Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

Flygfoto - Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Allmän diskussion kring fotografering A-B-C, alla misslyckade bilder Adobe Photoshop/Lightroom/Elements Bildanalys Bildhantering Om sajten Foto iFokus, kritik & förslag Foto iFokus fototävlingar & fotolekar Fotografera Art & abstract, fyrverkerier Ej kritik Fotografera arkitektur och gatufoto. Ej kritik Fotografera fordon och sport. Ej kritik Fotografera landskap & natur. Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Fotografera makro & stillbilder - Ej kritik Fotografera mat - Ej kritik Fotografera människor. Ej kritik Fotografera vilda djur & husdjur. Ej kritik Kameror, objektiv och annan utrustning Kritik - Hård Kritik - Medel Kritik - Nybörjare Kurser & Utbildningar - Bildtema & Fototeknik Läsvärt Mjukvara Mobiltelefoner - fotorelaterat OT - Off Topic Okategoriserade bilder Ej kritik Pinhole- och Toycamera Redigera mina bilder Säljes, köpes eller bytes Webbplatser Övrigt
Kameror, objektiv och annan utrustning

Ny leksak igen!

2011-08-22 16:28 #0 av: Inkanyezi

Så har den äntligen kommit, tiltadaptern. Det har tagit ett par månader, efter att den första tydligen försvann på posten någonstans. Men nu har jag fått hem min adapter, så att jag kan luta alla objektiv med Pentax-gänga. Den som sitter på här är min zoom 24-48 mm, och det blir antagligen den jag mest kommer att använda tills vidare.

Man kan vinkla objektivet steglöst upp till åtta grader, och det går att vrida adaptern runt, så att man kan tilta åt valfritt håll med klickstopp för var femtonde grad. Nu blir det antagligen en del pyssel tills jag har lärt mig något rationellt sätt att använda den. Tiltning är inte lätt på en liten kamera; den enda kamera som har riktigt bra system för kamerarörelser är Sinar P, där vridningsaxlarna ligger asymmetriskt och är markerade på mattskivan. Man behöver bara välja ut punkter utefter de markerade linjerna där för att ställa skarpt.

Anmäl
2011-08-22 16:35 #1 av: Inkanyezi

Jag gjorde ett prov alldeles nyss, och den funkar ju som det är tänkt. Det är inte särskilt enkelt att hitta precis rätt vinkel, men jag gissar att det kan gå med lite träning. Bilden är tagen med bländare 5,6 och jag har försökt lägga skärpan utefter bokryggarna.

http://uploads.ifokus.se/uploads/3b2/3b21f5b8f9278a1db3902a0bc5e21965/bokhyllan-tiltat.jpg

Anmäl
2011-08-22 16:41 #2 av: HellviHumle

Ser ut som att det funkar bra.

HH

Anmäl
2011-08-22 17:18 #3 av: LFCFredda

Visst är det tiltshift som kan göra att vissa vyer (speciellt dem tagen snett ovanifrån men människor) att se ut som leksakslandskap?

Anmäl
2011-08-22 20:26 #4 av: Inkanyezi

#3, Då tiltar man tvärtemot, så att man bara får skärpa på ett mycket litet område. Det funkar bra som illusion om man tar uppifrån, som om man till exempel tar uppifrån ett hustak eller torn ner mot en gata eller ett torg. Illusionen bygger på att man är van vid att det är kort skärpedjup när man tar makro, så det ser ut som om man har plåtat någonting litet på nära håll.

En mer ursprunglig användning är den jag gjorde på bokhyllan, så att man lägger skärpan där man vill ha den utefter någon viss yta.

Jag har väl mest tänkt mig att ha den för närbilder på små saker, där jag vill ha skärpa över ett stort område, så att jag exempelvis lägger skärpan utefter marken när jag tar blommor, så att inte bara den närmaste blir skarp, utan alla andra också och gräsmattan bortom.

Det här var ett av skälen för mig att välja en spegellös kamera, eftersom jag skulle kunna fixa ett tiltobjektiv ganska lätt. Nu har jag flera objektiv som jag kan använda så, och hela kalaset har kostat mindre än de tilt/shift som finns. Shift behöver jag egentligen inte, det kan man korrigera med mjukvara, men att lägga skärpan snett är något jag har önskat mig länge.

Anmäl
2011-08-22 20:38 #5 av: Schnauzertik

Ja det var ju en rolig leksak.

