Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

Flygfoto - Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Allmän diskussion kring fotografering A-B-C, alla misslyckade bilder Adobe Photoshop/Lightroom/Elements Bildanalys Bildhantering Om sajten Foto iFokus, kritik & förslag Foto iFokus fototävlingar & fotolekar Fotografera Art & abstract, fyrverkerier Ej kritik Fotografera arkitektur och gatufoto. Ej kritik Fotografera fordon och sport. Ej kritik Fotografera landskap & natur. Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Fotografera makro & stillbilder - Ej kritik Fotografera mat - Ej kritik Fotografera människor. Ej kritik Fotografera vilda djur & husdjur. Ej kritik Kameror, objektiv och annan utrustning Kritik - Hård Kritik - Medel Kritik - Nybörjare Kurser & Utbildningar - Bildtema & Fototeknik Läsvärt Mjukvara Mobiltelefoner - fotorelaterat OT - Off Topic Okategoriserade bilder Ej kritik Pinhole- och Toycamera Redigera mina bilder Säljes, köpes eller bytes Webbplatser Övrigt
Fotografer

Fotograf Leif Weckström

2005-12-15 17:30 #0 av: Robert

Vår redaktör Robert Hammar på Foto.iFokus fick följa med Hufvudstadsbladets pressfotograf och reporter för en dag. Leif Weckström har över 30 års erfarenhet i yrket och vunnit pris som pressens fotograf.


Leif Weckström

Leif Weckström är en utav Hufvudstadsbladet främsta fotografer med varierande uppdrag. Några dagar innan jag träffade Leif så hade han varit ute och fotat finska presidenten Tarja Halonen och finlands statsminister Matti Vanhanen för HBL´s presidentvalsbevakning.

En lördag fick jag förmånen att åka med Leif och hans fru Nina som också arbetar på Hufvudstadsbladet. Nina arbetar som reporter och det är rätt ofta paret åker ut på uppdrag tillsammans. Under dagen fanns det ingen större nyhetsbevakning att göra, men om det dök upp något stort så skulle nyhetschefen ha ringt och derigerat om paret till ett annat ställe. Nu åkte vi iväg på två större evenemang i Helsingfors.

Första aktiviteten höll till i Arabias gamla industrilokaler där studerande vid konstindustriella högskolan hade sin julförsäljning. Nina intervjuade studenterna medan Leif tog intressanta bilder till artikeln. Det var fascinerande och se hur bra de arbetade tillsammans.


Leif och Nina Weckström samarbetar

För att få bra bilder krävs det en del planering. Leif har alltid koll på bakgrunden så långt ögat kan nå för att de ska vara störande. Han tar många bilder och är mycket noga med ljus, skärpa och att bilderna ska vara intressanta för läsaren. Kameran är laddad med två kort på totalt 3GB och alla bilderna tas i bästa jpeg-kvalité.


Leif komponerar sin bild

Det var trångt framför borden i julbasaren. Nina intervjuade flera utav studenterna för att samla in underlag till något som kom att bli en artikel i morgondagens tidning.


Mari Heinonmäki säljer lustiga vantar

Vi åkte sedan iväg till Mannerheimsvägen och HBL med Leifs tjänstebil när vi var klara med studenternas julmarknad. På tidningen gick Leif igenom de bilder han hade tagit på högskolan. Snabbt valde han ut de bilder som kom att införas i söndagens tidning. Vant redigerade han bilderna i sin Mac.

 
Leif redigerar bilden i datorn.

Det Leif var mycket noga med var att få rätt toner i skuggor, att vitt blev vit och hudtoner blev dom rätta för tidningens tryck. De verktyg han använde för sin bildredigering i Photoshop var kurvor och färger och mättnad. När han var klar med justeringarna skärpte han bilderna med oskarp mask.


Hufvudstadsbladet söndag 11 december 2005 sid 11. Foto Leif Weckström och artikel Nina Weckström

När Leif och Nina var klara med sina arbeten så stundade nästa händelse. Vi gick en rask promenad till Kampen som bara låg ett stenkast från Hufvudstadsbladets huvudkontor. På kampen höll årets spektakel på bräde till. Här intervjuade Nina proffsåkaren Jukka Erätuli och Leif tog passande bilder till artikeln.


Leif fotar Jukka Erätuli

Leif berättade för mig att han nästan aldrig använder blixt. Istället justerar han ISO-talet på kameran och använder befintligt ljus kreativt. Det kan innebära att han utnyttjar exempelvis TV-teamens ljuskällor när han fotar. När Leif fotade åkarna så berättade han att om vi skulle ha använt blixt när de snöade så skulle det bli stora vita bollar i bild. Samma effekt får man även när det regnar.


Jukka Erätuli foto tagen av Robert Hammar

Leif lyckades bra mycket bättre med sin digitala systemkamera Canon EOS-1D Mark II än den bild jag tog här ovan, min blev oskarp medans hans blev skarp.

 

Relaterade länkar

Av: Robert

Datum för publicering

  • 2005-12-15


Foto Leif Weckström, Hufvudstadsbladet 11 december 2005 sid 4-5

Jag valde att lämna Nina och Leif efter deras sista uppdrag. För dom återstod det några timmars jobb med att välja ut de rätta bilderna till artikeln. Och Nina hade sitt arbete med artikeln kvar att göra.

Tidigt nästa morgon kom då söndagens tidning med Leifs foton och Ninas artiklar. Den söndagen var det extra roligt att läsa morgontidningen.


Huvudstadsbladet 11 december 2005 sid 4

Ett stort tack till Leif och Nina Weckström på Hufvudstadsbladet för att jag fick vara med på en spännande dag. Det var mycket intressant och se hur en artikel blev till.

Du är välkommen att kommentera artikeln här!

Anmäl
2005-12-16 01:41 #1 av: Tom

Klart intressant att få följa med en reporter som följer med en reporter :-)

Tack!

  Tom

Ring och messa så mycket du vill för 90 kr/månad!

Just nu får du 20 GB extra surf och halva priset de tre första månaderna!

Klicka på den här länken till Vimla!

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.