Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

Flygfoto - Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Allmän diskussion kring fotografering A-B-C, alla misslyckade bilder Adobe Photoshop/Lightroom/Elements Bildanalys Bildhantering Om sajten Foto iFokus, kritik & förslag Foto iFokus fototävlingar & fotolekar Fotografera Art & abstract, fyrverkerier Ej kritik Fotografera arkitektur och gatufoto. Ej kritik Fotografera fordon och sport. Ej kritik Fotografera landskap & natur. Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Fotografera makro & stillbilder - Ej kritik Fotografera mat - Ej kritik Fotografera människor. Ej kritik Fotografera vilda djur & husdjur. Ej kritik Kameror, objektiv och annan utrustning Kritik - Hård Kritik - Medel Kritik - Nybörjare Kurser & Utbildningar - Bildtema & Fototeknik Läsvärt Mjukvara Mobiltelefoner - fotorelaterat OT - Off Topic Okategoriserade bilder Ej kritik Pinhole- och Toycamera Redigera mina bilder Säljes, köpes eller bytes Webbplatser Övrigt
Bildhantering

Backup (mestadels molnigt)...

2012-10-12 21:38 #0 av: ru4real

Skrev detta på Fotoifokus för ett tag sen; är nog lika aktuellt idag
(Edit: uppdaterad 12 okt 2012):

Har sett en del frågor här på forumen och har en del egen erfarenhet av problemet med att diskar dör eller liknande. Det är ju en smärre katastrof när det inträffar, men om man säkerhetskopierar allt eftersom blir det inte lika stor plåga. Skall ge er ett par tips här:

Extern disk - billigt och bra, snabbt att säkerhetskopiera och funkar att bära med sig. Nackdelen är ju att även den disken kan gå sönder eller att den blir stulen vid ev inbrott. Har en kompis som har 2 st diskar som han varvar med att ha en hemma och en hos sina föräldrar, men det är ju alltid lite diskrepans mellan backupperna.

Gratisalternativen (du kan betala och få mer, givetvis)

Microsoft Skydrive - 25 GB gratis. Fördelen är ju att den alltid finns där, åtkomligt från alla ställen och kräver ingen installtion av ngt, allt sköts via webbläsare. Nackdelen är att de ibland ändrar saker lite som de vill, man måste använda webbläsare. http://bit.ly/HzvpCM

Dropbox - 2 GB (18GB) gratis. Synkar valda katalogen på din dator med deras servrar på nätet. Mest utnyttjar jag den till att hålla katalogen "mina dokument" på hemmadatorn med deras. Fördel är att jag når mina filer överallt där det finns nätkoppling och på min mobil om det krävs. Installtion av en liten klient krävs dock. 
Finns för: win/mac/linux/mobil http://db.tt/CuQsApy

Wuala - Antagligen mestadels för dokument eftersom det bara är 5gb gratis. Har inte testat den själv. Körs via en nedladdningsbar klient och den finns för:win/mac/linux/mobilhttp://bit.ly/RmeHHt

Adrive - 50 Gb gratis (borde finnas ngn hake här?) har inte testat den själv: http://bit.ly/RmftUS

SymForm - 10 GB gratis. Klientnedladdning 
Finns för: win/mac/linux(b)http://bit.ly/RmfCYw

Betalalternativ

Crashplan - Devis gratis, iom att man kan med hjälp av en kompis som delar ut en del av sin disk kopiera saker dit.
I mina ögon en ren fotobackup. Ngt långsam om man har många bilder första gången den backar upp dem, för mig tog det ett par dagar, men det beror på att den mest jobbar när datorn inte används av mig. Ganska rimliga priser och det finns en testversion som funkar gratis i 30 dagar. 
Finns för: win/mac/linux/solaris(!) http://bit.ly/Hzw3QD

Det finns massvis med flera olika alternativ, men dessa har jag testat själv och kan rekommendera.

Klicka för att se en översikt över de gratisalternativ som finns härsamt här (gratis). Dock tenderar dessa listor att snabbt bli inaktuella, nya tillkommer hela tiden. Gör en egen googlesökning

Glöm inte att säkerhetskopiera dina filer och foton nu!

