Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

Flygfoto - Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Allmän diskussion kring fotografering A-B-C, alla misslyckade bilder Adobe Photoshop/Lightroom/Elements Bildanalys Bildhantering Om sajten Foto iFokus, kritik & förslag Foto iFokus fototävlingar & fotolekar Fotografera Art & abstract, fyrverkerier Ej kritik Fotografera arkitektur och gatufoto. Ej kritik Fotografera fordon och sport. Ej kritik Fotografera landskap & natur. Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Fotografera makro & stillbilder - Ej kritik Fotografera mat - Ej kritik Fotografera människor. Ej kritik Fotografera vilda djur & husdjur. Ej kritik Kameror, objektiv och annan utrustning Kritik - Hård Kritik - Medel Kritik - Nybörjare Kurser & Utbildningar - Bildtema & Fototeknik Läsvärt Mjukvara Mobiltelefoner - fotorelaterat OT - Off Topic Okategoriserade bilder Ej kritik Pinhole- och Toycamera Redigera mina bilder Säljes, köpes eller bytes Webbplatser Övrigt
Kurser & Utbildningar - Bildtema & Fototeknik

Blixtpaket inställningar?

2012-01-06 12:40 #0 av: Ove555

Har inte blivit riktigt klok på hur man ställer in det här. Kanske någon kan förklara hur man gör? (Canon eos 60D + Blixtpaket elinchrom D-lite 4 it)

Här har jag använt den lilla blixtsändaren som man sätter i kamerans blixtsko. Ställt in blixtändning på möjlig, kamera i M-läge, 1/160, bl 25, iso 100, vitbalans glödlampa

<moderator edit>
Jag bytte grupp till Kurser & Utbildningar - Bildtema & Fototeknik
/Inkanyezi
</edit>

Anmäl
2012-01-06 12:56 #1 av: Ove555

Och här har jag använt den inbyggda blixten för att tända studioblixten, i övrigt samma inställningar (kamera i M-läge, 1/160, bl 25, iso 100, vitbalans glödlampa, blixttändning möjlig) exponeringskompensationen på den inbyggda blixten - 3. Och då blev det så här mörkt.

 

 

Anmäl
2012-01-06 13:31 #2 av: Ove555

Ändrade i kamerans meny från E-TTL II till Manuell blixt och nu blev det riktigt ljust när jag använde den inbyggda blixten för att tända studioblixten. Här 1/250 och bländare 22. För övrigt samma inställningar som #1

 

Anmäl
2012-01-06 13:34 #3 av: Inkanyezi

När du använder den inbyggda blixten med TTL, så fyrar kameran av en blixt innan den tar bilden, och då brinner studioblixten, så att den är tömd när slutaren sedan går. Det enda ljus som du då har när slutaren öppnas är den lilla kamerablixten, och bländaren är för liten för att det ska bli särskilt mycket. Man ser bara direkta reflexer i glas etc.

En annan sak är vitbalansen. Blixtfotografering är ett av de tillfällen då Canons metod att ställa in en egen vitbalans är bättre än den mer direkta metoden i andra kameror. Du kan mäta precis på samma sätt som när du ställer vitbalans med lampor. Ta en bild av referensen och bläddra sedan fram den och justera vitbalans efter den. Annars är det enklaste att sätta den på elektronblixt. Det finns en sån inställning, och på de mer avancerade Canon-kamerorna behöver man inte ens bläddra i menyerna, utan det är ju en knapp i framkanten och det lilla fönstret.

TTL kan du inte använda när du tar med studioblixtar. Det går bara med dedicerade blixtar som har kommunikation med kameran. När man har TTL blir det alltid en förblixt som mäter ljuset innan kamerans slutare går. TTL kräver att kameran kan kommunicera med blixten, eftersom blixtstyrkan regleras från kameran när man använder TTL.

Studioblixtarna regleras alltid manuellt. Du ställer bländaren manuellt, och du ställer in blixtens styrka manuellt.

Slutartiden ska inte ställas ner så lågt som 1/250, eftersom det finns en viss risk att slutaren delvis täcker sensorn när blixtarna brinner. Slavtändning eller tändning med sändare ger lite fördröjd tändning av blixten, och när man har stor blixtstyrka brinner studioblixten ganska länge, så för att den ska hinna brinna färdigt innan slutaren börjar stänga är det säkrast att ställa in 1/160.

