Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

Allmän diskussion kring fotografering A-B-C, alla misslyckade bilder Adobe Photoshop/Lightroom/Elements Bildanalys Bildhantering Om sajten Foto iFokus, kritik & förslag Foto iFokus fototävlingar & fotolekar Fotografera Art & abstract, fyrverkerier Ej kritik Fotografera arkitektur och gatufoto. Ej kritik Fotografera fordon och sport. Ej kritik Fotografera landskap & natur. Ej kritik Fotografera makro & stillbilder. Ej kritik Fotografera mat - Ej kritik Fotografera människor. Ej kritik Fotografera vilda djur & husdjur. Ej kritik Kameror, objektiv och annan utrustning Kritik - Hård Kritik - Medel Kritik - Nybörjare Kurser & Utbildningar - Bildtema & Fototeknik Läsvärt Mjukvara Mobiltelefoner - fotorelaterat OT - Off Topic Okategoriserade bilder Ej kritik Pinhole- och Toycamera Redigera mina bilder Säljes, köpes eller bytes Webbplatser Övrigt
Kameror, objektiv och annan utrustning

Fototälttips önskas

2010-01-02 13:41 #0 av: Cessy

Jag har ju valt att fota i billigast möjliga alternativ när jag fotar mina smycken d.v.s. en plastback o 2 bygglampor (500W) o jag är en aning trött på att det är så himla klumpigt o tar så stor plats. Såg på pärlplatsen att det ju finns en rad olika fototält att köpa även här i Sverige t.ex. på tvspelsweb.se o på Kaffebrus. Jag vet att de små lamporna som ingår i t.ex Kjell o Company (50W) är för små men i några av tvspelsweb.se o Kaffebrus var det ju 175W - räcker det? Ger de tillräckligt bra ljus? Kort sagt vad har ni som fotar i tält för erfarenhet. Hur tycker ni att de fungerar? Går det lätt o plocka undan o blir bilderna tillräckligt bra? Vad använder ni som fotar i tält mer för utrustning?

Jag har ju bara dessa två lampor  (bygglamporna) o inser att jag åtminstone skulle behöva en lampa till (uppe ovanför backen) o jag använder ju en egengjord reflektorskärm (bit kartong klädd med folie) o inser att jag skulle behöva en bättre sådan, men problemet är att jag inte riktigt vet vad jag behöver för att få bättre upplättning framifrån utan att få allt för mycket glitter i smyckena.

Bifogar en bild på min stora plastback o lampor så ser ni ju själv hur stor plats detta tar o det är inget man varken plockar upp eller ner i en handvändningen o även nerplockat så tar det väldigt mycket plats, så det är därför jag undrar över hur ni som har fototält tycker att det fungerar o vad mer bör jag i så fall investera i för att kunna ta bättre bilder på mina smycken? Bör kanske säga att backen är så stor för att jag skall få plats med mina fotodisplayer (halsarna) o det gör ju att vad jag än väljer så blir det skrymmande, men bygglampor o plastback blir ju skrymmande även då den är nedplockad så jag hoppas på bra tips o erfarenheter från er som använder fototält. 

Värd på Smyckestillverkning!

Anmäl
2010-01-02 14:43 #1 av: MartinO

Jag har använt tältet från Kjell&Co i några år. Det fanns inte så mycket att välja på marknaden då. Den tidiga versionen jag har levererades med fyra olika bakgrunder (röd,blå,vit,svart) som är vändbara (sammet,siden). Tältet är lite i minsta laget, men då jag även har fotobord, så lider jag inte så mycket av det. Däremot uppskattar jag det kompakta formatet när det är hopfällt.

Numera kör jag med två eller tre fjärrstyrda Nikonblixtar och det fungerar utmärkt med tältet.

Sajtvärd för Foto

Sajtvärd för Fågelskådning

Anmäl
2010-01-03 17:52 #2 av: Cessy

Ingen mer som använder fototält? o som kan ge bra tips på tält o lampor som inte är allt för dyra? Det jag funderar på att köpa sedan till våren för att just få det hopfällbart är detta 60x60x60-tältet o sedan skulle jag ju bra gärna vilja byta ut mina 2 superklumpiga bygglampor på 500W till några mer nimma o lätthanterligare lampor, men räcker verkligen 2 st 175W? Någon som kan svara på detta o vad använder ni som fotar med tält/kartong/back?

Värd på Smyckestillverkning!

