Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

Flygfoto - Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Allmän diskussion kring fotografering A-B-C, alla misslyckade bilder Adobe Photoshop/Lightroom/Elements Bildanalys Bildhantering Om sajten Foto iFokus, kritik & förslag Foto iFokus fototävlingar & fotolekar Fotografera Art & abstract, fyrverkerier Ej kritik Fotografera arkitektur och gatufoto. Ej kritik Fotografera fordon och sport. Ej kritik Fotografera landskap & natur. Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Fotografera makro & stillbilder - Ej kritik Fotografera mat - Ej kritik Fotografera människor. Ej kritik Fotografera vilda djur & husdjur. Ej kritik Kameror, objektiv och annan utrustning Kritik - Hård Kritik - Medel Kritik - Nybörjare Kurser & Utbildningar - Bildtema & Fototeknik Läsvärt Mjukvara Mobiltelefoner - fotorelaterat OT - Off Topic Okategoriserade bilder Ej kritik Pinhole- och Toycamera Redigera mina bilder Säljes, köpes eller bytes Webbplatser Övrigt
Fotografera mat - Ej kritik

Tårta till en 60-åring

2013-04-27 22:21 #0 av: skogstossan

Det har varit värsta tårtveckan någonsin. Dels har jag slutat röka, jag har dragit på mig den värsta förkylningen plus att jag skulle få hjälp av min syster med tårtan, vilket slutade i ett galet syskonbråk. Trots det fick jag till slut ihop både tårta och bild. Jag är nöjd trots små skavanker här och där. Fler bilder finns här: 

http://bakministeriet.blogspot.se/2013/04/en-tarta-till-en-60-aring.html

En annan sak: Det är väldigt svårt att få till en bra lila färg på foto. Färgen på mitt foto är långt från verklighetstroget.

Anmäl
2013-04-27 23:03 #1 av: [SofiAdina]


Snyggt, vilken lyxig tårta! 

Gillar att tårtan får stå för sig själv, det klarar den galant :-) Fina färger även om du inte tycker de blev verklighetstrogna så gör de sig på bilden. Gillar den mörka bakgrunden som får tårtan att träda fram í ett snyggt ljus. Fint fotat!

Anmäl
2013-04-27 23:08 #2 av: Inkanyezi

Jag tycker den är helt magisk.

Och nej, lila finns inte på kartan, dvs vi har tre färger att blanda, additivt. De är grön, blå och röd. Det blandar sig från våra ögon inne i hjärnan någonstans, och vi ser blandfärgerna ganska olika. Att få fram en verklighetstrogen lila är en utmaning för tryckare, men att försöka passa in den i färgskalan för webben, sRGB, det är nog lite överkurs.

Så dina krav är höga, och det syns ju på vad du gör, även om du inte blir helnöjd med färgen. Guld tillhör också de där färgerna som är svåra, och det bygger mycket på att man har små högdagrar som ger glans. Och så silver och svart ..

En klar vägghängare. Kanske något att visa för din vän konditorn?

Anmäl
2013-04-28 00:05 #3 av: skogstossan

#2 Guldfärg tycker jag oftast gör sig bättre på bild men lila blir alltid alldeles för blå i tonen på bild. Men det är kanske inte hela världen? Det är ju som det är och jag kan inte göra så mycket åt saken. 

Ibland visar jag mina tårtor för konditorn. Men han tycker att jag gör alldeles för omständiga saker och han menar att jag aldrig kommer att bli rik på att göra sockerblommor. :-)

Anmäl
2013-04-28 05:53 #4 av: Inkanyezi

Oh, jag menade nog mer själva bilden än tårtan. Om du inte blir rik på att göra sockerblommor, kanske det ändå finns en chans till en liten inkomst på att fotografera det som andra gör och säljer. Skapandet är ju inte bara tårtorna, utan bilderna står i en klass för sig, och det kan finnas efterfrågan.

Anmäl
2013-04-30 22:01 #5 av: skogstossan

#4 Aha, du menar så. Ja, det var någon idag som driver ett litet cupcakesbageri som var intresserad av att jag skulle fota deras cupcakes. Men folk säger så mycket så vi får se vad det blir av det där? Skulle vara väldigt kul att fota bakverk som någon annan gjort iaf. 

Men jag blev ändå lite nervös då jag direkt började leta efter bra dagsljuskällor på bageriet. Tyckte att ljuset föll in lite väl skapt. Men jag hittar kanske något ställe där jag kan fota. 

