Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

Flygfoto - Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Allmän diskussion kring fotografering A-B-C, alla misslyckade bilder Adobe Photoshop/Lightroom/Elements Bildanalys Bildhantering Om sajten Foto iFokus, kritik & förslag Foto iFokus fototävlingar & fotolekar Fotografera Art & abstract, fyrverkerier Ej kritik Fotografera arkitektur och gatufoto. Ej kritik Fotografera fordon och sport. Ej kritik Fotografera landskap & natur. Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Fotografera makro & stillbilder - Ej kritik Fotografera mat - Ej kritik Fotografera människor. Ej kritik Fotografera vilda djur & husdjur. Ej kritik Kameror, objektiv och annan utrustning Kritik - Hård Kritik - Medel Kritik - Nybörjare Kurser & Utbildningar - Bildtema & Fototeknik Läsvärt Mjukvara Mobiltelefoner - fotorelaterat OT - Off Topic Okategoriserade bilder Ej kritik Pinhole- och Toycamera Redigera mina bilder Säljes, köpes eller bytes Webbplatser Övrigt
Kritik - Medel

(M) Flicka

2012-08-12 20:27 #0 av: Michaela-N

Skulle önska kritik på denna bild.

Jag är själv väldigt nöjd med den, hade gärna haft med hela hennes högerarm på bilden, men då missar man ju den otroligt vackra bakgrunden, som för övrigt är medelhavet Glad


Anmäl
2012-08-12 20:58 #1 av: DesK

Mycket fin bild! Den har ju just det som många porträtbilder saknar - naturlig i sin miljö!

Désirée

Anmäl
2012-08-12 21:59 #2 av: Michaela-N

Tack! :)


Anmäl
2012-08-13 09:01 #3 av: ru4real

Det hade inte spelat ngn roll om du haft med högerarmen, eftersom bakgrunden är så oskarp iaf, det ser mest ut som 2 olka färgade fält. Det är dock snyggt.

Ngt att tänka på är ju att ofta ta med lite mer om man kan när man plåtar, beskära bilden kan man ju göra i efterhand, bättre att ha lite mer än att som nu sakna det.

Men det är en bra bild, fin komposition och fina naturliga färger.

Anmäl
2012-08-13 11:24 #4 av: Andina

Väldigt härlig bild! Och så mycket sommar!

Jag håller med, det hade varit 'trevligt' med båda armarna i bild - men bilden är så härlig ändå!

Allting är möjligt tills det är bevisat som omöjligt - och till och med då är det omöjliga
kanske bara omöjligt än så länge."  /Pearl Buck · Medarbetare på Healing

Anmäl
2012-08-13 20:14 #5 av: Michaela-N

Tack så mycket! :)


Anmäl
2012-08-13 21:18 #6 av: JazzBass

Håller också med, somrig och härlig bild! Glad Armen är som sagt kapad på lite olyckligt vis, åtminstone halva armen hade fått vara med och inte en fjärdedel eller så, som nu. Jag tycker det är lite charmigt dock med den kapad åtminstone lite, det gör att bilden ger ett ganska annorlunda - och intressantare - intryck jämfört med om hela armen hade varit med. Svårt att beskriva i ord på vilket sätt , men kanske nån i alla fall förstår vad jag tänker. Foten i munnenGlad

Vädligt fin bakgrund också och tekniskt är den helt bra. Det enda jag tycker man kan anmärka på är det röda i ansiktet och på kroppen som du kunde försöka tona ner en aning. Bortsett från det har bilden fina naturliga färger och lagom mjuk kontrast. Fint fotat! Glad

Medarbetare på foto, sång och matlust iFokus

Anmäl
2012-08-13 21:26 #7 av: Michaela-N

Haha, det röda i ansiktet är solbränna… xD det ser ändå mycket bättre ur på bild än vad det gjorde i verkligheten ;)


Anmäl
2012-08-13 23:19 #8 av: Michaela-N

Nu tog jag mig ingen tid att redigera det här fotot, så om ni BORTSER från att bilden borde vara beskuren längst upp, är den bättre än första bilden?


