Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

Flygfoto - Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Allmän diskussion kring fotografering A-B-C, alla misslyckade bilder Adobe Photoshop/Lightroom/Elements Bildanalys Bildhantering Om sajten Foto iFokus, kritik & förslag Foto iFokus fototävlingar & fotolekar Fotografera Art & abstract, fyrverkerier Ej kritik Fotografera arkitektur och gatufoto. Ej kritik Fotografera fordon och sport. Ej kritik Fotografera landskap & natur. Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Fotografera makro & stillbilder - Ej kritik Fotografera mat - Ej kritik Fotografera människor. Ej kritik Fotografera vilda djur & husdjur. Ej kritik Kameror, objektiv och annan utrustning Kritik - Hård Kritik - Medel Kritik - Nybörjare Kurser & Utbildningar - Bildtema & Fototeknik Läsvärt Mjukvara Mobiltelefoner - fotorelaterat OT - Off Topic Okategoriserade bilder Ej kritik Pinhole- och Toycamera Redigera mina bilder Säljes, köpes eller bytes Webbplatser Övrigt
OT - Off Topic

Stilla undran

2012-10-23 09:11 #0 av: ru4real

Jag har lagt märke till en sak här den sista tiden, som gäller de flesta frågor av olika slag. Ni som frågar om olika saker, har Ni testat att googla först? Eller frågar Ni bara av ren praktiskhet?

Anledningen till att jag frågar er, är att dels är det ju lättare för de som svarar att veta vad ni redan har kollat upp, gäller det att googla så är det ju onödigt för den som vill svara att googla på ngt som du (förhoppningsvis) redan har sökt efter?

Ni som inte googlat/sökt på siten först? Varför inte? Tänkte ni inte på det? Ren lathet? Nybörjare? Vet inte att man kan söka på siten?

Jag är mest nyfiken på vad som ligger bakom.

Anmäl
2012-10-23 12:53 #1 av: Alibi

Har också funderat på det. Tror ibland att folk inte fattar att man faktiskt kan googla fram de flesta svaren, bara man vet vad man ska söka på. Ibland räcker det inte att söka på "objektiv nikon" utan lite annat och sådär. Det gäller att testa sig fram och inte bara ge upp efter första sökningen. Flört

Det är inte bara på denna sajten/sidan jag märker detta, på flera andra forum och liknande ställer folk helt uppenbara frågor som jag får fram svaret på efter min första sökning på google. Tungan ute

Anmäl
2012-10-23 13:25 #2 av: [peter54]

Mina reflexioner på detta:

Jag tror att de flesta använder sig av Google i någon omfattning och även om där oftast finns svar på det mesta, kanske svaren endera är för komplicerade för att en gröngöling ska kunna ta till sig dem, eller så hittar jag inte exakt rätt.

Då vänder jag mig kanske till dem som vistas här och besitter kunskapen i förhoppning om att jag ska få ett enklare beskrivet svar på min fråga.

Uppenbara frågor kan vara onödiga att ta upp utrymme med, men det finns andra frågor som inte är så lätta att finna lättbegripliga svar på genom att söka på Google.

Jag, som är just en sån gröngöling inom den här genren, reagerar istället spontant mot den här frågeställningen eftersom det låter litegrand som om jag genom att fråga är jobbig och besvärlig.

Själv tycker jag att det är ganska kul att svara på frågor från såna som vet mindre än jag själv inom mina egna så kallade "expertisområden". Kan jag hjälpa någon så gör jag det, även om svaret kanske finns att hitta via Google.

Sedan bör man ju ha klart för sig att Google inte är kvalitetssäkrat, där finns lika mycket felaktiga som riktiga uppgifter. Frågar jag någon som har kunskapen direkt så är chansen kanske större att jag får ett korrekt svar.

Glad

Medarbetare på Reptiler iFokus

Anmäl
2012-10-23 13:35 #3 av: Moalinn

vad ska man med ifokus till om man ska sitta och googla?

Mvh Moalinn. | moalinnahlstrom.se
Sajtvärd för Naturfoto & Musik
Medarbetare på Djurfoto

Anmäl
2012-10-23 13:59 #4 av: leemland

Jag håller med #2 lite grann här. Dom som kan sin sak här inne på foto.ifokus kanske anpassar och förklarar saker bättre än när man googlar det.

Det låter som sagt att folk som ställer frågor är jobbiga och besvärliga.

 

Jag själv kan sitta och läsa på google och inte fatta vad jag läser. Och då vänder man sig kanske hit och ställer en fråga. Jag kan tycka att det är lättare att läsa när någon "berättar" för en, än att bara läsa fakta. Dom här inne kanske tänker mer och formulerar sig så att fler ska förstå.

 

Och angående sökfunktionen här inne så kanske man inte vet om den eller tänker på de. Jag själv glömmer sökfunktionen ibland.