Vi har iaf pratat lite om ett samarbete. Vi har pratat lite om att jag kanske ska hyra in mig där på något sätt. Hur det blir vet jag ännu inte. Men jag hoppas att jag snart kan börja jobba med det här på riktigt. :-) 

Anmäl
2013-04-30 23:36 #6 av: Paltn

"Ibland visar jag mina tårtor för konditorn. Men han tycker att jag gör alldeles för omständiga saker och han menar att jag aldrig kommer att bli rik på att göra sockerblommor. :-)"


Haha, vilken snubbe då =) Allt här i världen vad gäller jobb etc handlar inte om att bli rik. Kan man leva på sitt jobb samtidigt osm man jobbar med något man brinner för så är man vansinnigt lyckligt lottad. Sen om man också blir rik så äre bara en bonus få förunnat.

Brinner du för detta så kör hårt!, både tårtan och bilden på tårtan tycker jag ser professionella ut!

Anmäl
2013-05-01 00:39 #7 av: skogstossan

#6. Konditorn har en poäng i det han säger. Dom tårtorna jag gör är väldigt tidkrävande och inget man slänger ihop på ett par timmar. Men jag tror att det skulle finnas folk som är beredda att betala för en specialdesignad tårta tex till ett bröllop.

Min absoluta tårtidol (Maggie Austin) tar mellan 2000 - 3000 dollar för en tårta. Hennes tårtor är rörande vackra. Hon har specialiserat sig på bröllopstårtor och hennes tårtor brukar vara centrum för hela bröllopsdekoren.

Nu är inte jag Maggie Austin så jag tror inte att jag kan ta så mycket pengar för mina tårtor. Men jag tror absolut att jag skulle kunna försörja mig på mina tårtor på något vis. Jag har redan fått massor med förfrågningar hit och dit angående bröllopstårtor och tårtor till reklamfoton osv men har inte kunnat ta mig an något av dom jobben eftersom det för tillfället bara är en hobby, vilket är lite synd. 

Men jag håller på att jobba på att fixa ett sätt att kunna ta beställningar och att kunna fota utan att jag skulle behöva gå in med så mycket pengar själv. Så vi får se hur det går med allt. 

Anmäl
2013-05-01 09:00 #8 av: DesK

Med tanke på hur fina tårtor och andra bakverk du visar så kommer du snart att bli Sveriges egen Maggie Austin Glad

Désirée

Anmäl
2013-05-01 09:24 #9 av: Inkanyezi

Jag har ju tittat lite på Maggies sida, och helt klart är hennes tårtor mycket påkostade. Det är väldigt mycket pyssel, och jag kan förstå att hon kan ta bra betalt.

Men - ta en rejäl titt på hennes hemsida, och du kommer att se att hennes stil när det gäller bilderna suger en hel del när man jämför dem med dina bilder. Hon har visserligen lyckats ganska bra med att göra det mesta i "high key", vilket kanske är en teknik som du också kommer att ta upp, men hennes fototeknik därutöver är inte särskilt utvecklad, och hennes komposition av bilderna är inte i klass med tårtorna.

Du har en alldeles särskild känsla för att kombinera ihop former och färger, och den sträcker sig betydligt längre än till själva bakverket. Min gissning är att hon har ganska mycket mer plats för hanteringen av själva tårtan. Du gör små tårtor, inte bara för att du tycker om små tårtor och för att de är lagom till ganska få, utan också för att du har ett litet kök, en liten lägenhet, och bröllopstårtor i större storlek kräver mer. Det är mer en fråga om skala än något annat.

Och er tårtstil, så långt jag har sett den, är inte lika. Visst kan man beundra hennes tårtor, men de är formmässigt ganska plottriga i många fall, och hon visar inte upp en lika sammanhållen stil. Om hon har lyckats, så kan du också. Dina bilder är genomgående bättre, och dina tårtor är också väldigt fina. Om man jämför kanske de kan ses som mer minimala, men konst bygger på känsla för färg och form, och tårtor ska nog helst vara anpassade till situationen; hur många som ska äta upp dem, och hur högtidligt det är tänkt att vara. Dina tårtor talar för sig själva, dina bilder också.

Att hon kan ta bra betalt för en bröllopstårta beror på att bröllopet är så viktigt, och att folk är beredda att satsa en slant. Om du gör bröllopstårtor ska du också ta bra betalt. Det är du värd.

Anmäl
2013-05-01 09:37 #10 av: Paltn

Kan inte annat än hålla med #9 till varje ord.

Kollat in fler av dina alster och det är baske mig hög kvalitet på både tårta och foto! Siktar du på detta så tycker jag verkligen du ska satsa på det, med rätt tryck och vilja så kommer det gå, det är jag övertygad om!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.