Anmäl
2012-08-13 23:53 #9 av: Hanna

Den sista hade inte lika bra skärpa känns det som?

Anmäl
2012-08-14 21:35 #10 av: Michaela-N

Tycker du det?


Anmäl
2012-08-14 21:53 #11 av: JazzBass

#10 - Jag jag håller med HappyLucky här, skärpan ser ut att vara bäst ungefär vid öronen på den här bilden, medan skärpan på ögonen är betydligt mjukare. Nu när jag tittar noggrannare på den första bilden så ser den också ut att lida av lite bakfokus, dock inte lika mycket som den andra. Kunde vara värt att kolla in om objektivet fokuserar som det ska på din kamera. Klicka här och sedan på download uppe på sidan som öppnas, så får du upp ett pdf-dokument. Printa ut näst sista sidan, läs instruktionerna för hur man ska göra testet och gör sedan det. Dokumentet innehåller också mycket annan bra information, t.ex. om hur autofokusen fungerar. Vet man det kan man hantera den bättre...

Den andra bilden tycker jag dock är snäppet bättre kompositions- och uttrycksmässigt än första. Och har lika fina färger. Synd bara att skärpan inte är helt hundra..

Medarbetare på foto, sång och matlust iFokus

Anmäl
2012-08-14 21:58 #12 av: Michaela-N

#11 Tack för ditt inlägg!
Men det är tyvärr lite överkurs för mig. Och jag förstod inte så himla mycket Oskyldig


Anmäl
2012-08-14 22:24 #13 av: JazzBass

Det är faktiskt inte så svårförståeligt, om man inte har svårt för engelskan förstås. Men du kan kanske göra ett enklare fokustest, som inte är lika exakt men kanske tillräckligt. Det kan du göra så här:

1. Rada upp tre mjölkpaket bredvid varandra på ett bord. Flytta den vänstra någon centimeter bakåt och den högra lika mycket framåt.

2. Fokusera med kameran på den mittersta burken, från ett lämpligt avstånd så att du fortfarande ser de två andra på sidan om, och ta en bild med blixten på utan att flytta kameran alls efter fokuseringen.

3. Öppna bilden på kameraskärmen och zooma in bilden så mycket som möjligt utan att det blir pixligt. Kolla om mittersta burken är den skarpaste, vilket den bör vara. Är den inte det, göra testet på nytt och var extra noga med att ha kameran på exakt samma ställe efter fokuseringen (använd stativ om du har). Förstås ska kameran vara i höjd med mjölkpaketen. Är skärpan fortfarande fel, testa liveview om kameran har det, och fokusera med den istället. Blir resultatet bra då men inte med sökaren, så är troligtvis objektivet felkalibrerat mot din kamera. I så fall borde du tala med en kameraaffär om att få objektivet justerat. Det går ofta att få en justering på garanti även om garantin gått ut. Man får dock räkna med att vara utan objektivet och kameran en vecka eller så, om det skickas iväg för kalibrering.

Hoppas det inte är det som är felet, men det är ett rätt vanligt fel som turligt nog kan åtgärdas relativt enkelt.

Medarbetare på foto, sång och matlust iFokus

Anmäl
2012-08-14 22:27 #14 av: Michaela-N

Men objektivet är helt nytt, det är inte ens en månad gammalt! Så garanti BORDE finnas kvar, jag har i alla fall kvitto och papper från Nikon kvar.

Är det kostsamt? Jag ska testa ditt tips i morgon, så får jag återkomma med resultatbilder.

Undrar bara hur jag ska göra, jag kan ju ställa in en fokuspunkt. Den brukar jag oftast ha i mitten, borde jag ändra den för att få bästa möjliga fokus på mittenmjölkpaketet?


Anmäl
2012-08-14 22:44 #15 av: JazzBass

Som jag sa så är det ett ganska vanligt fel och som brukar fixas på garantin. Och då kostar det inget. I övriga fall kan det kosta en femhundring till drygt en tusenlapp ungefär att få ett objektiv kalibrerat, men chansen är lika med noll att du inte skulle få det här fixat på garantin om det visar sig fokusera fel, då objektivet är så nytt som du säger.