Anmäl
2012-01-06 13:57 #4 av: Ove555

Ok. Och här har jag använt toalettpappert som referens, för övrigt samma inställningar som #2

Anmäl
2012-01-06 14:01 #5 av: Inkanyezi

Jag tror du glömde ställa in vitbalansen i bilden i #4

Anmäl
2012-01-06 14:14 #6 av: Ove555

Jag ställde efter toalettpappert , egen vb, set set, Använd vb-data för denna bild för egen vb, ok, sen ändrade jag vitbalansen till symbolen som ser ut som 2 kilar med en vit punkt på bilden #4

Men det blev ju ingen större skillnad i jämförelse med #2

Anmäl
2012-01-06 14:23 #7 av: Inkanyezi

Nej, i så fall glömde du alldeles bort att referensbilden måste tas i ljuset du ska använda. Om du tänker ta med blixt måste du fotografera muggrullen med blixten.

Anmäl
2012-01-06 14:36 #8 av: Ove555

Ok, utgår från att jag ska ta med både den inbyggda och studioblixten då.

Så här blev det nu med den inbyggda blixten + studioblixten med vitbalans efter toalettpappert, M-läge, 1/250, bl 22. Och det blev ju betydligt bättre.

Men frågan är om 1/250 och bländare 22 är en bra kombination när man använder studioblixt/studioblixtar?

Objektivet jag använt till de här bilderna är ett Canon EF-S 17-85 mm 1:4-5,6 IS USM

Anmäl
2012-01-06 15:02 #9 av: Inkanyezi

Du behöver inte använda båda, det går lika bra med bara studioblixten, men bilden som du tar för vitreferens måste alltid tas med ljuset som ska användas.

Studioblixten kan tändas på flera olika sätt, med slav, med sändare eller med kabel.

Men som sagt, där stämde det. Antagligen går det lika bra att använda symbolen för blixt när du ställer vitbalans.

Anmäl
2012-01-06 17:57 #10 av: Ove555

Vitbalansen på blixt 1/160 bl 25 (Den nedersta bilden)

Anmäl
2012-01-06 18:44 #11 av: Inkanyezi

Det är ganska intressant att se att Canon har valt att ge något varmare färgton när man ställer vitbalansen på blixt. Det är inte så tokigt; antagligen är färgerna närmre hur de ser ut i dagsljus när man har ställt in vitbalansen efter en vitreferens, men man kanske vill ha lite varmare ton, och det kan tänkas att den inbyggda blixten är en aning blåare i karaktären än studioblixten.

Vanligen påverkar blixtens energi färgen, så att kraftigare blixtar har mer gult än klena blixtar, som är mer blåa i tonen. Blixtar har egentligen inte alls särskilt vackert spektrum, men vi brukar tolerera färgavvikelserna de ger, så vanligen sätter tillverkarna inte på något filter för att korrigera blixtljuset. Man brukar säga att det är som dagsljus. Det går ju lätt att prova hur nära godtagbart "dagsljus" det är genom att ställa vitbalans på någon av de varianterna, sol eller moln. Jag gissar att precis som när man tar en egen vitbalansmätning får man en kallare ton än när man ställer vitbalans på blixtsymbolen.

Jag tycker att färgen när den står på blixt är ganska fin; den ger en varm känsla som påminner om hur vi upplever det när man har vanligt inomhusljus, men utan det starka gulröda stick som lätt blir när man tar i glödlampsljus. Helt klart blir färgerna mer neutrala när man har ställt egen vitbalans, men jag skulle nog i regel föredra den lite varmare tonen. Bara om det handlar om ren produktfotografering skulle jag hellre ha den mer neutral.

Om man vill komma ifrån alla problem med hur man väljer vitbalansen, kan man spara RAW och göra alla korrektioner vid konverteringen. Det är struntenkelt om man bara har en bild med sin vitreferens med bland dem man tar.

Anmäl
2012-01-06 19:46 #12 av: Ove555

Bara med studioblixten (Nedersta bilden) 1/160, bl 25, vitbalans blixt

Anmäl
2012-10-17 21:30 #13 av: Ove555

Det här blixtpaketet har jag hitentills inte använt så mycket. Tog fram det nu och provade hur det blir med båda studioblixtarna inkopplade och med kamerans inbyggda blixt.

Tänkte jag ska försöka prova mej fram här med olika inställningar och olika blixtalternativ. Här har jag ju använt kamerans (Canon eos 60D) inbyggda blixt + de båda studioblixtarna.

1. Har sen tänkt att prova med den externa blixten (Canon speedlite 430 EX II) + studioblixtarna. 2. Bara fota med blixtsändaren på kameran + studioblixtarna. 3. Bara fota med den externa blixten utan studioblixtarna.

Men först tänkte jag att vi kanske kan hjälpas åt att få den här bilden bra med kamerans inbyggda blixt + de här 2 studioblixtarna. Så det vore bra om jsg kan få råd här hur jag ska göra för att lyckas med det.

Bif här en bild och vilka inställningar jag använt till den. Avståndet från kameran till motivet är här 3 meter, och kameran på ca en meters höjd på stativ. Med objektivet inställt på 17 mm

Anmäl
2012-10-17 22:07 #14 av: Inkanyezi

För att få lite bättre koll på ljussättningen kan det vara bra att dra ner den inbyggda blixten till lägsta styrka, så att bara studioblixtarna inverkar på bilden. Man kan se på en del detaljer att det inte är riktigt samma färg på den inbyggda blixten. Den är en aning blåare än studioblixtarna. Eller att man kör med sändaren. Det är i allmänhet inte någon bra idé att fylla i med kamerans inbyggda blixt.

Jag var inne på Goecker för att köpa ett WhiBal-kort igår, men de har inte i lager i Stockholm, utan det skickas från Köpenhamn. Jag fick ett litet nyckelringskort, som jag ska använda för att ställa vitbalansen när jag tar RAW. Muggrullen har funkat för det mesta, men en gång råkade jag ut för ett papper som var ganska gult, och då blev det mindre bra. Så jag kommer nog att längre fram bara använda en riktig vitreferens.

När det gäller ljussättning handlar det väldigt mycket om vad man vill göra, och det finns massor av instruktionsfilmer på nätet om hur man sätter ljus. Oftast vill man ha ett huvudljus, lättning på skuggsidan och kanske ett ljus på bakgrunden och någonting bakifrån som ger glans i håret när man tar porträtt eller kontur när man tar föremål

Om du tar en titt på Prophotolife.com och går igenom videoklippen där, så kan du nog få lite idéer om hur man kan ordna ljuset. Olympus Digital School har också en del tips om hur man kan sätta ljus.

Anmäl
2012-10-18 17:29 #15 av: Ove555

#14 Har inte öppnat länkarna ännu som du bifogat. Får kanske göra det nu, för att bara prova sig fram utan instruktioner verkar vara väldigt tidsödande.

Här har jag provat olika inställningar (se bild, 2390. 2391, 2396, 2397) men jag tycker inte att någon av dom har blivit bra

Anmäl
2012-10-18 18:12 #16 av: Ove555

2393,2394, 2389

Anmäl
2012-10-18 18:43 #17 av: williamösterberg

får jag fråga varför du kör med så liten bländare? när jag fotar med studioblixtar brukar jag köra mellan f/5.6-f/10 beroende på vad jag fotar.

fotar alltid i RAW och kör med blixt som vitbalans med det spelar ju egentligen ingen roll om man fotar i RAW för då är det väldigt enkelt att ändra det i efterhand :)

om du vill frilägga så föreslår jag att du använder en blixt som lyser upp bakgrunden också så den blir helt vit,

lycka till i fortsättningen! elinchrom är grymt fina blixtar!

Anmäl
2012-10-18 20:01 #18 av: Ove555

#17 Kan för lite om blixtfotografering för att kunna svara på det.

Frilägga och använda en blixt som lyser upp bakgrunden, Hur menar du då? Jag är nybörjare på detta...

Anmäl
2012-10-18 21:39 #19 av: williamösterberg

för att få bakgrunden helt vit så använder jag en blixt som lyser upp bakgrunden på så sätt så är det enkelt att klippa ut saker från bilden tex om man vill byta bakgrundsfärg :) lägger upp en bild så du förstår hur jag menar med att lysa upp bakgrunden.

bilden är från när jag fotade modeller i studion,

Anmäl
2012-10-18 23:38 #20 av: Inkanyezi
  • #17; Bländaren är nog ganska normal, f/8. Kanske du missade att det är blixten som är nerställd till 1/128.
    __________________________________________

En sak jag tycker att man ser ganska tydligt är att den inbyggda blixten ger blåare ton än studioblixtarna, och att den därför inte är så bra att blanda med dem. Blandljus blir sällan bra. Man kan se på skylten i förgrunden, som enbart är upplyst av kamerablixten, att den får en väldigt blå ton. Studioblixtarna ger ett varmt fint ljus som blandar sig bra med dagsljuset som kommer in genom fönstren.

Jag tycker att det på det stora hela ser ut som om vitbalansen blir hygglig med toapapper, men jag gissar att man kan få renare färg om man använder ett WhiBal-kort. Det finns hos Goecker i Köpenhamn.

Videoinstruktionerna som jag länkar visar en del om ljussättning, och det är väl den svårare delen av fotokonsten. Det finns många tips att hämta där.

Anmäl
2012-10-19 15:36 #21 av: Ove555

Med blixtsändare. Och nu har det blivit bättre. Och använder jag bakgrundspapper förmodar jag att det blir ännu bättre.

2427, 2429

Anmäl
2012-10-19 19:20 #22 av: Ove555

Här har jag tatt ett par bilder till, här när det är mörkt ute.

2436. Med blixtsändare och 2 studioblixtar.

2439. Extern blixt med flash cap och 2 studioblixtar

Anmäl
2012-10-20 11:46 #23 av: Ove555

Har inte förstått riktigt hur man använder alla knapparna på de här studioblixtarnas baksida.

Här finns kanske någon som kan förklara hur man gör det? Och tack för det i så fall.

Anmäl
2012-10-20 14:33 #24 av: williamösterberg

#23 ,pilarna är ju till för att öka eller sänka blixtstyrkan, ''musiknoten'' har med uppladdningen av blixten att göra skulle jag tro, alltså den piper till efter varje blixttändning, sen så har vi ''ögat'' skulle tro att det är modellampan, alltså om du vll att den ska lysa under tiden du ljussätter. dom andra är jag inte helt säker på men det följer väl med manualer?

Anmäl
2012-10-20 18:39 #25 av: Ove555

Tänkte det är enklare om någon vet och kan förklara hur det fungerar här på forumet. Men du får ha tack ändå...

Anmäl
2012-10-20 19:00 #26 av: ru4real

Om vi börja uppe t vänster m rutan m digitalsiffrorna är det en multifunktionsdisplay, för olika funktioner beroende på ngt annat.

Knappen m lampa är för modellbelysning (4 olika lägen), den gröna stjärnknappen är "open flash" och testknapp.

Undre raden; Power upp/ner, scroll-knapp för div olika inställningar, ögat är "eye cell" av/på. Musiknoten är charge ready beep av/på

Hittade manualen här: https://elinchrom.s3.amazonaws.com/download/d-lite_its.pdf

Anmäl
2012-11-11 21:57 #27 av: Ove555

Har nu försökt att tända studioblixtarna både med den inbyggda blixten och den externa. Har ställt kamerans inställning på blixttändning möjlig och E-TTL II.

Men när jag trycker ner avtryckaren blixtrar bara den inbyggda blixten, och bara kamerans externa blixt när jag använder den. Så varken den inbyggda eller kamerans externa blixt tänder studioblixtarna. Undrar vad det kan bero på?

Men däremot blixtsändaren tänder studioblixtarna, så med den är det inga problem.

Anmäl
2012-11-11 22:13 #28 av: Inkanyezi

Du ska inte ställa in kameran på TTL när du använder studioblixtar. Kamerans blixt måste vara manuell.

Anmäl
2012-11-11 23:03 #29 av: Ove555

Har ändrat kamerans inställning nu frå E-TTLII  till manuell, men det gick ändå inte tända studioblixtarna med kamerans blixt. Det är kanske fel på kameran då?