Lägg gärna upp fler bilder.

Får fundera om det är något för mig.

/Åke

Värd för Pensionärer

Anmäl
2011-08-22 20:59 #6 av: Deklol

Illusionen med att saker och ting ser mindre ut vid kort skärpedjup har man bara inte vant sig vid att se på makrobilder. Det är även så att ögat fungerar nästan exakt likadant som en kamera med objektiv.
Fokuserar du väldigt nära med ögat på t ex ditt finger 30cm ifrån blir allt annat blurrigt och ur skärpa, men tittar du kanske 50 meter bort har du ett betydligt större skärpedjup.

Lite OT, men roligt att veta om just ögat i jämförelse till en kamera är att:
största bländare motsvarande ca 2.1
minsta bländare ca 8.3.
sensorer uppfattar ca 576 megapixlar.
slutartiden hos hela spektaklet beräknas vara ca 1/50.

Även ögat lyder ljusets lagar.

Anmäl
2011-08-22 23:43 #7 av: HellviHumle

#6 Funderade häromdagen på just vilken upplösning ögat kunde tänkas ha. Tackar!

Eftersom ögat adapteras efter en stund i mörker, kan man då säga att man höjer ISO-värdet då?

HH

Anmäl
2011-08-23 11:34 #8 av: Inkanyezi

Jag har lekt lite till med den nya leksaken och provat fler objektiv. Det ser ut som om jag får skaffa bättre gluggar i de korta brännvidderna för att kunna få riktigt skarpt från kant till kant.

Det här är Vivitar 28 mm 2,5 som jag har bländat ner till 8 för att den kromatiska aberrationen inte ska synas för mycket. Avståndet till den närmaste punkten är ungefär 40 cm, och den mest avlägsna ligger på omkring 70 cm avstånd från kameran.

Anmäl
2011-08-23 12:11 #9 av: Inkanyezi

Och så här ser uppställningen ut vid fotograferingen av bilden i #8.

Objektivet är tiltat tre grader, vilket ger bästa skärpa över bilden, men det har så stora optiska fel, att det ändå måste bländas ner ganska kraftigt. Utan tiltning går det inte att få skärpa över hela ytan på så här nära avstånd. Det är främst vid närbilder som tiltningen kommer till nytta.

Anmäl
2011-08-23 12:40 #10 av: Inkanyezi

Här har jag satt på Fujinon 55 mm 1,8. Det är bara nerbländat till 2,8 och vinklat åtta grader. Man kan se på den närmaste delen av sedeln att skärpedjupet, som sträcker sig uppåt från bordet, är mycket litet. Där sedeln är lite uppvikt blir den oskarp. Skärpedjupet fördelar sig på ett annat sätt när man vinklar objektivet, det sträcker ut sig rätvinkligt mot skärpeplanet, och det är mycket mindre nära än på längre håll.

Anmäl
2011-08-24 21:12 #11 av: Inkanyezi

Jag har varit väldigt besvärad av en förkylning de senaste dagarna, så jag har inte varit utanför dörren särskilt mycket. Idag gick jag ändå ut en sväng och provade leksaken utomhus. Helt klart handlar det om någonting som man använder tillsammans med stativ; den är inte något vidare lättjobbad på fri hand.

Så måste jag antagligen skaffa någon bättre glugg i brännvidd 24 mm eller möjligen 28 om jag inte får tag på en bra 24. Det är märkbar kromatisk aberration och krökt bildfält på min zoom, men den är ändå lite bättre än Vivitar-tjugoåttan.

Här har jag gått ner ganska nära marken, knappt 20 cm höjd och försökt få skärpa på vägen ända från allra närmast med den lilla svampen i vänstra hörnet och bort till där man inte ser vägen längre. Att få så stort skärpedjup med normalen är nog ogörligt utan tilt, men man kan se att skärpan inte räcker upp i trädkronorna. Den ligger utefter vägen och gräset.

Anmäl
2011-08-25 14:22 #12 av: Schnauzertik

Det ser riktigt intressant ut.

Om jag ska skaffa detta skulle det nog vara till min NEX-3, får ta och kolla vad som finns till den.

Värd för Pensionärer

Anmäl
2011-08-25 14:37 #13 av: Inkanyezi

Jag gissar att det kan finnas, men kanske inte från Peleng. Dom har semester ett tag nu, så det dröjer innan man kommer in på deras webb.

