2011-06-25 15:16 #0 av: MartinO

Fotolitteratur är en stor del av budgeten. Med digitala media kan kostnaden beskäras kraftigt. Vi skall titta närmare på programmet Calibre, som är en verktygslåda för e-media.

Det finns mängder med digital fotolitteratur på nätet för nedladdning. Allt från manualer, tidskrifter och låneböcker från biblioteket.

Läsplattan har kommit för att stanna och det är bra att kunna läsa på bussen/tåget/flyget utan att vara uppkopplad eller släpa med sig en laptop.

Problemet är att alla läsplattor inte sväljer alla filformat och det är bland annat här programmet Calibre kommer in i bilden. En av Calibres viktigaste funktioner är att konvertera mellan olika filformat. Hela ditt digitala bibliotek sköts genom Calibre och du har möjlighet att sätta taggar för att lättare hitta boken.

Calibre finns för Windows, OSx och Linux och är sk. donationware.

Calibres hemsida.

 

Böcker lånade från biblioteket i e-pubformat är krypterade och måste hanteras i Adobe Digital Editions.

 

Huvudfönstret i Calibre är lättförståeligt och det är lätt att söka och navigera i sitt bibliotek. Notera ikonen "Hämta Nyheter". Här finns en uppsjö av tidskrifter, tyvärr inte så mycket fotorelaterat, men en tidskrift sticker ut, nämligen Svenska Kamera & Bild, som uppdateras i stort sett dagligen.

 

Har man ingen läsplatta, finns det en inbyggd sådan i Calibre.

 

Så här kan det se ut när man läser Kamera & Bild på en läsplatta. Personligen föredrar jag en läsplatta med E-ink, då den är grymt energisnål och går att läsa i fullt solljus. Tyvärr, så medger tekniken endast svartvitt.