/ J 
"So complicated, Look how we all make it, Filled with so much hatred, Such a tired game"         Sajtvärd för aupair.ifokus.se/    &  bakverk.ifokus.se/

Anmäl
2012-10-23 14:50 #5 av: skogstossan

Är man nybörjare som exemelvis jag är kan en fråga förutom att jag gärna vill ha ett svar på den syfta till att socialisera med människor som är mer insatta i ämnet. På så vis får jag också svar på frågor som jag inte ställt men som kan hjälpa mig att ställa mer intelligenta frågor i framtiden. Nu är ju ofta nya ämnen inte så lätta som jag till en början alltid tycks tro. Därför kan en och samma fråga dyka upp både en och två ggr på samma forum. Det är möjligt att folk med bättre vetande då tycker att man verkar vara tappad bakom en vagn. Det kan för ett ögonblick vara sårande. Men det brukar släppa rätt snabbt då man märker att alla sk. dumma och ibland ogooglade frågor jag ställt gör mig lite mer insatt i ämnet. 

Prova själv att googla på ett ämne som du själv är helt grön på så ska du få se hur lätt det är att sålla bland informationen. Anmäl
2012-10-23 15:17 #6 av: Andina

När jag inte begriper något eller undrar något så söker jag helst här på sajten först och se'n frågar. Ofta googlar jag också - men man får så många träffar som ofta inte alls ger de svar man söker och till slut blir man (= jag) ännu mer förvirrad än jag var när jag började googla.

Det känns bra att söka svaren här inne - i trådar eller med en direkt fråga. Svaren blir gärna lite renare (från annan information) - och "personlig kontakt/kommunikation" är inte att förakta! Flört

Allting är möjligt tills det är bevisat som omöjligt - och till och med då är det omöjliga
kanske bara omöjligt än så länge."  /Pearl Buck · Medarbetare på Healing

Anmäl
2012-10-23 15:30 #7 av: KickanW

Undrar man något lite "större" tycker jag det är helt okej att vända sig till ett sånt här forum trots att svaret går att finna om man googlar. Man kanske vill få det förklarat för sig på ett särskilt sätt, ha egna åsikter från personer man har förtroende för osv. Det är inte helt lätt att hitta info på google, speciellt om man inte är så van att söka. Jag svarar gärna på frågor och tycker att mänsklig kontakt är att föredra i alla sammanhang! Man kan ju dessutom hjälpa till att visa bra länkar/artiklar om man tycker att någon svarat på frågan väldigt bra tidigare.

Däremot kan jag irritera mig lite på folk som inte ens kan googla ett ord de inte vet betydelsen av. Om jag exempelvis skriver "Du kanske ska kolla på fotosidan!" och får svaret "Vad fan är fotosidan?" när fotosidans hemsideadress är första sökträff om man googlar på "fotosidan". Det tycker jag kan vara lite oförskämt faktiskt, att man inte ens kan bemöda sig att kolla upp en så enkel sak när man har ett samtal med någon!

Anmäl
2012-10-23 15:39 #8 av: MissInAction

Ursäkta att jag inte har läst igenom alla svar här, men jag kan tänka mig att en del väljer att fråga andra för att de vill kommunicera med folk och kanske lättare tar till sig saker på det sättet. De kanske rent av tycker att det är trevligare att fråga riktiga människor, än att sitta och läsa texter? Flört


Maria, sajtvärd på Ryssland , medarbetare på Law of Attraction och Film
Kluring om Ryssland

Anmäl
2012-10-23 15:43 #9 av: JazzBass

Många här sammanfattar bra mina tankar också kring det här, men kanske speciellt KickanW i #7.

Ett tips: Har man t.ex. Firefox är det inte svårare än att dubbelklicka på ett ord för att markera det och högerklicka och välja "Sök på google efter..."

Medarbetare på foto, sång och matlust iFokus

Anmäl
2012-10-23 16:56 #10 av: papa-bear

#9 det funka ju i chrome oxå, najc.

man är aldrig för gammal för att lära sig något nytt, bara viljan att lära sig fortfarande finns kvar.

Anmäl
2012-10-23 17:43 #11 av: Inkanyezi

Jag tror att forumet till väldigt stor del har just funktionen att man ska kunna ställa frågor, och inga frågor är egentligen dumma eller onödiga, även om man kan hitta svaret via sökfunktioner och de vanligaste kanalerna på webben. När man söker på ord som betyder en viss sak, får man ofta en i och för sig bra förklaring, men när man är ny kanske förklaringen går över huvudet. Då är det väldigt bra att kunna ställa frågan i ett socialt medium i stället, och det är vad ifokus är, inte bara när det gäller foto.

Så jag blir inte irriterad över elementära frågor, även om svaren finns på hundra ställen förut. Man kan så klart länka till ett sånt svar om man vet var det finns. Det har jag gjort många gånger. Och jag tror att det är väldigt viktigt att behandla dem som ställer frågor med respekt. Det som för mig är väldigt elementärt kan vara alldeles nytt för någon annan, och det kanske inte är så lätt att fatta med en gång, och framför allt finns nästan ingenting som är självklart. Allt nytt måste man lära sig, och i samspel med andra i ett socialt medium kan det fungera bättre än att slänga ut krokar i cyberrymden och hoppas på napp.