Visst ska du använda mittenfokuspunkten och inget annat. Fota vinkelrätt mot mittenpaketet och se till att hålla kameran still efter fokuseringen bara. Se till att fokusmetoden är AF-S också. Testa också gärna upprepade gånger, och flytta paketen på sidan lite fram och bak för att bilda dig en uppfattning om hur stort fel (om något alls) det är fråga om.

Det finns ju också en risk att du fokuserat på personen på bilderna ovan och innan du knäppt bilden har hon flyttat/lutat sig lite fram lite. Det ger förstås samma resultat som bakfokusering. Man kan ju hoppas att det var fråga om det i det här fallet, det är inte alls otänkbart i varje fall.

Medarbetare på foto, sång och matlust iFokus

Anmäl
2012-08-14 22:50 #16 av: Michaela-N

#15 Tack. Ja vi kan ju hoppas att det var hennes fel, men jag tror faktiskt inte det, då jag märkt att den gjort precis så förut.


Anmäl
2014-01-03 20:37 #17 av: Michaela-N

Jag ville försöka prova fokusen idag men länken i inlägget verkade vara borttaget. Finns det ett annat sätt att kolla om fokusen är rätt?


Anmäl
2014-01-03 20:56 #18 av: Inkanyezi

Sättet att kolla fokus är samma, men den som först lade upp metoden har tagit ner den. Den finns postad på andra ställen.

Du kan hitta det på:
http://www.kscameraclub.org/docs/pdfs/focus_test_chart_edited.pdf

Anmäl
2014-01-03 21:28 #19 av: JazzBass

#17 - Jag gav ett tips på en annan metod i inlägg #13, kanske duger? Annars kan du försöka googla på focus test chart eller nåt liknande. Flera seriösa fotoaffärer har också ett motsvarande verktyg som man kan testa fokusen med, och man kan också köpa ett sådant, t.ex. Spyder Lenscal. Men det kanske är onödigt att lägga pengar på ett sånt om man kan få tjänsten gratis i en fotoaffär.

Medarbetare på foto, sång och matlust iFokus

Anmäl
2014-01-03 21:58 #20 av: Inkanyezi

De flesta av metoderna som är postade på nätet har nackdelen att de bara funkar på nära håll, men det händer att objektiv fokuserar fel också på längre håll, eller att de inte fokuserar likadant på olika avstånd.

Den som JazzBass nämner i #13 kan anpassas till olika avstånd, så den kan man använda också för teleobjektiv och på riktigt långt håll. Den enda saken man måste tänka på då är att objektet man fokuserar på måste vara tillräckligt stort och väl isolerat från bakgrunden. Annars kanske kameran fokuserar på någonting annat som finns inom AF-punkten, om kontrasten är bättre där.

Anmäl
2014-01-24 17:09 #21 av: Michaela-N

Tack. Det är inskickat till Nikon nu, så vi får hoppas att de hittar något fel och jag kan få ett nytt objektiv!


Anmäl
2014-01-24 18:56 #22 av: JazzBass

Det behöver knappast bytas ut, bara kalibreras.

Medarbetare på foto, sång och matlust iFokus

Anmäl
2014-01-24 19:04 #23 av: Michaela-N

#22 Han i butiken snackade om att jag skulle få ett nytt, men mig kvittar det om det blir ett helnytt eller mitt gamla som kalibrerats rätt, bara det funkar som det ska.


Anmäl
2014-01-27 00:37 #24 av: Misarn

Tycker det är en fin och naturlig bild :-)

Anmäl
2014-01-27 16:31 #25 av: Michaela-N

#24 Tack!


Anmäl
2014-01-29 06:50 #26 av: JNN


Jag gillar också första bilden, den känns spontan och naturlig. Då blir inte alltid kompet hundra men det här är absolut inte dåligt tycker jag. Visst kanske den andra bilden är något bättre när det gäller kompet och om man bortser ifrån det där med skärpan, men det är för min del hugget som stucket!

Fina porträtt båda två!Ler

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.