Anmäl
2010-03-25 14:40 #3 av: Cessy

Efter en del velande valde jag till slut att köpa det här paketet hos kaffebrus. Tältet som ingick är 75x75x75cm o är väl eg. i största laget, men tog man 60x60x60tältet så ingick tyvärr 50W lampor o dessa visste jag ju redan att jag aldrig skulle godkänna eftersom de inte skulle ge tillräckligt ljus o dessutom är dessa 50W halogen o blir alltså lika varma som mina eländigt klumpiga bygglampor blev så det var inget alternativ.

Är nöjd med hur bilderna blev med det nya tältet o lågenergilamporna (dagsljus) men inser att jag behöver köpa ytteligare 1 lampa för att lätta upp skuggbildningen. Fast de fanns redan med min gamla back o lampor (se bilden första inlägget) så det har ju inte blivit sämre. Lamporna blir inte varma o är små o lätt hopfällbara o det stora tältet går o fälla ihop. Om det var värt de 1 395 kr? Ja definitivt, för nu har jag fått något som ändå är mer hanterbart än de stora bygglamporna var o den gamla backen använder jag till förvaring av alltihopa o bygglamporna har mannen laggt beslag på så när jag så småningom skaffat ytteligare någon lampa eller blixt, så kan kanske smyckesbilderna äntligen bli mer som jag vill ha dem.

Jag eftersträvar inte urtjusiga smyckesbilder utan vill att de skall visa precis hur smycket ser ut. Att en ev. kund ska veta hur smycket som den tänker köpa ser ut i verkligheten både såväl färgmässigt som utseende mässigt o jag tror nog att tältet o lamporna kommer ge ganska vettig hjälp för mig att gör dettaSkrattande

Värd på Smyckestillverkning!

Anmäl
2010-03-25 15:29 #4 av: Inkanyezi

Du kan säkert ha nytta av fler lampor, men som du kanske har märkt redan, behöver lamporna inte vara särskilt starka för att man ska kunna fotografera när grejerna är stilla och man använder stativ. Det är inte heller nödvändigt med dagsljusfärg, men lampornas färgkvalité bör vara bra. Man kan alltid ställa in kameran efter belysningens färg, och det enda egentliga kravet är att alla lampor man använder har samma färg.

Med lite fler lampor kan man jobba mer kreativt med belysningen, och smycken kan ofta bli bättre av att belysas med punktformig ljuskälla, alltså att lampan inte lyser via tältväggen, utan att den lyser direkt mot smyckena. För att frilägga och undvika skuggor av föremålen, belyser man underlaget bakifrån, så att det blir något ljusstarkare än skuggorna. Egentligen behöver du inget tält för smyckena, men snarare ett ljusbord eller liknande; det finns flera varianter på temat. När jag förr jobbade med små föremål, som jag ville ha frilagda, använde jag en böjd skiva av vitt plexiglas som jag hade fäst på ställningen från en stol, där jag kunde lysa bakifrån och underifrån på skivan, som i stort sett var formad som sits och rygg på en stol med mjuk rundning.

Kanske det går att arrangera bakgrunden i ditt tält så att den kan genomlysas? Om du tittar på din bild som du har lagt upp, så ser du att där de röda "blommorna" är lyfta lite från underlaget syns de bättre än de blå där de ligger nära, eftersom skuggan gör att det grötar ihop sig lite visuellt. Om du har bakgrundsljus som frilägger, kan du jobba med mer riktat ljus, till exempel lampa bara från ena sidan, eller punktformig snett framifrån. Ett mycket jämnt ljus ger låg kontrast och är ofta inte det bästa för smycken.

En annan variant som jag har provat för att slippa skuggor är att belysa en bakgrund som är relativt långt bort och lägga föremålen på en glasskiva en bit framför. Det är knepigt, eftersom man lätt kan få reflexer i glaset. Jag använde en lätt matterad plastskiva från en fotoram. Både vid genomlysning och när man har en mer avlägsen bakgrund kan man genom ljusets karaktär få en gradient i bakgrunden som ger bilden lite liv.

En annan metod är att hänga föremålen på avstånd från bakgrunden. Man kan använda tunna trådar som stöd, men då får man jobbet att retuschera bort dem från den färdiga bilden. Därför är det alltid mycket enklare med genomlyst bakgrund, särskilt när man ska göra många bilder. I ljustält blir tunn nylontråd praktiskt taget osynlig och kräver inte mycket retusch, men nackdelen kan vara att man får väldigt låg kontrast på föremålen och inte upplever deras form lika bra som när ljuset är mer riktat.

Kanske plastbacken kan komma till heders igen, om den är kanske lättare att arrangera för att genomlysa bakgrunden? Den största svagheten var antagligen att du hade alldeles för starka lampor, man behöver inte alls så mycket ljus, det går bra att ta med längre slutartid i stället med mindre värme, och utan att bli bländad av ljuset.

