Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

Flygfoto - Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Allmän diskussion kring fotografering A-B-C, alla misslyckade bilder Adobe Photoshop/Lightroom/Elements Bildanalys Bildhantering Om sajten Foto iFokus, kritik & förslag Foto iFokus fototävlingar & fotolekar Fotografera Art & abstract, fyrverkerier Ej kritik Fotografera arkitektur och gatufoto. Ej kritik Fotografera fordon och sport. Ej kritik Fotografera landskap & natur. Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Fotografera makro & stillbilder - Ej kritik Fotografera mat - Ej kritik Fotografera människor. Ej kritik Fotografera vilda djur & husdjur. Ej kritik Kameror, objektiv och annan utrustning Kritik - Hård Kritik - Medel Kritik - Nybörjare Kurser & Utbildningar - Bildtema & Fototeknik Läsvärt Mjukvara Mobiltelefoner - fotorelaterat OT - Off Topic Okategoriserade bilder Ej kritik Pinhole- och Toycamera Redigera mina bilder Säljes, köpes eller bytes Webbplatser Övrigt
Fotografera makro & stillbilder - Ej kritik

Tradera fotografering

2013-04-18 10:37 #0 av: rogart-63

Hej på er jag tänkte höra med er specialister. Lägger ut lite saker på tradera b.l.a klockor .Men det är svårt att få nån skärpa på bilden.Tar jag med blixt reflekterar glaset ..Går jag för närma så är det lätt att man skakar till och bilden blir suddig . Har ni några tips för att få en bra bild .Vilken bakgrundfärg är bäst ?

Anmäl
2013-04-18 10:40 #1 av: felixhaljeskog

Vit tror jag nog, men de låter som att du behöver mer ljus i omgivningen om du inte vill använda blixten, tänd fler lampor! :)

Anmäl
2013-04-18 11:49 #2 av: Inkanyezi

Du kanske kan visa hur det blir som du har gjort tidigare, så kan det kanske användas som utgångspunkt för tips du kan få?

Bakgrundsfärgen är inte speciellt viktig, men du kanske vill frilägga?

Men det kan ha betydelse vad du har att fotografera med. Olika utrustning kan kräva olika strategi. Det går att ta hyggliga bilder med allt från mobiltelefoner till systemkameror, och ljustekniskt är det väl ingen skillnad, men hanteringen av kameran kan skilja en del.

Snett infallande ljus är i regel bra, bland annat för att man slipper reflexer, och om man sätter föremålet lite snett i förhållande till kameran, så slipper man att den speglas. Det kan man använda också om man vill ta med blixt, eftersom glaset i så fall kastar blixtens reflex åt ett annat håll och inte tillbaka in i kameran. Man får så klart ändå en del reflexer från blanka ytor, som kanten på boetten, men det värsta kan man bli av med väldigt enkelt.

Om man vill ha svart bakgrund är det enklast med blixt på nära håll och föremålet hängande med stort avstånd till bakgrunden, exempelvis om man jobbar i en dörröppning eller ett öppnat fönster på kvällstid när vädret tillåter.

Anmäl
2013-04-18 12:50 #3 av: rogart-63

Tog ett par bilder som jämnförelse . Min Nikon Coolpix har några år på nackenså tanken är att uppdateraden med lämplig kompaktkamera för just sån här fotografering .Vilken kamera vore mest lämplig? Det här är väl den bästa bilden jag fick men är ändå inte riktigt nöjd.

Anmäl
2013-04-18 12:53 #4 av: rogart-63

En annan bild med blixt på röd bakgrund.

Anmäl
2013-04-18 15:01 #5 av: Paltn


Du kommer långt genom att ändra ljussättningen i rummet, använd studsat mjukt ljus för att öka ljuset. Alltså ingen lampa riktad rakt mot klockan. Och gärna så ljuset lyser genom ett lakan eller dylikt. Går bygga speciella ljuslådor för den här typen av fotografering, bara googla lite så ser du olika varianter av hemmabyggen.


För skakningarna du säger du får så tycker jag du ska använda stativ. Ifall du inte har tillgång till stativ så kan du låta kameran ligga plant på något, exempelvis böcker. Sedan se till att montera det du ska fota i rätt lutning framför kameran.

