Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

Flygfoto - Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Allmän diskussion kring fotografering A-B-C, alla misslyckade bilder Adobe Photoshop/Lightroom/Elements Bildanalys Bildhantering Om sajten Foto iFokus, kritik & förslag Foto iFokus fototävlingar & fotolekar Fotografera Art & abstract, fyrverkerier Ej kritik Fotografera arkitektur och gatufoto. Ej kritik Fotografera fordon och sport. Ej kritik Fotografera landskap & natur. Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Fotografera makro & stillbilder - Ej kritik Fotografera mat - Ej kritik Fotografera människor. Ej kritik Fotografera vilda djur & husdjur. Ej kritik Kameror, objektiv och annan utrustning Kritik - Hård Kritik - Medel Kritik - Nybörjare Kurser & Utbildningar - Bildtema & Fototeknik Läsvärt Mjukvara Mobiltelefoner - fotorelaterat OT - Off Topic Okategoriserade bilder Ej kritik Pinhole- och Toycamera Redigera mina bilder Säljes, köpes eller bytes Webbplatser Övrigt
Kameror, objektiv och annan utrustning

Blixtrar & close up

2013-01-26 17:26 #0 av: Peak303

Jag sitter och funderar på att beställa/köpa blixtrar och closeup filter.

Kollade lite smått på closeup filter på www.rajalacamera.com där jag hittade dessa 2, nr1 & nr2. Vad är skillnaden mellan dem? asså hur långt skilljer 3 från 4? 
Jag tänkte ha det på ett sigma 105mm f/2.8 DG Macro, eller är det bättre att ha det på ett ex. 50 mm?

Sen till det med blixtrar. Jag tänkte mig några stycken blixtrar som man kan ha hemma. Men jag vill inte lägga ner hur mycket pengar som hellst. Någon som vet ett ex. "paket" med blixtrar som du skulle rekomendera? Som inte kostar sådär allt för mycket. :)

Tacksam för svar.

-'  Malin Hultman - Medarbetare på Kanin & Naturfoto
Snowflake's Kaniner, Ras-, kel- & hoppkaniner i Eslöv, Skåne
Portfolio | 500px | Instagram | Engelska Kanin Ifokus | Kaningenetik

Anmäl
2013-01-26 17:51 #1 av: Emelice1206

Jag har ett closeup-filter +4 tror jag. +3 och +4 är väl olika förstoringsgrad (kan inte så mycket).

Har bara testat på ett 50 mm, men det funkar väldigt bra, då du kan komma runt en decimeter nära objektet och det är ju det close up filter är till för.

Har inget 105 mm, men antar att du måste stå en bit bort från objektet då och då blir det bara suddigt med close up filtret. Rätta mig om jag har fel.

Anmäl
2013-01-26 18:20 #2 av: Peak303

#1; tack för ditt svar. Men mitt 105mm är ett macro objektiv så nej jag kan stå rätt nära. Det min fråga ang det var mer om det fungerar att få riktiga närbilder med hjälp av ett close up. Utan att det blir otroligt "fel" med tanke på att det redan är macro sedan innan.

Objektivet jag tänker på är http://www.sigmaphoto.com/shop/105mm-f28-ex-dg-os-hsm-sigma men har den tidigare versionen.

-'  Malin Hultman - Medarbetare på Kanin & Naturfoto
Snowflake's Kaniner, Ras-, kel- & hoppkaniner i Eslöv, Skåne
Portfolio | 500px | Instagram | Engelska Kanin Ifokus | Kaningenetik

Anmäl
2013-01-26 18:37 #3 av: Emelice1206

#2 Oj, ber om ursäkt, missade att det var ett macro.

Jag kan som sagt inte så mycket, men ett close up filter ger väldigt detaljrika bilder. Om man fotar i mitten av en blomma till exempel.

Men om det blir fel med ett close up filter på ett macro objektiv vet jag inte. Kanske om du väljer ett filter med stor förstoringsgrad. Nu gissar jag bara.

Hoppas någon mer kunnig kommer och besvarar din fråga :)

Anmäl
2013-01-26 19:40 #4 av: pellepiano

Blixtpaket finns väldigt billigt idag. Kostar från 1500:- för två blixtar, stativ och ljusmodifierare. Tex

http://www.cyberphoto.se/?http://www.cyberphoto.se/info.php?article=371268

.. eller deras "värdepaket" som innehåller IR sändare för att trigga blixtarna och reaster till dem ) Liknande set finns hos www.kaffebrus.com

Anmäl
2013-01-26 21:53 #5 av: Inkanyezi

Jag kan väl tillägga att det är rätt meningslöst att använda närbildslins ("closeup filter") på ett makroobjektiv. Det enda som linsen åstadkommer är att minska skärpan, öka risken för refexer och lägga till diverse linsfel som koma, kromatisk aberration och missteckning.

Närbidsinsen är ett enket tillbehör som man an komplettera exempelvis en telezoom med, för att få möjlighet att komma nära om man inte har ett makroobjektiv. Du behöver alltså inte någon närbidsins, eftersom du redan har möjighet att ta bättre närbilder än vad du någonsin kan få med en närbildslins.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.