Bilden som jag har lagt in är tagen med glaset till en fotoram som underlag och papper snett inunder belyst av en lampa och huvudbelysningen är en enda lampa från höger, sedan finns också ett mjukt fönsterljus från höger, men det inverkar mindre. Ljuset är riktat, men också något diffust. Det riktade ljuset ger glans åt en del av pärlorna. Kameran är G7 (EXIF finns med).

Anmäl
2010-03-25 16:59 #5 av: Cessy

Jättesnygg bild Inkanyezi. När det gäller örhängen o liggande smycken tror jag att jag hänger med men eftersom jag oftast fotograferar halsband på display-halsar så hänger jag inte med hur man skulle göra då eller  så är det väl så att jag inte riktigt fattar vad du menar med genomlysning, för en hals går ju inte att genomlysa.

Nej backen är sämre än tältet just p.g.a. att använder jag hals så måste jag ha backen på högkant o då blir bakgrunden tyvärr synlig på bild (kanterna vid botten) o tältet är ju bredare så då slipper jag fajtas med kanterna vid sidan om halsen i varje fall, men du har helt rätt i att skuggorna grötar ihop skärpan så att det som ligger närmast displayen blir otydligare. Försökte använda min reflektor för att lätta upp skuggorna, men då är dessa lågenergilamporna för svaga o reflektoreffekten syns inte.

Just att jag föredrar att använda halsar gör ju att jag valde bort sådant bord för produktfoto eftersom bakgrunden i så fall måste "sticka upp" minst 45 cm o då blir det ett ganska stort bord jag måste köpa. Fast jag skulle tippa på att det är ändå där det slutar (produktbord) så småningom för det är enormt mycket lättare att ljussätta det rätt, men halsarna o de andra displayerna går ju inte o genomlysa i vilket fall som helst så där är ju ett problem ändå att bli av med skuggorna.

Nu är tältet så pass stort så att jag borde kunna flytta in de båda lamporna o ev. täcka dem med ett tunt vitt papper (det går ju för de blir inte varma) o se om jag kan rikta ljuset bättre, men jag trodde att jag skulle kunna bli av med lite skuggor om jag skaffade en tredje lampa (med samma sorts ljus) o belyste ovanifrån men frågan är ju om det fungerar med tanke på vad du har skrivet? (Att ljuset blir för jämnt o kontrastlöst)

Vill alltså ha displayerna kvar för jag brukar göra ett collage med 1 bild på hals o 1 bild av halsbandet liggande, men här på iFokus känns det inte lönt o göra så eftersom även om jag minskar bilderna så förvrängs de så att de ser oskarpa ut ända tills man tagit upp dem till fullt format (klickar 2 ggr) o att då lägga upp dessa dubbelbilder gör ju att de flesta ändå bara ser bilderna oskarpa eftersom de inte klickar upp dem en andra gång o då är det bättre med enkelbilder.

Jag tror alltså jag förstår vad du menar med att hänga örhängen i en tråd istället o kanske jag fattar principen med belysningen av ett liggande halsband, men jag förstår inte hur jag skall göra då för att få bort skuggorna/gröten när jag fotar på display. Lägger upp en bild så att det tydligt framgår vad jag menar med halsdisplay.

Värd på Smyckestillverkning!

Anmäl
2010-03-25 17:14 #6 av: Inkanyezi

Och jag kanske ska tillägga att jag inte såg den här tråden förrän nu. Jag var på Kuba över jul och kom hem i slutet av januari. Annars hade jag nog svarat tidigare. Jag tror att lamporna du har är alldeles utmärkta, och att du kanske inte behöver fler, men att de vid behov kan kompletteras med reflektorer av olika slag. Om man skaffar själva ljuskällan, kan den kanske sättas i en vanlig skribvordsarmatur eller i en bordslampa med böjlig arm, för att ha en lampa till som inte behöver bli så dyr.

Den här sortens lampor kan inte dimmas, så man får reglera med avståndet eller avskärmning. Jag använder ett rullstativ till mina lampor, med samma typ av fot som skrivbordsstolar. De kan lätt flyttas om, och de är stadiga så att man inte petar omkull dem. Jag skulle tro att det enda som eventuellt behöver kompletteras är en genomlysbar bakgrund och kanske en lämplig ljuskälla för att bakgrundsbelysa.

När du använder displayen, tror jag att det bästa är att belysa precis som man belyser när man tar en människa, som när halsbandet sitter på en modell. Alltså standardbelysning, med ett stort mjukt riktat ljus ungefär 45° upp och åt sidan, och en mindre stark diffuserad lampa i stort sett rakt framifrån, eventuellt med konturljus bakifrån. Om man vill ha mer glas och reflexer använder man punktformigt ljus, men då måste man acceptera att det blir skuggor. Skuggorna lättas med mjukt ljus framifrån, som inte behöver vara väldigt starkt.