--
Om man inte har så mycket att lagra, så kan man få 2GB gratis utrymme via länken nedan på Dropbox (2GB account is free!http://db.tt/CuQsApy)

 

 

Anmäl
2012-10-13 09:41 #1 av: JazzBass

Tack vare ditt tips började jag använda Chrashplan, köpte ett två eller tre års abonnemang med obegränsat utrymme. Det tog dock flera månader för mig att få allt upp på crashplan (kunde ha gjort det på ett annat sätt men hade ingen lust att krångla till det), men nu sedan en tid tillbaka är alla ca 1000 gigabyten säkerhetskopierade till deras server. Gillar inte idén att dela med sig av sin egen hårdskiva för andras backupande. Tror dock att jag ska satsa på en extra hårdskiva för backup som komplement, vill ju inte att det ska ta en månad att få alla bilder nertankade igen om nåt skulle skita sig...

Medarbetare på foto, sång och matlust iFokus

Anmäl
2012-10-13 09:52 #2 av: [pandes]

Men om deras server krashar då? Känns det inte säkrare att ha extern hårddisk hemma och ha laddat upp dom till dom då?

Anmäl
2012-10-13 10:17 #3 av: JazzBass

Dom har säkert helt hyfsade backupsystem för sina servrar, så jag är inte orolig för den saken. Och jag har ju filerna på datorn oberoende, och sannolikheten att båda kraschar samtidigt är nog inte så stor.

Medarbetare på foto, sång och matlust iFokus

Anmäl
2012-10-13 10:54 #4 av: Po A

Klart detta är aktuellt...

Min disk haverera i förra veckan, tråkigt, MEN...jag har allt sparat på några externa diskar, så jag blev inte av med något. Bilder, program, dokument som jag har sparat ner fanns där igen. Det ända jag fick göra var att skaffa en ny disk installera allt igen, sen var jag på banan igen.

Så detta med att tro att det hände inte min disk är inte bra, för det händer.

En rolig sak jag brukar använda är att när man kommer in och pratar om detta med backup, så brukar jag säga att diskarna är inte så dyra. En del tycker att nja...dom pengarna kan man ha till något annat. Då slår jag i spiken och säger, du kan ha en helförsäkrad bil och betala några tusen om året för den, men bilderna på ditt barn när han/hon är ett litet barn dom värderar du inte lika högt och dom kan du ev. inte få tillbaka om disken havererar.....Brukar gå en vecka innan dom kommer och frågar om ett bra backup program....

Det gäller bara att se värdet i bilderna och inte ta allt förgivet...

Anmäl
2012-10-13 15:20 #5 av: ru4real

Precis. Har även jag råkat ut för en diskkrash (nyss, dock inget viktigt p den disken), men man blir lika glad då man faktiskt tänkt till innan det sker. För som du säger, diskar i hemdatorer kraschar.

Diskar i serverhallar är av en helt annan kvalitet, de är byggda för att vara igång jämt, 24/7. Kollar man på diskar för köp, finns det för hemdatorer och servrar (och de är dyrare).

Serverhallar har oftast en extrem redundans (bör ha iaf), allt lagras inte på bara en enda disk utan sprids på flera, och även på flera olika fysiska maskiner och fysiska lagringsplatser, så de klarar av strömavbrott, krasher och liknande, vilket våra stackars hemdatorer inte gör (oftast).

 

Anmäl
2013-06-26 21:22 #6 av: ru4real

Skulle vilja uppdatera min ursprungliga text, eller om ngn admin kanske kan pinna den?

Hursomhelst; nya molnlagringstjänster;
copy.com Gratis för upp t 15GB (om man väljer länken t höger får du extra 5GB och jag med). De har appar för följande: Windows, OS X (10.7+), linux samt mobilt: android och ios (iPhone). Det finns såklart även betalalternativ. Läs mer på deras sida.

Flickr.com (gammal tjänst som fått nya kläder) där du får upp till en (1) Terabyte gratis!! Otroligt mycket utrymme, det skulle antagligen motsvara alla bilder du har på din disk...

Mega.com - ger dig 50 Mb utrymme. För (och nackdelen) med denna är att det du lagrar krypteras, men, glömmer du lösenordet kan du hälsa dina filer adjö. Det finns medvetet inget sätt att få tillbaka dem utan rätt inloggning. Detta pga av extrema säkerhetsskäl. Så skriv upp ditt lösenord!

Anmäl