Jag tycker att den intressantaste spegellösa för tillfället är NEX 7, som har den hittills bästa sensorn som har kommit fram i APS-formatet. Den ser formmässigt ut nästan som en mätsökarkamera, men den har elektronisk sökare precis som Panasonic och är verkligt smidig. Sony verkar vilja hugga för sig i entusiastsegmentet. De kommer ut med α77 och NEX7 ungefär samtidigt, med 24 megapixels sensor.

Anmäl
2011-08-25 15:03 #14 av: Schnauzertik

Ja jag såg nyss att NEX7 är på väg, och den ser inte alls illa ut, men jag måste nog lugna mig lite. NEX-3 har jag mest som en liten kamera som kan följa med överallt.

Edit

Såg nu att NEX7 verkar hamna i ett överkomligt prisläge (10800 för huset) så kanske man ska fundera lite på det ändå.

Värd för Pensionärer

Anmäl
2011-08-25 19:24 #15 av: felixhaljeskog

Häftig grejj, vad kostar en sådan ? :D

Anmäl
2011-08-25 19:49 #16 av: Inkanyezi

#15 Priset på websidan var 39 dollar och med porto, moms 133 kr och postavgift 100 kr blev det tillsammans 716 kronor.

Anmäl
2011-08-25 19:51 #17 av: felixhaljeskog

hehe okej nice :D

Anmäl
2011-08-25 20:14 #18 av: Inkanyezi

Tillfällena då jag mest har saknat tiltning är när jag har plåtat blommor, och det lär väl dröja ett slag igen innan det blir högaktuellt. Dels ville jag kunna lägga skärpan utefter själva blommans vinkel vid närbilder, dels skulle jag gärna lägga skärpan utefter alla vitsipporna samtidigt när jag tar bild på dem i vitsippsbacken. Också på en del andra ställen skulle jag vilja tilta för att vå skärpa över hela ytan som jag fotograferar.

Och för min del är det en högsäsong på våren för de övningarna. Gräsmattan har inte längre en massa tusenskönor, som det var alldeles fullt av tidigare.

Men nu har jag i alla fall den här grejen, och tillsammans med objektiven som jag använder den med har den kostat mig ungefär tiondelen av vad ett PC-Nikkor kostar. inte ens om man räknar in priset för kameran kommer man upp i mer än två tredjedelar av vad Nikon-gluggen kostar. Nu är den säkert lite bättre än mina objektiv, men jag kommer att leta rätt på bättre gluggar, och jag har en fördel som inte finns hos Nikon eller Canon, eftersom jag kan finställa skärpa över en stor del av bildytan. Det är något som inte funkar på DSLR, även om man har hjälp av direktvisning när man ska göra det.

Så det enda som jag inte är nöjd med för tillfället är att det är för stor kromatisk aberration och bildfältskrökning på båda mina objektiv som har lämplig bildvinkel. Jag behöver en bra 24 mm, eller i nödfall en 28, och jag är på jakt efter SMC-Takumar i de brännvidderna till bra pris. Jag är inte direkt snål, men väldigt fattig, så det är inte säkert att jag kan hitta en glugg till rätt pris.

Anmäl
2011-08-28 13:39 #19 av: Inkanyezi

Här har jag tiltat Vivitar 28 mm åtta grader på låg nivå för att få skärpan att ligga över gräsmattan och få närmaste blomman skarp. Objektivet har ganska kraftig kromatisk aberration, vilket man kan se på bland annat kronbladens kanter på närmaste blomman, och det gör också att det inte blir särskilt skarpt nära bildens kant. Men den här bilden visar ganska tydligt på potentialen. Man ser också att på nära håll hamnar skärpan här uppe vid blomman och nästan i plan med själva blomman, så att alla kronbladen och mitten hamnar inom skärpedjupet tillsammans med topparna på gräset, medan längre ner i gräset på nära håll räcker inte skärpedjupet. På lite större avstånd, där skärpedjupet ökar, räcker det också ner till marken.

Men jag behöver helt klart ett bättre objektiv som tecknar skarpt över hela ytan.

Anmäl
2011-08-28 17:12 #20 av: Schnauzertik

Om du kan se CA direkt i din upplagda bild har du verkligen falkögon. Jag var tvungen att ladda hem bilden och förstora upp den för att se det, men då syns det å andra sidan tydligt.

Med lite bättre optik kommer det att bli kanonbra.

Värd för Pensionärer

Anmäl
2011-08-28 17:32 #21 av: Inkanyezi

Det syns så klart mer vid pixelpeeping, och jag har dragit ner storleken lite grann. Men det är den kromatiska aberrationen bland annat som gör att man inte får riktig skärpa ute i kanten, så att exempelvis de små blommorna i den gula blomkorgen i mitten inte blir riktigt skarpa. Det kanske är petigt av mig att vilja ha dem skarpa; helt säkert kan man jobba kreativt också med mindre perfekta grejer. Jag kommer ändå att försöka hitta i första hand ett SMC Takumar 24 mm, alternativt en 28 mm. Det finns visserligen kanske redan något på nätet, men jag har begränsad budget och vill få det så billigt som möjligt. Om jag hittar en Fujinon EBC 24 mm skulle det också sitta fint, men den är nog sällsynt.

Anmäl
2011-08-28 18:40 #22 av: Inkanyezi

Jag plockade en blomma och satte i en liten vas. Det börjar skymma, och den har börjat dra ihop sig, så jag fick inte den där nästan plana profilen som man kan få skarp över hela, men jag tiltade för att få skärpa över hela blomkorgen, så att man kan se de små gula blommorna i mitten lite olika utslagna. Till skillnad från Tussilago, som har sina ståndare i en krans runt själva blomkorgen, sitter det ståndare i varje miniatyrblomma hos tusenskönan. Det är bland annat sådana saker som jag vill kunna se bra på närbilderna.

Anmäl
2011-08-28 20:37 #23 av: Schnauzertik

Och detta är väl ett bra exempel på att det oftast är viktigare att kunna utnyttja sin utrustning fullt ut än att ha det allra senaste och värsta för att få ett bra resultat.

Så länge man inte vill gå till mer än A4 eller detaljförstora har man här en helt OK bild.

OT Angående begränsad budget så gäller det väl de flesta av oss. Jag brukar säga att budgeten räcker till vad vi vill ha så länge vi inte vill ha allt för mycket.

Värd för Pensionärer

Anmäl
2011-08-29 14:54 #24 av: Inkanyezi

Och nu på dagen slog den lilla blomman ut, och jag försökte få den att hamna helt inom skärpedjupet, men det är knepigt. Mitt lilla bordsstativ är inte heller det allra stadigaste, så en del av oskärpan kan ligga där. Hursomhelst så kanske jag hade fel om ståndarna; det verkar vara något som liknar ståndare längst ute i kanten, och ingenting inne i blomkorgen.

Skärpan ligger i alla fall bättre med tiltning än utan, då man alltid får en ganska stor del av blomman oskarp.

Både den här och den förra är utsnitt av mindre än halva bildytan. Jag har tagit med 55 mm brännvidd och en 11 mm mellanring. Det går inte att tilta mer än åtta grader, och därför kan man inte lägga skärpan lika flackt med större avbildningsskala. Verkan av tiltningen hänger till stor del på utdraget, och vid längre utdrag krävs mer tilt.

Anmäl
2011-09-23 11:51 #25 av: Inkanyezi

Jag retade mig en hel del på att inget av mina kortare objektiv hade någotsånär rakt fokalplan, så jag är väl fortfarande på jakt efter ett 24 mm SMC Takumar f/3,5. Men igår lyckades jag komma över ett 29 mm Pentacon som är bättre än den 28 mm Vivitar som jag hade, så jag har dumpat Vivitar-gluggen.

Idén jag har är att använda det till ett projekt som jag har tänkt dra igång med: ogräs, floran i stadsmiljön, alla små blommor som växer i springorna mellan gatstenar och plattor och i asfalten. Där vill jag kunna ta miljöbilder, där mycket små blommor, som trampört och annat som kryper utefter marken syns i sin rätta miljö, kanske med några objekt som anger hur stora de är, som bortkastade fimpar och annat skräp.

Igår hann jag inte med mer än att prova den för att få fram höjd på stativet och vinklar för att få effekten som jag vill ha. För mig är inte "tilteffekt" det som man oftast ser i forum eller på nätet, utan tvärtom, att man kan få skärpa från mycket mycket nära ända bort till oändligt. 29 mm på micro 4/3 är ett aningen långt normalobjektiv, och jag skulle väl hellre ha 24 för att få lite större bildvinkel och ännu mer dramatisk skillnad mellan mycket nära och långt bort, men än så länge tror jag att jag kan vara ganska nöjd.

Anmäl
2011-09-23 15:18 #26 av: HellviHumle

Verkligen häftigt!

HH

Anmäl
2011-09-23 16:24 #27 av: HellviHumle

Var har du köpt den ifrån?
Pentaxgänga, är det samma som M 42?

HH

Anmäl
2011-09-23 20:54 #28 av: Inkanyezi

Jäpp, det är den gängan som Edixa kom med, och som Pentax hade från omkring 1950 till att de började göra kameror med K-bajonett. Samma gänga användes också av andra tillverkare, som Cosina och Chinon. Fuji använde den också, och lade till en spärr och positivt stopp, som gjorde att de kunde ha fullöppningsmätning med koppling till bländarringen. Det finns ganska många objektiv ute på marknaden, och den 24 mm som jag vill ha finns att köpa, men jag har inte pengar till den för närvarande.

Men adaptern med det här 29-mm objektivet har kostat mindre än en tusenlapp, och det är ganska mycket billigare än någon annan tiltlösning överhuvudtaget. Den har bra precision, och jag tror att jag ska kunna använda den så som jag har tänkt.

Jag köpte den från Peleng, och den är tillverkad av Hartblei. Hartblei har också ett 20 mm objektiv som passar till min kamera, men det ligger över min budget. Finns under "35 mm format lenses" i deras prislista. Den passar modellerna utan sökare lite bättre, eftersom den har tilt och skift. På G1 kan man inte förskjuta den i alla riktningar eftersom "överläppen" där blixten ligger tar emot.

Grejerna är i alla fall klart mer humant prissatta än Cambo.

Anmäl
2011-09-23 22:00 #29 av: HellviHumle

Ja, jag Googlade lite och hittade någon på runt 3500 eller nå't.

Tack för svaret.

HH

Anmäl
2011-09-24 17:16 #30 av: Inkanyezi

Jag var ute och lekte lite med den idag. Det är inte särskilt lätt att hantera, men det kan antagligen bli rätt bra resultat när man lyckas få allting rätt. Av någon märklig orsak lyckades jag missa att ställa ner känsligheten, så kameran stod på ISO 800 nästan hela dagen utan att jag märkte det. Jag får försöka skärpa mig.

Det som är jobbigast är att komma ner på låg nivå efter olyckan jag hade för några veckor sedan. Jag kan fortfarande inte böja höger knä ordentligt, och det gör ganska ont, så jag får ta till diverse konstiga ställningar för att kunna ta bilder i lågt läge med kameran bara ett par decimeter över marken.

Här är det en liten trampört som har hittat en bra springa mellan två sträckstenar. Den är väl omkring en halv millimeter bred den där springan, så den här växten lär väl få ha den i fred. Den växer på kanten där ingen kör, och det är knappast heller någon som stannar invid kanten, så den har en liten bit som den kan ligga ut över gatan också. Stadsfloran är fantastisk; stenöken är det ju inte. Det finns små blommor överallt.

Och jag har inte terjat den ;-)

Anmäl
2011-09-24 17:45 #31 av: Inkanyezi

Och så var jag nere i slänten mot Värtan och tittade på fetknopparna igen. Nu kan jag lägga skärpan utefter marken, så att det mesta hamnar inom skärpedjupet.

Anmäl
2011-09-26 11:42 #32 av: Inkanyezi

Det här är den lilla pärlan som jag har fått tag på. Pentacon var väl aldrig ett märke med hög prestige, men de har gjort en hel del fin optik. Den här vidvinkeln passar väldigt bra för det som jag vill göra med tiltadaptern, eftersom den har tillräckligt plant fokalplan och måttliga andra optiska fel. Den är kanske inte fullt lika skarp som originaloptiken till Lumix, men det räcker.

Antireflexbehandlingen är en av de viktigare egenskaperna när man använder gamla objektiv till digitalchip, och den här gluggen har riktigt bra antireflexbehandling.

Anmäl
2011-10-01 12:09 #33 av: Inkanyezi

Det är framför allt vid närbilder som tiltning kommer till sin rätt, exempelvis för blommor, som jag ofta fotograferar, och för produktfoto på i stort sett tvådimensionella saker.

