Annons:
Etikettart-och-abstrakt-ej-kritik
Läst 6595 ggr
Bagtjesen
8/27/11, 2:43 PM

Filter & objektiv för avfotografering gammal text

Hej!

Jag håller messt på med naturfoto, från makro till tele, fåglar, insekter, blommor, svampar, älgar m m.

Nu står jag dock inför ett projekt som innebär avfotografering av åtminstone ett par hundra sidor gammal text, både 1900-tal och ner till mitten av 1500-tal.

Det är ju så att bakgrundspapperet, framförallt 1800-1900-talens papper innehåller hög syrahalt och därför gulnat, medan de äldre är vitare -åtmonstone i förhållande till åldern.

De äldre skrifterna är ofta skrivna med ett mycket ljust blått bläck.

Riksarkivens direktiv är att man bara får använda deras foto-stativ och ingen blixt.

Jag vet att det finns objektiv speciellt för avfotografering av plana föremål, men det ligger utanför min budget.

Jag har en D7000 med 40/2.8 micro/makro, 18-105/3.5-5.6, och 70-300. Jag antar att 40 mm är bäst, liten bländare? men vad skall jag använda för filter för att få fram texten på bästa sätt? Tanken är att använda ha ett foto som är visar det i sin verlighet (för publisering i en bok), så naturligt som möjligt, men också ett foto som ger mig bästa förutsättningarna att "tolka" innehållet i texten.

Någon som har några idéer?


Annons:
Inkanyezi
8/28/11, 12:22 AM
#1

När du tar digitalt behöver du inte något filter, men inställningen vid fotograferingen kan vara av betydelse. Jag utgår ifrån att du kan spara rådata, och det bästa är att ta RAW och filtrera i efterhand för bästa kontrast.

Det viktigaste är att du kan få mycket jämn belysning utan reflexer som sänker kontrasten, så placeringen av lamporna är viktig. Ditt 40 mm är troligen för plana föremål, så den är OK. Man behöver inte blända ner mycket. Bländare 5,6 kan räcka, möjligen 8 men inte mindre, eftersom skärpan luddas upp med mindre bländare.

Kontrollera exponeringen med histogrammet, som när det gäller boksidor i regel ska ha en kraftig topp ganska långt åt höger, men inte ända ute i höger kant. När du har hittat en bra belysning tar du allting i samma belysning med samma exponering.

Om du tänker återge det i svartvitt, får du försöka hitta lämpligaste färgfiltrering i behandlingen, annars bör det fungera ganska bra med färg, och kontrasten kan ökas ganska mycket, om belysningen är tillräckligt jämn. Det hänger mest på att man kan få riktigt jämnt ljus.

Den vanligaste belysningen för repro är två lampor, en från var sida, i ungefär 45 grader mot ytan som ska fotograferas. Man kan behöva lägga något flackare vinkel för att undvika reflexer, men det ökar risken för ojämn belysning.

Prova dig gärna fram innan du ska göra det skarpt, genom att fotografera av boksidor hemma, så att du får in snitsen; helst med samma uppställning som du kan få på arkivet.

Bagtjesen
8/28/11, 12:22 PM
#2

Tack Inkanyeni!

Du har precis förstått förutsättningarna -  boksidornas/uppslagens böjning mot mitten, och varje sida fotograferad separat.

Boken kommer att bli i färg, för även en del nutida platsbilder kommer att ingå.

De äldre sidorna är plana ark, men jag förstår precis vad du menar. Och jag funderar på om jag inte måste köra med manuell fokus - eller om jag kan lita på autofokusen, och vilken autofokusmetod jag skall använda.

Likaså - har funderat över att använda gaffling med AE (exponering), eller WB (White balancing)

Det är det nya Nikkor 40/2.8 micro som jag har, och med D7000 så har jag alltid RAW/NEF.

-Antalet bilder/utrymmet på SDHC har ingen betydelse, det blir billigare att köpa ett stort eller flera små än att åka två gånger…och dessutom snällare mot miljön…

Eftersom ALL fotografering sker på annan ort, minst 20 mil bort,så är det viktigt att få allt rätt, så jag skall testa bl a på några gamla lokala dokument först.

Om du har tid för en kompletterande fråga? Är det något filter överhuvudtaget som jag kan tänkas behöva ha?

Med vänlig hälsning

Bägtjesen/Ingemar


Inkanyezi
8/28/11, 1:21 PM
#3

Om det är något filter som skulle kunna göra nytta, är det kanske i kombination med belysning av speciellt slag. Men jag antar att man inte går på de här gamla dokumenten med UV-strålning, och jag tror inte att det behövs, om det inte är något specifikt vetenskapligt ändamål just med att söka den kontrasten, som att till exempel leta efter annat än det som syns med blotta ögat.

Men om du avser att återge det i färg, för att så troget som möjligt visa böcker och dokument, tror jag inte att något filter är till nytta, men för jpeg-bilden är det ju bra att ställa Vitbalans i kameran, även när man spar råfilen.

Det är belysningen som är den kanske svåraste biten, och jag vet inte vilka arrangemang som går att göra på plats, men om du talar med folket där får du säkert hjälp.

Bokuppslag är problematiska när det gäller belysningen, och ett sätt att undvika reflexer är att belysa dem som vid vanlig dokumentfotografering, men från riktning N-S, alltså uppifrån och nerifrån, för att slippa reflex i rundningen i uppslaget. Kontrasten minskar när texten reflekterar ljus och den kan helt försvinna när det blir lika mycket som underlaget/papperet. Därför måste man sträva efter att belysa så att ingen del av dokumentet fungerar som en spegel mellan lampa och kamera.

Färgkvalitén på ljuset kan göra texten mer eller mindre synlig när man har färgkontrast mellan papper och text. Om texten är blå och sidan gul, kan man belysa med gult ljus för att få mörkare text och ljusare papper. Det blir inte naturlig återgivning, men det kan underlätta skärpeinställning och bedömning av bilderna medan man jobbar. Samma effekt kan man plocka ut med bildbehandling i efterhand, eller genom att mixtra med kamerans färginställning för jpeg-bilden.

Men ju mer du kan öva hemma och ju mer du vet om vilka medel du har tillgång till på arkivet, dess bättre. God kontakt med arkivarie är nog den viktigaste förutsättningen.

Bagtjesen
8/28/11, 4:30 PM
#4

Tack Inkanyezi (svårstavat…)!

Ja naturligtvis så är det enklast med N/S, att jag inte tänkt på det, … man kan ju också bara vrida på dokumenten…

Skall kontakta Riksarkivet för att veta hur utrusningen ser ut…

Tack för dina SUVERÄNA förslag!

Bägtjesen/Ingemar


Upp till toppen
Annons: