2011-06-19 13:25 #0 av: Inkanyezi

En del komponenter i kamerasystemet kan ha brister som är lätt att åtgärda. Här visar jag hur man kan få mindre ströljus genom att klippa till masker för att skärma av ljus som man inte vill ha in i kameran.

Jag har en kamera med formatet Micro 4/3, vilket bland annat ger fördelen att jag kan använda i stort sett alla objektiv som finns, genom att sätta dem i en adapter.

Ett problem som kan uppstå när man använder objektiv som är gjorda för större format är att de har mycket större bildcirkel än objektiv som är gjorda för det lilla formatet. Ljuset som kommer ut baktill i objektivet kan då reflekteras inne i kameran eller adaptern, så att det slöjar bilden på sensorn. Mina adaptrar från Fotodiox har reflekterande ytor invändigt, så vilket objektiv man än använder som täcker större format kommer att ge oönskad slöjning av bilden om det finns starka ljuskällor utanför bildfältet och man inte har ett stort motljusskydd.

Min lösning på en del av problemet med oönskad slöjning är att jag har klippt till masker av svart papp som jag har satt in i adaptrarna. Baktill i adaptern har jag en mask med något rektangulär form, och framtill i adaptern har jag satt en rund mask som är lika stor som utgångspupillen i mitt ljusstarkaste objektiv. Pappmaskerna passar precis in, så att de inte behöver fästas, men en liten bit dubbelhäftande får dem att sitta säkrare.

Adapter med masker

Jag hade också problem med ett av objektiven, som har reflekterande yta på en "strut" längst bak, och som ger slöjning. Struten är antagligen tänkt att dämpa reflexer invändigt, men den har kontraproduktiv effekt. Den är räfflad, och den har matt lack på insidan, men när ljus faller in mot den så sprids det över sensorn. Jag klippte till en pappmask som jag fäste på änden av den förargliga struten genom att slitsa kanten på masken, vika den och fästa den med en gummisnodd. Inte särskilt elegant, men funktionellt. Det är ett vidvinkligt objektiv, och när det är inställt på sin längsta brännvidd kommer det in väldigt mycket sidoljus som helst inte ska hamna på sensorn. Den här struten är helt exponerad för allt ljus som kommer från sidan när objektivet är inställt på längsta brännvidden, eftersom den bakersta linsen då kommer till sitt främsta läge. En idiotisk konstruktionsdetalj, som objektivet hade varit bättre utan. Om objektivet ska användas för fullformat kan man inte skärma av så här, utan då är den bästa lösningen att ta bort den onödiga detaljen, men eftersom mitt format är så mycket mindre kan jag klara mig med en enklare variant som inte kräver stora ingrepp.

Objektiv med mask som tar bort ströljus