Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

Allmän diskussion kring fotografering A-B-C, alla misslyckade bilder Adobe Photoshop/Lightroom/Elements Bildanalys Bildhantering Om sajten Foto iFokus, kritik & förslag Foto iFokus fototävlingar & fotolekar Fotografera Art & abstract, fyrverkerier Ej kritik Fotografera arkitektur och gatufoto. Ej kritik Fotografera fordon och sport. Ej kritik Fotografera landskap & natur. Ej kritik Fotografera makro & stillbilder. Ej kritik Fotografera mat - Ej kritik Fotografera människor. Ej kritik Fotografera vilda djur & husdjur. Ej kritik Kameror, objektiv och annan utrustning Kritik - Hård Kritik - Medel Kritik - Nybörjare Kurser & Utbildningar - Bildtema & Fototeknik Läsvärt Mjukvara Mobiltelefoner - fotorelaterat OT - Off Topic Okategoriserade bilder Ej kritik Pinhole- och Toycamera Redigera mina bilder Säljes, köpes eller bytes Webbplatser Övrigt
Adobe Photoshop/Lightroom/Elements

Ramar...

2008-07-23 17:16 #0 av: RSP191

Hur gör Ni dom? Har CS3, kan man göra sånna där?

Anmäl
2008-07-23 17:43 #1 av: AndersT
kanske detta är något? eller detta?

Anders
Sajtvärd på bildredigering och bildbank
digitaldarkroom

Anmäl
2008-07-23 18:16 #2 av: RSP191

Går inte att gå någonstans med den första "detta" =) Men tack för hjälpen.

Det finns ju andra ramar också som jag sett att vissa har, där det bara är en lätt skuggning runt bilden, ich när man fortfarande ser bilden i ramen fast mörkare (svårt att förklara) Någon som förstår ett pucko och kan hjälpa till lite ;-) Är det något speciellt program eller plugins eller hur gör man så?

Anmäl
2008-07-23 18:40 #3 av: AndersT
Första länken igen

Anders
Sajtvärd på bildredigering och bildbank
digitaldarkroom

Anmäl
2008-07-23 20:03 #4 av: Isak

Rita dit själva ramen i ett nytt lager(ctrl+n) och sedan ändrar du opaciteten i det lagret.

Anmäl
2008-07-23 22:29 #5 av: RSP191

#3 Näää jag får verkligen inte till det, jag kan inte använda mig av stroke som han skriver att man skall göra, ändå följer jag steg för steg. Stroke på min är inte ifylld så jag kan inte använda den, testar jag med ett nytt lager går det inte heller? =(

Anmäl
2008-07-24 16:49 #6 av: rulda

När jag gör mina ramar så brukar jag låsa upp lagret där bilden ligger. Sen brukar jag ta och markera hela bilden med 10px ludd. Gå in på Markering/omvänd och trycka delete några gånger till jag är nöjd.
Sen brukar jag skapa ett nytt lager som jag lägger under lagret med bilden. Där ritar jag min ram.
Leker med olika lagereffekter och Filter.

Det är ett sätt att göra en ram.
Här kommer ett exempel.

om du vill ha en enkel svart ram runt hela bilden så kan du låsa upp lagret och sedan gå in på "lagerstil/ramlinje"
Ändra "position" till insidan
Sen kan du välja färg och tjocklek som du vill

Anmäl
2008-07-24 16:50 #7 av: rulda

exempel 2

Anmäl
2008-12-03 16:30 #8 av: catlins

Gammalt inlägg jag fick upp när jag sökte så därför puttar jag upp det lite.

Jag förstår faktiskt inte varför det ska vara så svårt att lägga till en enkel ram i PS. Så som i de flesta andra bildred.program. Outside frame o så väljer man färg o pixlar på ramen - klart!!

Finns det verkligen inte ngt lättare vis i PS än de ovanstående?

Anmäl
2008-12-03 17:26 #9 av: Inkanyezi

Kanske det finns någon "smart" väg att göra en ram i PS, men förklaringen till att det inte är en enkel operation hänger nog ihop med vad programmet är till för. Det där med ramar är delvis en modefluga, men framför allt någonting för folk som vill göra "kort", medan Photoshop i första hand är ett avancerat verktyg för att rätta till allehanda defekter på bilder. Det är alltså inte en lekstuga för att åstadkomma diverse effekter i första hand, och den här typen av operationer ligger inte högt i prioriteringen.

Anmäl
2008-12-03 17:41 #10 av: catlins

Nä sant, fast det finns mycket annat att leka med i ps-lekstugan Flört som oxå kan anses onödigt i så fall.

Anmäl
2008-12-03 22:47 #11 av: [mingdie]

PS är ett verktyg för grafisk design och bildbehandling. Det är ett komplicerat och kraftfullt program som kräver en lång inlärningskurva. Vi som använder det i jobbet tycker inte det är krångligt att göra en ram tex. och den ramen kan vi få att se ut precis som vi vill.

Jag tror att många missförstår PS. Det är inte ett bildbehandlingsprogram gjort för amatörer att leka med sina foton i. För amatörerna finns det andra program. Vi andra behöver inte ett hjälpmedel för ramar.

Anmäl
2008-12-04 01:27 #12 av: catlins

Men vi amatörer kanske vill lära oss PS med...så vi slipper vara amatörer för evigt..

Ni låter nästan lite griniga Flört

Anmäl
2008-12-04 06:08 #13 av: [mingdie]

Det är inte alls meningen att låta grinig. Naturligtvis kan alla lära sig PS men jag fick för mig att du ogillade att det inte fanns ett enkelt sätt att göra ramar i PS. Det enda jag ville säga var att varför begära något från ett program som inte är framtaget för sådana saker som att göra fotoramar.

Om du vill göra det enklare för dig så finns det plugins för PS med ramar. Leta på Google.

Anmäl
2008-12-04 08:56 #14 av: catlins

#13

Nä inte ogillade men tyckte det var märkligt men har nu fått en förklaring. Jag överlever utan ramar oxå men ibland vill jag kunna sätta dit en tunn ram när jag lägger ut mina redigerade bilder på min hemsida, speciellt då ljusa foton mot en vit bakgrund.

Tack för tipset om plugins.

Anmäl
2008-12-04 09:08 #15 av: Inkanyezi

Finns det inte ett sätt att skapa en sån ram enkelt på själva hemsidan? Alltså att i CSS eller med XHTML lägga en bakgrund som bilden hamnar uppepå eller en ram kring själva bilden. Det borde vara ett enklare sätt att få ram på bilder som läggs i ett album på nätet, och en aning renare, eftersom det inte skulle kräva redigering av själva bilden. Samtidigt kan man ju få enhetlighet på webbsidan, och om man gör det i CSS blir det lätt att underhålla och ändra ram om man vill göra det.

Anmäl
2008-12-04 10:38 #16 av: [mingdie]

#14 Jag glömde nämna att jag tittade in på din hemsida och jag tycker den är mycket fin. Bilderna på hundarna är jättebra och jag gillar hur du har lagt upp hemsidan. Snyggt jobb.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.