrammet att det finns tomt utrymme nere vid baslinjen både till höger och till vänster. Det innebär att sensorns dynamik räckte för motivet, och att det dynamiska omfånget i presentationen på skärm av bilden skulle kunna återges med lite högre kontrast. I bildbehandlingen kan man dra både svart- och vitpunkt, så att bilden får mer svärta i de mörkaste partierna och vitare vitt där den är som ljusast.