Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

Flygfoto - Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Allmän diskussion kring fotografering A-B-C, alla misslyckade bilder Adobe Photoshop/Lightroom/Elements Bildanalys Bildhantering Om sajten Foto iFokus, kritik & förslag Foto iFokus fototävlingar & fotolekar Fotografera Art & abstract, fyrverkerier Ej kritik Fotografera arkitektur och gatufoto. Ej kritik Fotografera fordon och sport. Ej kritik Fotografera landskap & natur. Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Fotografera makro & stillbilder - Ej kritik Fotografera mat - Ej kritik Fotografera människor. Ej kritik Fotografera vilda djur & husdjur. Ej kritik Kameror, objektiv och annan utrustning Kritik - Hård Kritik - Medel Kritik - Nybörjare Kurser & Utbildningar - Bildtema & Fototeknik Läsvärt Mjukvara Mobiltelefoner - fotorelaterat OT - Off Topic Okategoriserade bilder Ej kritik Pinhole- och Toycamera Redigera mina bilder Säljes, köpes eller bytes Webbplatser Övrigt
A-B-C, alla misslyckade bilder

Fel fokus

2007-09-26 19:07 #0 av: jossa5

Hej.

Var ute och knäppte lite bilder idag, har dock bara en kompaktkamera, så jag har ju inte den bästa makron. Tog kort på lite blommor, men blommorna blev suddiga i kanterna och fokuset hamnade på bladen runt omkring istället. Kan nån hjälpa mig med varför det blev så? Vad jag borde sikta på istället för att få bättre fokus på blomman?

Anmäl
2007-09-26 19:08 #1 av: jossa5

En bild till, på en annan blomma, men fick samma fel där. Går det att fixa i ett fotoprogram? Har Photoshop...

Anmäl
2007-09-26 19:26 #2 av: Anna

Kan vara så att din närgräns inte räcker till. Vad har du för närgräns på kameran? Testa backa några steg.

Anna, värd på Hästfoto och Webbutveckling

annaattlid.se

Anmäl
2007-09-26 19:33 #3 av: heliotropes

Du ska nog inte gå så nära motivet,din kamera är nog inte gjord för att gå så nära motivet.Om du beräknar avståndet från kameran där du höll den och på det som blev skarpt på bilden,det är avståndet du får hålla dej till,om du inte kan ställa om din kamera.Glad

Eva // medarbetare på Perser


Anmäl
2007-09-26 22:35 #4 av: jossa5

Hm, kan ju inte ställa om min kamera, och jag har läst i instruktionsboken nåt om 6 cm... Så det är väl det som gör det då. Tack för svaren! :)

Anmäl
2007-10-02 18:28 #5 av: [Fibbe]

har du kamerans fokus inställd på punktmätning? Annars kan det bli svårt att fokusera på små saker.

 

//Felix

Mvh Felix

Intresserad av Php, MySQL eller övrig webbprogrammering?
Välkommen till webbprogrammering.ifokus.se

Anmäl
2007-10-02 23:56 #6 av: jossa5

#5  Om jag hade det på just den bilden vet jag inte, men det ska jag komma ihåg att tänka på framöver :)

Anmäl
2007-10-10 13:20 #7 av: SilverTail

den först bilden går jag att beskära på många roliga sätt.. kolla in denna på lövet.. lövet ligger lite i skymmundan ändå.. för fokuset ligger på gräs stråna framför..

Anmäl
2007-11-15 22:54 #8 av: [Yoe-Yoe]

Har du ingen inställning för Macro? Eller hade du redan den kanske? Vad har du för kamera?

Anmäl
2008-09-14 17:28 #9 av: palsternackan

jag har inte läst alla svaren, men någon kanske berättat det redan. Felet borde vara att du går för nära eller så, om du trycker ner knappen halvt innan du tar bilden så ser du hur den kommer att bli, suddigt då så testa ett annat avstånd. när det är bra så *klick* och din bild blir bra ;)

Anmäl
2009-06-24 14:36 #10 av: Eloz

Jag brukar ha inställningen iso, stå en bit ifrån motivet och zooma in. Brukar bli bra skärpa då :)

Anmäl
2009-06-24 17:59 #11 av: Rozzy

kamera kan inte bara veta var du vill ha foks, oftast utgår den från mitten på en kompaktkamera du ska ha den inställd på pungtmätning fokusera i mitten, macro eller vad som håll ner knappen halv komponera om bilden och bränn av.

Detta problem kan du få på alla typer av bilder inte bara macro men det syns tydligast far du har kort skärpdjup och utzomat.

Anmäl
2009-09-05 00:57 #12 av: Moalinn

jag brukar ställa mig en bit ifrån. ta mitt kort så det blir fokus. Redigera på datorn sedan. Enligt mig blir det bättre på något sätt.. jag vet inte varför men något är det. som när jag fotar med min mobil kamera finns det en liten såndär fokuserings sak. det går ju inte att vara nära utan måste stå en bit ifrån. jag zoomar efter att jag tagit kortet och ser om det har blivit bra fokus och så. sedan så lägger jag in på datorn och redigerar. Det är vad jag brukar göra. finns många sätt. Men detta är ett av de Glad

Mvh Moalinn. | moalinnahlstrom.se
Sajtvärd för Naturfoto & Musik
Medarbetare på Djurfoto

Anmäl
2009-09-16 01:54 #13 av: [Nethor]

Här var det tänkt att Vårtbitaren skulle hamna i fokus Tungan ute Och inte kattenOskyldig

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.