Avlossa sedan med timer eller fjärr för att inte riskera skakningar då kameran fortfarande bara ligger löst, såhär kan du ha rätt fina  inställningar utan att riskera att du skakar bort dem.

Anmäl
2013-04-18 16:32 #6 av: papa-bear

häng upp dem på en vägg, på den första syns ju lysröret, sedan är det en konstig vinkel som du kommer ifrån om du sätter dem på väggen och fotograferar rakt framifrån. 

Anmäl
2013-04-18 21:19 #7 av: rogart-63

Tack för hjälpen.Den första bilden är nog ljuset från fönstet som syns i glaset .Testar imorgon och visar resultaten här. Rätt kul det här faktiskt .

Anmäl
2013-04-20 14:34 #8 av: rogart-63

Bäst resultat blev med ett stadigt underlag för kameran och att ta lite snett underifrån så att inte kameran reflekteras i glaset . Testade att hänga på väggen men då såg man kameran i  glaset . Det här är den bästa so far .

Anmäl
2013-04-20 14:36 #9 av: rogart-63

Alternativet är från sidan som detta .

Anmäl
2013-04-20 14:53 #10 av: Inkanyezi

Ett knep för att inte se kameran speglas i glaset är att ha en svart kartongskiva med hål i mitten som man sticker objektivet igenom. Man har svarta kläder, och ser till att ansiktet och händerna är bakom pappskivan. Svart papp i lagom storlek brukar finnas i affärer för konstnärsmateriel, Dekorima och liknande. Om man gör så, kan man rikta kameran rakt emot, om man vara ser till att ljuset riktas mot det man ska fortografera och inte mot kameran.

Anmäl
2013-04-20 15:57 #11 av: rogart-63

Shit vad många bra tips .Tack Inkayezi . Ska införskaffa mig en bättre kamera och ett litet stativ . Eftersom jag redan är tradera nörd hoppas jag hitta en bra kamera där.

Anmäl
2013-04-21 21:38 #12 av: valley

Som en kuriosa kan jag nämna att klockannonser ofta har visarna inställda på 10.10 Ler.

 

Anmäl
2013-04-25 18:50 #13 av: rogart-63

Fick ett tips att göra en fotolåda av en polyetylen dunk för att slippa blänket i glaset så det skall testas .

Anmäl
2013-04-25 19:08 #14 av: Inkanyezi

"Ljustält", vilket dunken blir när man använder den så, ger i regel ett väldigt mjukt ljus, och det tar egentligen inte bort reflexen ur glaset när man använder den rätt av.

För bästa resultat bör man lägga ljuset från sidan, eventuellt från två sidor, men försöka få den del av omgivningen som speglas i glaset svart, eller åtminstone mörk. Inne i ljustält eller dunk, kan man sätta upp en bit svart tyg eller papper precis där, för att få bästa möjliga kontrast.

Det är relativt svårt att ljussätta bra inne i ett ljustält, och i regel är det lättare utan tältet. En uppskuren dunk funkar precis likadant som ett ljustält. Det ger lätt en ganska tråkig och platt belysning, med diffust ljust som kommer från alla håll. Det dödar i stort sett alla skarpa reflexer i metall, vilket inte alltid är önskvärt. Det mjuka ljuset minskar känslan av form hos föremålen. Ljus från sidan kan stärka intrycket av form.

En väldigt bra genomgång av olika belysningssätt visas av Jim Talkington i hans videoserie på Prophotolife: http://www.prophotolife.com/video-library/

I episod 21 visar han en del angreppssätt för att fotografera en klocka.

Om man tar klockan i ljustält är polfilter en hygglig metod att få bort större delen av speglingen i glaset när man tar i sned vinkel.

Anmäl
2013-05-01 21:15 #15 av: rogart-63

Har experimenterat en del med olika bakgrunder vita ,svarta men bäst gillar jag rött . Blir fin kontrast .Köp en ny kamera visserligen bara en kompakt Nikon S3300 men bilderna blir ju bättre .Testat lite olika skärmar för att slippa skuggor och blänk i glas m.m  Det här är resultatet än så länge . 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.