En klassiker för att visa skärpedjup har ju varit det vanliga tangentbordet, där man med ett vanligt objektiv bara får en knapprad skarp. Här har jag lagt en telefon lite på sniskan på bordet och fotograferat den snett uppifrån. Om man tar upp den i ett eget fönster och ser den i 100% så syns det väldigt mycket mer detaljer än man kanske behöver, men för att visa hur skärpan kan läggas utefter ett plan är det i alla fall en demonstration. Att den är så dammig och repig, och att knapparna är slitna på kanten, är ingenting som man ser när man tittar på bilden i litet format. Den brukar ligga i fickan, och det är väl därifrån dammet kommer och också slitaget.

Anmäl
2011-10-13 00:30 #34 av: Inkanyezi

Jag håller väl fortfarande på att lära mig hantera objektivet med tiltning, men det ser ut som om jag lyckas bättre så småningom. Det är faktiskt ganska knepigt, och jag skulle gärna vilja ha ett ännu kortare objektiv.

Pennorna var en idé som kom ifrån en utmaning på Fotosidan.

Anmäl
2011-10-23 11:54 #35 av: Inkanyezi

Jag börjar få grepp om hur mycket vinkling jag behöver när jag tar på fri hand. Det påminner en del om hur man kan få skärpedjupet närmast oändligt när man tar med vidvinkel, men det är en normal med relativt lång brännvidd, vilket gör att mer avlägsna delar avbildas i större skala än om man använder en nerbländad vidvinkel. Den här doppingen hade exempelvis bara blivit hälften så stor om jag hade tagit den med 14 mm brännvidd med kamerans kitzoom. Här har jag försökt lägga skärpeplanet horisontellt utefter vattenytan, så att de närmaste stenarna i strandkanten är skarpa samtidigt som hela vattenytan och det som är bortom.

Anmäl
2011-10-23 15:32 #36 av: Inkanyezi

Det är intressant att se hur naturen återtar förlorade ytor när tillfälle ges.

Växterna har flera sätt att bryta mark där det ligger asfalt eller stenläggning. Det kan börja med att det ligger lite löv kvar under vintern, och att något frö lyckas slå rot, först väldigt ytligt, men många växter förmår arbeta sig ner mellan sandkornen och dra ur mineraler ur materialet.

Ett annat sätt är svamparna, som sammanlever med alla träd, och som är de största organismerna på vårt klot. Deras mycel kan sträcka sig kilometervis, och de kan när som helst poppa upp sina huvuden genom i stort sett vilken vägbeläggning som helst, och då blir det ett stort hål. Också en del kärlväxter, som maskros eller tussilago, kan krypa under mattan av asfalt och trycka sig upp igenom den.

  • "Mäktigt är det späda livet
    mer än järn,
    fram ur jordens hjärta drivet
    utan värn"
    K. Boye

 

Anmäl
2011-10-23 15:45 #37 av: Inkanyezi

Groblad, trampört och vitgröe tillhör de härdiga växter som tål att man trampar på dem, och i sprickorna som vidgas av isen på vintern etablerar sig mossor. Fimpar som kastas, gamla löv och allt möjligt boss som vind och vatten drar med sig bidrar med organiskt material och skapar mull där de här härdiga växterna saknar konkurrens från mindre tåliga arter.

Anmäl
2011-11-03 14:16 #38 av: Inkanyezi

Nu börjar jag få grepp om tekniken. Jag inser att jag behöver skaffa mig en ännu kortare brännvidd, så det jag nu är på jakt efter är ett Tamron SP 17 mm f/2,8. Det är såvitt jag har kunnat luska ut det skarpaste objektivet som man kan hitta i lagom brännvidd och som kan skruvas in i min tiltadapter.

Här har jag gjort ett prov igen, med min 24-48 Zoom. Den fokuserar inte tillräckligt nära för att ta så här, så jag har helt enkelt skruvat ut den en bit i fattningen för att fä skärpa på så nära håll och bortåt. Fortfarande är jag intresserad av att hitta en Takumar 24 mm, eftersom det går att fokusera den närmre, men det är mer intressant att ha en 17 mm, eftersom jag vill komma riktigt nära de små blomstren men ändå ha miljö med i bilden. Också med 24 mm är bildvinkeln snävare än jag vill ha.

Ytterligare en fördel utöver bildvinkeln är att en kortare brännvidd kan användas för att få skärpa från mycket närmre håll och ända till oändligt när man tiltar. Jag räknar med att med 17 mm kommer jag att kunna ha skärpa från knappt 20 cm till oändligt.

