Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

Flygfoto - Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Allmän diskussion kring fotografering A-B-C, alla misslyckade bilder Adobe Photoshop/Lightroom/Elements Bildanalys Bildhantering Om sajten Foto iFokus, kritik & förslag Foto iFokus fototävlingar & fotolekar Fotografera Art & abstract, fyrverkerier Ej kritik Fotografera arkitektur och gatufoto. Ej kritik Fotografera fordon och sport. Ej kritik Fotografera landskap & natur. Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Fotografera makro & stillbilder - Ej kritik Fotografera mat - Ej kritik Fotografera människor. Ej kritik Fotografera vilda djur & husdjur. Ej kritik Kameror, objektiv och annan utrustning Kritik - Hård Kritik - Medel Kritik - Nybörjare Kurser & Utbildningar - Bildtema & Fototeknik Läsvärt Mjukvara Mobiltelefoner - fotorelaterat OT - Off Topic Okategoriserade bilder Ej kritik Pinhole- och Toycamera Redigera mina bilder Säljes, köpes eller bytes Webbplatser Övrigt
Övrigt

Vad är orber egentligen?

2007-10-08 22:31 #0 av: Fredde92

Hej jag har en fråga jag undrar vad en orb e egentligen. är inte en orb damm som reflekterar när man tar foto? är orb inte ett namn dom gett de fläckarna som blir på korten bara?

Anmäl
2007-10-08 22:43 #1 av: neonrosa

Fråga inne på Övernaturligt.iFokus så får du nog veta ett och annat :)

Anmäl
2007-10-08 23:01 #2 av: jaffar

Kolla här

http://sv.wikipedia.org/wiki/Orb_%28ljusfenomen%29

Du är inte helt fel ute.

janne

Anmäl
2007-10-08 23:13 #3 av: Fredde92

#2jag vill få det till att de är damm som det står inne på länken du skickade e konstigt om det ska vara massa andar på kort man tar som blir prickar. men jag vet inte vad som e rätt och fel vad de gäller orber

Anmäl
2007-10-08 23:18 #4 av: Gertb

Orber kan även vara ett begrepp inom astrologin. En orb beskriver avvikelsen i grader mellan olika planetaspekter.

Anmäl
2007-10-08 23:23 #5 av: jaffar

Den vetenskapliga förklaringen på orber är partiklar (främst damm) som befinner sig ur fokus mellan objektet och kameran. För att framträda så måste de vara ljusare eller mer upplysta än objektet som fokus ligger på, vilket är ett vanligt resultat av att använda blixt i mörka utrymmen där objektet i fokus är en bit bort.

janne

Anmäl
2007-10-08 23:23 #6 av: Fredde92

ah det är väl ett begrepp för många olika saker

Anmäl
2007-10-08 23:25 #7 av: jaffar

Jomenvisst, liksom så mycket annat här i livet

janne

Anmäl
2007-10-08 23:27 #8 av: Fredde92

#5 Ah det var det jag tänkte innan jag skrev tråden för de jag fått hört är att de e damm som reflexterar på något vis

Anmäl
2007-10-10 19:02 #9 av: Tina-A

Orb brukar man beskriva som någon slags energi och andligt ofta.

Dock är det sällan man får dessa på bild. Nästan alla prickar på bild är ljusreflektioner, damm, smuts och annat "skit".

Man ska tydligen kunna se en orb "på riktigt" och alltså inte enbart genom kameran. Man kan inte fånga det på bild om man inte ser det innan, på riktigt. Har jag hört iaf.

.: Dance like there is no tomorrow :.

 

Läs min blogg - www.hejtina.blogg.se

Anmäl
2007-10-10 23:00 #10 av: Fredde92

ah damm e inge kul iallafall när det blir dammråttor och när de fassnar på foton så de blir orber

Anmäl
2009-03-08 17:12 #11 av: Pyssla

jag har vaknat vissa nätter och sett ljusfläckar i mitt rum. t ex under taket.. och vid min garderobsdörr. Såg en gul ljusbåge på dörren en natt och när jag tittade efter några sekunder var den borta.. En annan natt såg jag en liten orange ljusprick som åkte jättesnabbt upp och ner i fönstret och försvann.. jag vet inte vad det var riktigt. Mitt sovrum ju på andra våningen i ett trähus utanför stan.

Anmäl
2009-03-08 22:05 #12 av: Sweelin

"Orber" som blir med på kort är liksom inte orber, det är dam! Man hittar jätte mycket fint dam på övernaturligt i fokus, fast där kallas det för "Orber" på alla kort

Mvh Elin

Anmäl
2009-03-08 22:54 #13 av: Inkanyezi

Om du vill ha en förklaring så är den mycket enkel.

Fenomenet uppträder när man tar med blixt i ett mörkt utrymme eller utomhus. De brukar inte synas om bakgrunden blir ljus, men om bakgrunden är mörk eller långt bort kan de komma fram ganska starkt.

Orben är ett dammkorn eller en vätskedroppe som befinner sig nära kameran och på så sätt blir starkt belyst av blixten. Orber syns aldrig annat än nar man använder en blixt som befinner sig nära kamerans objektiv. Eftersom orben befinner sig mycket nära, kommer den att vara ur fokus, och oskärpecirkeln blir ungefär lika stor som objektivöppningen. Det är alltså en bild av objektivets bländaröppning som projiceras på sensorn av en mycket liten ljuskälla (dammkornet) som befinner sig nära kameran. När dammkornen är vältigt nära kan oskärpecirkeln bli större än bländaröppningen. Ju större orb, ju närmre kameran. De största är de ljusstarkaste, eftersom de är närmre blixten.

Vi har haft någon tråd med orber tidigare, och jag har sett exempel på orber utomhus i saltbemängd luft, där små saltpartiklar håller sig svävande.

Om man vill slippa orber och ändå ta med blixt, så kan man använda en extern blixt och hålla den en bit ifrån kameran. Då kommer eventuella orber att uppstå framför blixten och inte framför kamerans objektiv.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.