Anmäl
2010-03-25 17:36 #7 av: Cessy

hm .... jo minst en lampa till. Antagligen 2 blir det nog till att investera i, men saken var ju den att jag köpte det här för att få något som är smidigare o lättare att plocka undan. För med sådan ljussättning som det då skulle krävas så krävs det liksom att det finns ett rum där sakerna kan stå o där man kan koncentrera sig på att snabbt o lätt rikta om ljus o bakgrunder. Kanske kan det bli en dag om ett antal år när källaren är färdig o jag kanske kan ta en hörna där allt kan stå o så får jag väl genom åren investera i mer belysningar o så småningom ett produktbord också.

Det är väl som så att jag känner mig lätt frustrerad över att jag får "gröten/skuggorna" men ändå är jag på det stora hela relativt nöjd med vad jag ändå får fram. Det är inte perfekt, men det är ändå bra mycket bättre än vad det var när jag sprang omkring ute o jagade bra dagsljus d.v.s. lagom gråväder o försökte hitta relativt neutrala bakgrunder. Nu syns ändå smyckena relativt väl o färgmässigt stämmer det också i alla fall på min dator. Det är inte perfekt o inga riktiga studiofoton, men med den utrustning jag har, så är jag i alla fall halvnöjd. Hoppas ju på att bli bättre med tiden o tipsen för ljussättning blev jag väldigt glad för, för mina kunskaper på området är totalt obefintliga.

Värd på Smyckestillverkning!

Anmäl
2010-03-25 20:03 #8 av: HellviHumle

Blir det inte mindre skuggor om du ställer lamporna lite längre från duken? Då blir det större yta som "lyser".

HH

Anmäl
2010-03-25 21:06 #9 av: Inkanyezi

Det som kanske är mest störande med skuggor är om det är flera skuggor åt olika håll, som när man har två lika starka lampor till exempel. Det kan man undvika genom att se till att bara en av lamporna ger en klar riktning åt ljuset, ett huvudljus. Det är den lampan som man placerar något högre och åt sidan, så att skuggan kastas snett neråt. Jag brukar i regel sätta den till höger, så att skuggan slår snett ner åt vänster. Huvudljuset kan ha ganska liten yta när man tar smycken, och det kastar en skarpare skugga än ett mjukt ljus.

Sedan nästan mitt fram, men till vänster om kameran, ett mjukt ljus som är kanske högst hälften så starkt, kanske fjärdedelen, som lyser upp alltihop framifrån, ett fyllnadsljus. Det inverkar inte så mycket på den sidan som är ordentligt belyst, men det lättar skuggan väldigt mycket, så att skuggan blir svagare. Mjukt får man det ljuset genom att ge det relativt stor yta. Man skulle till exempel med de här två lamporna helt enkelt sätta vitt tyg eller papper framför lampan, så dämpas den och sprids samtidigt lite grann. Styrkan reglerar man genom att sätta lampan lite närmre om den blir för svag.

Man kan komplettera med ett ljus bakifrån, som ger en ljus kontur på displayen, och jag tror att man med fördel kan ha bakgrunden något mörkare än själva displayen.

Men huvudljuset ska sällan vara väldigt mjukt, eftersom ett hårdare ljus ger mer lyster, och särskilt när det är sånt som har facetter, vill man ha lite glitter. Skuggan kommer att falla rätt naturligt om det bara är en lampa som ger skuggbild, och styrkan i skuggan regleras med fyllnadsljuset.

Anmäl
2010-03-26 01:06 #10 av: Cessy

Tack för tipset Inkanyezi. Skall testa detta o se om det blir bättre. Har ju alltid undrat hur man skall kunna få lite mer glitter i facetter eller kristallpärlor typ swarovskipärlorna, så det är definitivt värt o testa o se om jag kan skapa mer liv åt smyckena på det viset. Tack!Glad 

Bygglamporna har liksom inte inbjudit till lek med ljuset, för där gällde det mer att själv försöka få plats bland alla stativben o möbler, men med de här mindre blir det ju betydligt mer reglerbart. Ska längre fram även investera i fler ljuskällor, men det får bli en senare fråga för fototält+lampor+reflektor o det lilla produktbordet o skrivare får nog räcka på denna fronten på ett tag, men det är väl så det ska vara. Man skall alltid drömma om mer man kan investera i för att kunna ta den eller den bilden ocksåOskyldig

Värd på Smyckestillverkning!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.