Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

Flygfoto - Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Allmän diskussion kring fotografering A-B-C, alla misslyckade bilder Adobe Photoshop/Lightroom/Elements Bildanalys Bildhantering Om sajten Foto iFokus, kritik & förslag Foto iFokus fototävlingar & fotolekar Fotografera Art & abstract, fyrverkerier Ej kritik Fotografera arkitektur och gatufoto. Ej kritik Fotografera fordon och sport. Ej kritik Fotografera landskap & natur. Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Fotografera makro & stillbilder - Ej kritik Fotografera mat - Ej kritik Fotografera människor. Ej kritik Fotografera vilda djur & husdjur. Ej kritik Kameror, objektiv och annan utrustning Kritik - Hård Kritik - Medel Kritik - Nybörjare Kurser & Utbildningar - Bildtema & Fototeknik Läsvärt Mjukvara Mobiltelefoner - fotorelaterat OT - Off Topic Okategoriserade bilder Ej kritik Pinhole- och Toycamera Redigera mina bilder Säljes, köpes eller bytes Webbplatser Övrigt
Allmän diskussion kring fotografering

Låna bild utan att fråga?

2013-05-02 17:34 #0 av: [Sniff]

Hej! 

Jag måste bara fråga er här inne, för ni har bra koll på regler och "fotovett". Jag hade hemma en väns hamster för ett år sedan och tog på bilder på honom, som jag la ut på min hemsida. Då fick jag ett mejl från ägaren där hon sa att man inte får fotografera andras djur utan tillstånd. Stämmer det?

Nu har samma person publicerat en av mina bilder på hennes hamster i en annons. Hon har tagit en av mina bilder tidigare, men då frågade hon först. Den här gången såg jag bara annonsen och kände igen min bild. Hon har tydligt skrivit att det är jag som är fotografen, men jag kan ändå inte låta bli att reta mig lite på att hon inte frågade mig först. Hade hon gjort det så hade jag med glädje låtit henne använda bilden. Men får man låna andras bilder utan att fråga? Vad tycker ni? 

Anmäl
2013-05-02 17:36 #1 av: Fridaaaa

Hon har inte rätt att ta dina bilder utan tillstånd, för du äger bilderna. Spelar ingen roll att det är hennes hamster på. Även fast hon skrev att du fotograferat måste hon fråga om lov först.

Ang om man får fota andras djur eller inte: Jag tror att det är tillåtet. Är det på utställningar mm i alla fall. 

 Medarbetare: rexkaniner, Support. Hundar

Min blogg Besök gärna! :D

Anmäl
2013-05-02 17:38 #2 av: Alenzi

Du får fotografera djur hur du vill, däremot får man INTE använda sig av andras bilder utan tillstånd. 

Anmäl
2013-05-02 18:30 #3 av: JazzBass

Ja, du får fotografera hennes djur hur du vill, du behöver inget tillstånd för det.

Nej, hon får inte använda din bild utan tillstånd.

Men, jag själv skulle inte orka bry mig om saken desto mer om det bara är publicering i en annons. Jag har själv råkat ut för att ett par artister "stulit" bilder jag tagit på dem då de uppträtt, men inte mer än i ett fall påpekat saken för personen som tagit bilden. I det fallet sade jag att personen fick använda bilden om han nämnde mig som fotograf, vilket han gjorde efter att ha ursäktat sig.

Medarbetare på foto, sång och matlust iFokus

Anmäl
2013-05-02 21:41 #4 av: [Sniff]

Tack så mycket för era svar! GladEftersom det är en vän till mig så stör det mig inte så mycket, (hon hade gärna fått använda bilden om hon hade frågat först) men det känns ju inte helt okej att hon inte frågar mig innan hon tar den. Speciellt när hon påpekar att jag inte får fota andras djur utan att frågaFunderar

Anmäl
2013-05-02 23:39 #5 av: [PeterWem]

Du får gärna be henne vilken lagtext hon stödjer sig på angående tillståndet att fotografera andras djur...

Anmäl
2013-05-03 19:49 #6 av: Ylva-Li

Jag tror tom du får använda bilder som du tagit på andras djur, utan speciellt tillstånd. 

//Ylva-Li 

 || Studio Li (foto) ||

Anmäl
2013-05-03 20:05 #7 av: Fridaaaa

Jag anser dock att man bör frågar först, om man har möjlighet, innan man fotar Glad Jag vill t.ex inte ha mina djur utspridda på nätet på t.ex stallet.se mfl.

 Medarbetare: rexkaniner, Support. Hundar

Min blogg Besök gärna! :D

Anmäl
2013-05-03 22:47 #8 av: texasmamma

Du skrev i ditt inlägg "Hon har tagit en av mina bilder tidigare, men då frågade hon först." Kanske uppfattade hon det som att hon kunde använda bilden även till annonsen eftersom hon hade ditt tillstånd att använda den + att hon angav dig som fotograf

Anmäl
2013-05-03 22:51 #9 av: [Sniff]

#8 Precis så tänker jag också. Men jag ser det ändå mer hyfsat att fråga först, även om man lånat förut. Det var ju en annan bild, på en annan hamster. 

Anmäl
2013-05-04 09:38 #10 av: papa-bear

du får fotografera din kompis utan särskilt tillstånd, läser man den lagtext som finns, får man fotografera i princip vad som helst, bara man inte handgripligen försöker styra upp sitt motiv. så även paparazzis har lagen på sin sida då de springer i cirklar runt sina "offer" som är ute på en festkväll.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.