Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

Flygfoto - Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Allmän diskussion kring fotografering A-B-C, alla misslyckade bilder Adobe Photoshop/Lightroom/Elements Bildanalys Bildhantering Om sajten Foto iFokus, kritik & förslag Foto iFokus fototävlingar & fotolekar Fotografera Art & abstract, fyrverkerier Ej kritik Fotografera arkitektur och gatufoto. Ej kritik Fotografera fordon och sport. Ej kritik Fotografera landskap & natur. Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Fotografera makro & stillbilder - Ej kritik Fotografera mat - Ej kritik Fotografera människor. Ej kritik Fotografera vilda djur & husdjur. Ej kritik Kameror, objektiv och annan utrustning Kritik - Hård Kritik - Medel Kritik - Nybörjare Kurser & Utbildningar - Bildtema & Fototeknik Läsvärt Mjukvara Mobiltelefoner - fotorelaterat OT - Off Topic Okategoriserade bilder Ej kritik Pinhole- och Toycamera Redigera mina bilder Säljes, köpes eller bytes Webbplatser Övrigt
Kritik - Medel

Sergels torg

2012-11-20 00:09 #0 av: [EmmaOlivia16]

En liten impuls bild jag tog för någon vecka sedan.

Anmäl
2012-11-20 00:37 #1 av: Sparklingponi

Snygg, säger jag som hobbyfotograf. Skrattande

Anmäl
2012-11-20 02:19 #2 av: Stina A

En till hobbyfotograf som tycker Din bild var riktigt snygg!

Anmäl
2012-11-20 02:46 #3 av: mitzerl

Wow, vilken bild! Vad hade du för inställningar för att få till det så? (håller på och försöker lära mig manuella inställningar)

Anmäl
2012-11-20 07:27 #4 av: DesK

Snyggt! Det är ju så här man ser Sergels torg när det är mörkt ute Glad

Anmäl
2012-11-20 09:58 #5 av: [EmmaOlivia16]

Tack allihopa!

#3 jag kommer faktiskt inte ihåg, men testa dig fram! Beror också på vad du vill fota, ska det vara rörligt där man ser ljus, testa lång slutartid!

Anmäl
2012-11-20 12:23 #6 av: Inkanyezi

Bilden är rätt bra, välexponerad och skarp, men det är ett par saker med den som jag inte riktigt är med på.

  1. Du har använt blixt, vilket gör att alla reflexer som finns inom bilden har fått en egen lyskraft som inte är helt lyckad. Det är exempelvis en del gulröda skyltar på avspärrningar, någon trafikskylt, och reflexer på folks kläder. Jag tror det skulle vara bättre om de ytorna vore mörka.
    -
  2. Kameran är riktad något uppåt, vilket ger störtande linjer, som jag inte tycker förstärker bildintrycket, snarare verkar förvirrande, eftersom ögat söker av bildens nedre del där det finns mer av intresse, och perspektivet i det läget är galet. Det går att rikta upp i efterbehandlingen med "trapetsverktyg" som kan tänja ut i sidled upptill och trycka ihop nertill.

Du har använt Picasa för att redigera bilden. Möjligen har du inte gjort mer än krympt den där, men Picasa har gjort något som är mycket fult, nämligen skrivit in "Picasa" i EXIF-fält som inget program får röra utan att man ber om det. Således har fältet "Artist", som är ditt personliga, nu fått datat "Picasa", och programmet har också bajsat i ett hörn i Adobes XMP-avdelning. När jag kollar Picasa hittar jag inget ställe där man själv kan lägga in IPTC, och jag hittar ingenting i Picasas hjälp om EXIF-data som är relevant för problemet. Jag har meddelat Google det, och genom att Picasa gör såna här saker, bör man inte använda det för att redigera bilder.

Irfanview, om man kör Windows, är ett mycket lätthanterat gratisprogram som inte ändrar i EXIF. Man kan också använda Gimp utan att EXIF skadas.

Om man vill skriva in egna användardata i EXIF, för att tala om vems bilden är och vilka licensvillkor som gäller och hur man kan nå upphovsrättens ägare, så finns det redigeringsprogram som man kan skriva in det i. Det går i Photoshop, och man kan använda Exiftool, som körs från kommandorad, men det finns flera framsidor till Exiftool om man vill ha grafiskt gränssnitt.

Anmäl
2012-11-20 13:47 #7 av: MonisN

#6 Du är verkligen en upplysande gälla här i forumet! TACK för att du gräver fram och delar med dig av saker som kan vara av intresse Glad

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Anmäl
2012-11-20 19:14 #8 av: [EmmaOlivia16]

#6 tack så jättemycket! Väldigt bra tips!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.