Den här bilden är sparad i tolv megapixel, så om man öppnar den i eget fönster eller flik så kan man med pixelpeeping se ungefär vilken skärpa man kan förvänta sig av den här tekniken.

Anmäl
2011-11-18 14:49 #39 av: Inkanyezi

Med en 17 mm optik, som på min kamera blir en måttlig vidvinkel, kan jag få ungefär samma bildvinkel vertikalt när jag tar i tvärformat, som 24 mm ger i höjdformat. Jag vill komma till ungefär den bildvinkeln, eftersom det möjliggör att ta bilder på små saker på ett par decimeters håll samtidigt som man har ungefär samma bildvinkel som normalen.

Bilder på höjdformat gör sig inte på skärm, jag tycker att det funkar bättre i tvärformat, och då kommer jag inte riktigt så nära som jag vill med mina längre brännvidder. Här är utsnittet jag får med 24 mm på samma plats som bilden i #37. Med 17 mm skulle jag få med saker som ligger närmre, och skärpedjupet skulle räcka till upp till topparna på grobladens ax.

Anmäl
2012-01-10 12:42 #40 av: Inkanyezi

För att se hur man kan lägga skärpan för produktfotografering, lägger jag upp ett par bilder av en ljusstake här. Den första är tagen med 29 mm 2,8 för att visa hur ändarna på ljusstaken blir oskarpa när man fokuserar på ett av ljusen. Jag har fokuserat på det andra ljuset, och det är det enda som är skarpt. Alla de andra är mer eller mindre oskarpa, och änden av ljusstaken och det som sticker fram där är oskarpt. Det går att få något skarpare genom att blända ner, men nerbländning ökar inte skärpan längre än till de närmaste ljusen. Det går inte att få hela skarpt på så här nära håll bara genom att blända ner.

Om man öppnar bilden i en egen flik kan man ta upp den i fullt format; mittklicka eller högerklicka och välj att öppna i ny flik.

Anmäl
2012-01-10 12:45 #41 av: Inkanyezi

Och här har jag tiltat objektivet fem grader för att få skärpan att ligga utefter ljusstaken, och jag har också minskat bländaren, för att få skärpedjupet att räcka till höjden på ljusstaken i änden.

Genom att tilta kan jag alltså lägga skärpan utefter ett långt föremål, och få skärpa från nära till långt bort på ett helt annat sätt än genom att bara öka skärpedjupet genom att blända ner.

Anmäl
2012-03-10 12:11 #42 av: Inkanyezi

Det här var ett experiment för att se hur pass bra det kan funka med närbilder på små saker. Tilten räcker inte riktigt till för att få skärpa över hela ytan vid full öppning, så det är nerbländat till 8 för att skärpedjupet ska hjälpa till att skapa skärpa över hela.

En av tankarna bakom experimentet var att se hur en starkt mättad färg gör det svårt att se formen på föremålet, i synnerhet vid genomlysning, eftersom den är lite genomskinlig. Röda mättade nyanser är väldigt svåra att få god teckning i utan att sänka tonen i hela bilden. för skärpan är det också av vikt hur man orienterar föremålen i förhållande till ljuset.

Anmäl
2012-03-11 11:27 #43 av: profca

Verkar var en bra leksak som du skaffat :) många snygga inspirerande bilder.

Den som undrade över att "tiltshifta" för att få miniatyr look så kan man göra sådana justeringar direkt i photoshop. finns guider för det på nätet.

Anmäl
2012-07-16 12:09 #44 av: Inkanyezi

Så har jag då äntligen fått tag på en Tamron 17 mm, som närmast svarar mot 35 mm på fullformat, så att jag får större bildvinkel. Den här tillsammans med tiltadaptern har en rätt rejäl potential. Jag kan få skärpa från 20 cm när jag tiltar, med kameran knappt så högt över marken, och då får jag med horisonten också. Det finns lite kromatisk aberration, men det mesta går att korrigera i efterbehandlingen.

Anmäl
2012-07-16 20:01 #45 av: Inkanyezi

Och den nya leksaken tecknar rätt skarpt. Det är en del kromatisk aberration som märks när man tiltar mycket, men den går att fixa i bildbehandlingen, så att den nästan inte märks. Vid måttlig tilt är gluggen mycket skarp.

Anmäl
2012-07-16 23:23 #46 av: HellviHumle

Ser ju himla bra ut!

HH

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.