Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

Flygfoto - Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Allmän diskussion kring fotografering A-B-C, alla misslyckade bilder Adobe Photoshop/Lightroom/Elements Bildanalys Bildhantering Om sajten Foto iFokus, kritik & förslag Foto iFokus fototävlingar & fotolekar Fotografera Art & abstract, fyrverkerier Ej kritik Fotografera arkitektur och gatufoto. Ej kritik Fotografera fordon och sport. Ej kritik Fotografera landskap & natur. Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Fotografera makro & stillbilder - Ej kritik Fotografera mat - Ej kritik Fotografera människor. Ej kritik Fotografera vilda djur & husdjur. Ej kritik Kameror, objektiv och annan utrustning Kritik - Hård Kritik - Medel Kritik - Nybörjare Kurser & Utbildningar - Bildtema & Fototeknik Läsvärt Mjukvara Mobiltelefoner - fotorelaterat OT - Off Topic Okategoriserade bilder Ej kritik Pinhole- och Toycamera Redigera mina bilder Säljes, köpes eller bytes Webbplatser Övrigt
Allmän diskussion kring fotografering

Exponeringsfördröjning på kompaktkameror?

2012-12-16 15:42 #0 av: Ove555

Någon här har skrivit att man inte kan ta en bild direkt med en kompaktkamera. Men enligt en gammal fototidning jag sitter här och läser i, så verkar det vara en sanning med modifikation. Där står det bl,a så här:

"Många nybörjare inom digitalfotografering klagar exempelvis på en tidsfördröjning mellan det att de trycker ned avtryckaren tills det att bilden tas. Detta kan förstöra många bra bilder eftersom ögonblicket gått förlorat innan kameran jobbat klart. Det huvudsakliga problemet är förvånansvärt enkelt att lösa.

Som vi nämnt tidigare beräknas exponeringsinställningarna extremt snabbt, men den automatiska fokuseringen kan ta lite mer tid på sig. Linselementen inuti objektivet måste fysiskt flyttas av små servomotorer, vilket tar lite längre tid. I situvationer med dåligt ljus eller svag kontrast tar det ofta betydligt längre tid, eftersom autofocusmekanismen måste jaga fram och tillbaka för att haka tag i något den kan fokusera på till att börja med. Den enkla lösningen är att tänka framåt.

Nästan alla autofocuskameror arbetar efter principen att användaren ger avtryckaren ett lätt tryck. Det är inte tillräckligt mycket för att lösa ut slutaren, men det sätter igång exponeringsmätningen och fokuseringen så att när det är dags att ta bilden är kameran helt startklar. Ett hårdare tryck på avtryckaren ger omedelbar effekt och bilden tas utan fördröjning."

 

Anmäl
2012-12-16 20:35 #1 av: Inkanyezi

Det är ett mycket snårigt problem du frågar om, och för de allra flesta kompaktkameror är det ett helt felaktigt påstående, det som kommer på slutet. De flesta kompakterna tar inte bilden direkt om man låter dem fokusera först, utan det är ändå en fördröjning, som kan vara olidligt lång, och det gäller inte bara billiga kameror, utan också en del prestigekameror. Ingen av alla de kompaktkameror som jag har provat har kunnat ta bilden direkt när man trycker ner, även om man har hållit knappen nere till tryckpunkten och fått fokusbekräftelse. Inte ens då jag ställer skärpan manuellt på min Canon PowerShot G7 tar den bilden direkt.

Men det är inte hela sanningen. Det finns kameror som kan ta bilden så att man får den till och med utan reaktionstiden för när man trycker ner. De flesta kommer från Casio, men nu har också Nikon gjort ett par såna kameror, J1 och V1. Det går till så att kameran spar bilder hela tiden medan man siktar, och när man trycker ner knappen får man en serie bilder från strax före till strax efter att man tryckte ner knappen. På så sätt har kameran blivit lite tidsmaskin, eftersom den faktiskt tar bilden innan man trycker på knappen.

Men i regel är det så att kompaktkameror och långzoomkameror har fördröjning innan de tar bilden efter att man har tryckt ner knappen, och det gäller också när man har ställt in skärpan.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.