Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

Flygfoto - Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Allmän diskussion kring fotografering A-B-C, alla misslyckade bilder Adobe Photoshop/Lightroom/Elements Bildanalys Bildhantering Om sajten Foto iFokus, kritik & förslag Foto iFokus fototävlingar & fotolekar Fotografera Art & abstract, fyrverkerier Ej kritik Fotografera arkitektur och gatufoto. Ej kritik Fotografera fordon och sport. Ej kritik Fotografera landskap & natur. Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Fotografera makro & stillbilder - Ej kritik Fotografera mat - Ej kritik Fotografera människor. Ej kritik Fotografera vilda djur & husdjur. Ej kritik Kameror, objektiv och annan utrustning Kritik - Hård Kritik - Medel Kritik - Nybörjare Kurser & Utbildningar - Bildtema & Fototeknik Läsvärt Mjukvara Mobiltelefoner - fotorelaterat OT - Off Topic Okategoriserade bilder Ej kritik Pinhole- och Toycamera Redigera mina bilder Säljes, köpes eller bytes Webbplatser Övrigt
Kameror, objektiv och annan utrustning

Funderingar

2012-12-25 13:34 #0 av: Hanna

Nu när man blivit några kronor rikare under jul så funderar jag på att inhandla saker för en hemmastudio.

De saker jag främst funderat på är:

http://kaffebrus.nu/studioset-2-x-110ws-233.html

http://www.cyberphoto.se/?http://www.cyberphoto.se/info.php?article=371268

* Men jag har svårt att avgöra vilket som är bäst (ska fotografera både djur, ex hundar, samt människor).

* Hur stort utrymme krävs för att kunna ha en hemmastudio utan att det upplevs som för trångt?

* Skriv gärna fler saker om ni kommer på något annat.

Tack på förhand. Glad

Anmäl
2012-12-25 13:38 #1 av: Hanna

Hittade även denna nu. Och som sagt, är i princip helt novis på studioutrustning.

Anmäl
2012-12-25 13:53 #2 av: Inkanyezi

Den sista du länkar till i #1, med fast ljus, är ingenting att ha för att ta hundar och människor, men den duger utmärkt för produktfoto. För djur och människor är blixt bättre.

Man behöver ett utrymme på ungefär fem meter på längden, och helst med rejäl takhöjd om det går, men ett vanligt bostadsrum funkar. Om man ska ta mindre grupper och helfigur behövs egentligen lite mer plats, eftersom man också behöver separation från bakre väggen, så uppemot sju meter är vettigt om man tänker sig att ta mer än porträtt.

Allting som är mindre än så kommer emellanåt att upplevas trångt, men för porträtt och mindre djur kan man klara sig med mindre utrymme, kanske med största avstånd till bakre väggen lite över tre meter.

Anmäl
2012-12-25 14:03 #3 av: Hanna

Tack för svar. Mitt rum är nästan fem meter långt. Obestämd Och ca 2,5 meter högt i tak. Jag har väl främst tänkt ta porträttbilder och även fotografera hundar.

Den enda studioerfarenhet jag har är från studion i skolan. Och den är aningen större. Men om det inte fungerar alls med storleken på rummet så får jag väl skippa planerna.

<edit: ändrade felslag till 2,5 meter /Inkanyezi>

Anmäl
2012-12-25 14:20 #4 av: Inkanyezi

Hundar är vad jag räknar som mindre djur. De större tar man nog helst utomhus.

Anmäl
2012-12-25 16:54 #5 av: Stuartlittle

Inkanyezi!

du verkar ju vara en guru i denna branch !! jag vill  också köpa ett studioset, vad rekomenderar du?? för helkropp, hundar , porträtt.. please,  jag är vilig att lägga ca. 2-5000kr  kom med ett bra tipps

och #2 vad tror du om  ? tamrons 24-70-2.8

när man då kanske lägger i min värld mycket pengear på objektivet så vill man ju höra att det är ett bra objektiv. eller nej för i h....ete köp hellre detta.....

god jul...

// tomas

Anmäl
2012-12-25 16:55 #6 av: Hanna

#5 Gör gärna en egen tråd om du ska fråga saker utanför ämnet, tack.

Anmäl
2012-12-25 16:56 #7 av: Hanna

#2 En fråga till: Varför bör man ha avstånd från bakre väggen? Är det om man ska belysa bakifrån eller har det någon annan funktion?

Anmäl
2012-12-25 17:20 #8 av: Stuartlittle

#3 du e rolig du 1.5 meter i tak..... bor du i husvagn eller?

 

Anmäl
2012-12-25 17:23 #9 av: Inkanyezi

Det är två saker som gör att man bör ha distans till bakre väggen. Dels är det möjligheten att belysa, och att sätta konturljus bakifrån, men också separationen från bakgrunden, så att den hamnar rejält utanför skärpedjupet. När man tar porträtt har man gärna mer än en meter om det går, och därför behöver man ofta ungefär två meter mer i en studio än avståndet man ska fotografera på. Dels lite grann att röra sig på med kameran, och dels en distans mellan det man fotograferar och bakre väggen. Om man använder sömlös bakgrund, så går rundningen ut drygt en meter om man har fäst den relativt nära taket.

Man vill också kunna sätta ljus på bakgrunden utan att det ljuset belyser modellen, till exempel när man använder färgat ljus på bakgrunden. Det kräver också en viss distans mellan modell och bakgrund.

Så när man tar exempelvis en medelstor hund och använder sömlös bakgrund, då placerar man hunden kanske en och en halv till två meter framför den bortre väggen, och man behöver ta den på ungefär två till tre meters håll, så det ger ungefär fem meter när man tar hänsyn till att man behöver plats att röra sig också. Mindre blir trångt. Men om man begränsar sig till små raser behöver man inte fullt lika mycket utrymme.

Och Stuartlittle, jag har inget att säga om objektiv jag inte vet något om.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.