Just när det gäller frågorna tycker jag att det är viktigt att svara på det som frågas om och att inte framställa det som att den som frågar borde hitta svaret själv. Om man inte vill svara är det ju bara att gå förbi det ämnet med ett "jaha", det där var inget för mig, och ägna sig åt annat. Bredden på besökarna på det här forumet är väldigt stor, och kunskapen när det gäller tekniska aspekter på fotografering varierar väldigt mycket. Och det kommer hela tiden nya människor hit med samma fråga som man har sett förut, och de behöver svar lika mycket som den som förra gången ställde frågan.

Anmäl
2012-10-23 17:53 #12 av: MissInAction

Det man skulle kunna trycka på, är användandet av sökfunktionen både här på sajten och hela iFokus. I övrigt håller jag med dig #11.

 


Maria, sajtvärd på Ryssland , medarbetare på Law of Attraction och Film
Kluring om Ryssland

Anmäl
2012-10-24 09:42 #13 av: ru4real

Aom sagt, en stilla undran bara. Det jag personligen skulle tycka vore bra om frågeställare ibland nämnde att de hade googlat, men inte hittat ngt. Då vet man liksom förutsättningarna för frågan och kan ge mer informativa svar.

Anmäl
2012-10-24 14:00 #14 av: leemland

#13 Det är kanske inte alltid man tänker på att man ska berätta de- Man kanske till och med har problem med att formulera frågan. Och då kanske man vänder sig hit direkt. Men jag förstår hur du menar .

/ J 
"So complicated, Look how we all make it, Filled with so much hatred, Such a tired game"         Sajtvärd för aupair.ifokus.se/    &  bakverk.ifokus.se/

Anmäl
2012-10-24 14:15 #15 av: Inkanyezi

#14 Du pekar på ett mycket starkt skäl till att använda sociala forum som det här. Om man inte har orden som används av de invigda, så kan man inte söka det, men man kan ändå ställa sin fråga till riktiga människor, som kanske klarar att luska ut vad man menar, även om de måste ställa lite kompletterande frågor för att riktigt förstå vad man är ute efter.

Men söktjänsterna blir mer avancerade, och det kan verkligen löna sig att ställa frågor på till exempel Google. Man ställer då precis samma fråga som man skulle ha ställt här, och då dyker det oftast upp några relevanta svar. Om man till exempel lägger in i klartext. hur kan jag få suddig bakgrund så svarar Google med massor av relevanta länkar, som gäller alla olika möjligheter att göra bakgrunden suddig. Google är till och med så smart att man kan skriva "bakrund" i stället för bakgrund och man får ändå relevanta svar.

Men svaren där kan vara svårare att tolka, och utbytet man kan få av att ställa sin fråga i ett forum kan många gånger vara bättre, eftersom man inte tappar tråden, utan kan nysta vidare på den om man inte förstod med en gång, eller om man kanske behöver förklara sin fråga lite bättre.

Anmäl
2012-10-24 16:52 #16 av: [AnnaRen]

Ett exempel:

Jag kollar alltid google först men gäller det att man behöver tips till att exempelvis köpa ett objektiv (vilket är DYRT) så vill jag gärna höra med andra och deras erfarenheter av olika objektiv.

 

Håller helt klart med dig 3# !!!

 

Anmäl
2012-10-24 17:43 #17 av: VSK

Google är envägskommunikation. Forum är tvåvägskommunikation.

34 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 2 Svenska Cupen. 
Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika här. Gillar du allt som har med fågelskådning att göra så kolla här

Anmäl
2012-10-24 17:46 #18 av: Andina

#17 - Kort, koncis och korrekt sammanfattning! Skrattande

Allting är möjligt tills det är bevisat som omöjligt - och till och med då är det omöjliga
kanske bara omöjligt än så länge."  /Pearl Buck · Medarbetare på Healing

Anmäl
2012-10-24 17:50 #19 av: VSK

Tungan uteSkrattande

34 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 2 Svenska Cupen. 
Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika här. Gillar du allt som har med fågelskådning att göra så kolla här

Anmäl
2012-10-24 21:47 #20 av: MissInAction

Ja detta är ju ett diskussionsforum så att det kommer frågor är ju helt naturligt och det vore konstigt och tråkigt annars! Sedan är det ju enkelt att bara hoppa vidare till nästa tråd om man inte vill svara Flört


Maria, sajtvärd på Ryssland , medarbetare på Law of Attraction och Film
Kluring om Ryssland

Anmäl
2012-10-25 00:34 #21 av: Alibi

#20 Frågan är varför trådstartaren ofta inte väljer att kolla igenom forumet. Ser dagligen frågor här som jag VET att jag m.f. har svarat på innan ett x antal gånger.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.