 

 

 

Anmäl
2012-11-11 23:11 #30 av: Inkanyezi

Studioblixten måste ha slavtändning aktiverad för att tända på kamerablixten.

Men eftersom det är olika färg på kamerablixten och studioblixtarna är det inte lämpligt att använda den inbyggda på så stark effekt att den kan inverka på bilden, så eftersom du har en blixttändare är det bättre att du använder den.

Anmäl
2012-11-12 05:08 #31 av: Ove555

Det är sant, men jag vill att det ska fungera att kunna tända studioblixtarna med den inbyggda blixten och kamerans externa blixt. Det har fungerat innan, och då, mej veterligt har det inte varit någon avgörande annorlunda inställning på studioblixtarna än vad det är nu. Får nog ta kontakt med fotoaffären och fråga om dom vet hur jag ska göra.

Anmäl
2012-11-12 08:19 #32 av: Inkanyezi

Två villkor måste vara uppfyllda:

  • Slavtändning ska vara aktiverad på studioblixtarna,
    jag tror det är knappen med öga.
    -
  • Dedicerad blixt eller inbyggd måste ställas manuellt.
Anmäl
2012-11-12 11:49 #33 av: Ove555

#32

Tryckte på knappen med ögat nu, och höll den intryckt lite, det aktiverade en lysdiod bredvid knappen som började blinka med ett grönt ljus. Och nu tänder den inbyggda blixten studioblixtarna. Så det ska alltså blinka med grönt sken där för att det ska gå att tända studioblixtarna med den inbyggda eller kamerans externa blixt. Då har jag lärt mej det.

Tack för hjälpen!

Anmäl
2012-11-13 22:21 #34 av: Ove555

Nu har jag lagt märke till att studioblixtarna går att tända med den inbyggda och externa blixten även när lampan vid knappen med ögat lyser med fast grönt sken. Men nu däremot verkar det inte gå att tända studioblixtarna med blixtsändaren, varken med hjälp av kameran eller när man trycker på blixtsändarens testknapp. Funderar på om det kan vara batteriet som börjar ta slut. Det är en grön lampa på blixtsändaren som tänds med jämna mellanrum. Ser nu att den blinkar flera gånger varje gång den tänds. Ska köpa ett nytt batteri till den och se om det är det som är felet med den.

Anmäl
2012-11-14 00:11 #35 av: ru4real

Har du kvar manualen t blixtarna?

Anmäl
2012-11-14 05:23 #36 av: Ove555

Mycket märkligt, har inte gjort någonting varken med blixtsändaren eller studioblixtarna, allt jag gjorde var att jag stängde av studioblixtarna i går kväll. Och nu på morgonen lyser den gröna lampan på blixtsändaren med jämna mellanrum och blinkar inte varje gång när den tänds, och nu fungerar den som den ska göra, studioblixtarna tänds när jag trycker på blixtsändarens testknapp.

 

Anmäl
2012-11-14 13:13 #37 av: Ove555

#35 Jo, den finns här någonstans...

Men det var ju bra att du har länkat till en manual i den här tråden Flört

Ser där under felhantering att studioblixtarna kan bli överhettade, och då ska man vänta till dom har svalnat, för då ska dom gå över till normal drift igen. Det var förmodligen det som var felet, för jag hade lamporna på när det här problemet uppstod.

Anmäl
2013-01-21 18:49 #38 av: Ove555

Problem med blixtsändaren

Blixtsändaren tänder inte studioblixtarna. Förstår inte var det är för fel. Däremot går det bra att tända studioblixtarna med den externa blixten Speedlite 430.

Har provat att byta batteriet till blixtsändaren, men det hjälpte tyvärr inte. Den gröna lampan på blixtsändaren blinkar snabbt 2 gånger varje gång den tänds.

Anmäl
2013-01-21 19:31 #39 av: Ove555

Satt här nu och tryckte på blixtsändarens testknapp upprepade gånger, och rätt som det var märkte jag att blixtsändarens gröna lampa började lysa med fast grönt sken (varje gång den tänds) i stället för att blinka.

Och nu fungerar den igen.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.