Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

Flygfoto - Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Allmän diskussion kring fotografering A-B-C, alla misslyckade bilder Adobe Photoshop/Lightroom/Elements Bildanalys Bildhantering Om sajten Foto iFokus, kritik & förslag Foto iFokus fototävlingar & fotolekar Fotografera Art & abstract, fyrverkerier Ej kritik Fotografera arkitektur och gatufoto. Ej kritik Fotografera fordon och sport. Ej kritik Fotografera landskap & natur. Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Fotografera makro & stillbilder - Ej kritik Fotografera mat - Ej kritik Fotografera människor. Ej kritik Fotografera vilda djur & husdjur. Ej kritik Kameror, objektiv och annan utrustning Kritik - Hård Kritik - Medel Kritik - Nybörjare Kurser & Utbildningar - Bildtema & Fototeknik Läsvärt Mjukvara Mobiltelefoner - fotorelaterat OT - Off Topic Okategoriserade bilder Ej kritik Pinhole- och Toycamera Redigera mina bilder Säljes, köpes eller bytes Webbplatser Övrigt
Adobe Photoshop

Guide till svart/vitt

2005-12-09 02:55 #0 av: Citron

Svart - vita fotografier är för vissa, bara rent skräp. Men själv tycker jag att svart/vitt är bland de finaste som finns. Jag tänker här förklara på en lite mer avancerad nivå, hur du med hjälp utav photoshop, gör svart/vita fotografier ännu vackrare.

Jag stälde några snabba frågor till olika fotografer på deviantart om hur de gör sina svart-vita fotografier. Nästan alla använde sig utav samma teknik som det jag nu tänker berätta om. Med hjälp av den här guiden kommer du enkelt att få dina färg-bilder svart-vita med fina kontraster.

• Att komma ihåg

Efter varje nytt lager (layer) du lägger in, får du inte glömma att efteråt markera huvud-lagret (orginal bilden) innan du fortsätter med nästa steg. Se nedanstående bild.• Steg 1

Vi ska börja med att öppna en bild i photoshop som skulle tänka sig se bra ut i svart-vit. Jag använder mig utav en bild på min lillebror Lukas.  File > Open och välj bild du vill redigera om till svart-vit


• Steg 2

Nu ska vi lägga till ett Gradient Map lager villket man använder för att ändra nyansen av de valda färgerna stegvist från en grad till en annan. Men vi ska här bara använda oss utav svart och vit. Detta gör att alla färger försvinner och ersätts av olika nyanser med svart, grått och vitt.


  Layers > New Adjustment Layer > Gradient Map. Titta så att
  färgen i rutan börjar i svart och slutar i vitt som på bilden ovan.

Nu ser vi bilden i svart-vit och ni kanske undrar om vi är färdiga nu? Visst, det kan man tycka. Men vill man även ändra på  kontrasterna för att få en ännu finare bild, då tycker jag du ska fortsätta läsa vidare.

• Steg 3

Igentligen behövs nog inte detta steg göras. Den är rätt onödig, för jag tror inte det gör någon skillnad i slutändan då man är färdig med steg 4. Men eftersom det är för mig är en vana att alltid lägga till detta, så gör vi det nu med. Vi ska nu nämligen lägga till ett HUE/Saturation lager. Man använder detta till att ändra nyanser och mättnaden av färger i bilden. Men vi vill bara sätta Saturation till värde -100. Det gör att alla färgerna en än gång tas bort. Jag vet inte varför det händer, men ljuset i bilden blir nu anorlunda.


  Image > New Adjustment Layer > HUE/Saturation.
  Sätt värdet i Saturation till -100


• Steg 4

Nu äntligen är vi framme vid steg 4 villket också är det absolut sista i denna guide. Nu ska vi lägga till ännu ett lager. Vi ska ha en Channel Mixer. Med Channel Mixer har vi möjlighet att ändra toner på det svarta, vita och gråa till hur vi än vill.


  Image > New Adjustment Layer > Channel Mixer.
  Bocka i rutan längst ner att bilden är i Monochrome (svart/vit).

Det första du nu ska göra är att bocka i rutan längst ned för Monochrome. Det berättar för photoshop att det är en svart-vit bild du ändrar på. Sedan drar du ned Constant lite sakta. Inte allt för mycket och inte allt för lite. Men bilden ska bli rätt så mörk till en början.
Resten kan vara både tidskrävande och frustrerande. För hur man än gör så verkar man aldrig få värdena rätt för bilden. Men ändra lite i taget så får du snart det ljus och kontrast du vill ha. Ett värde på en bild kan vara helt anorlunda mot en annan. Det finns inget fast värde att använda här, man får helt enkelt prova sig fram till det som passar bäst.
Jag har använt mig av följande värden till min bild:
- Constant: -20%
- Red: +130%
- Green: +30%
- Blue: +14%
Meningen med detta är att du ska hitta ett ljus i de svarta, gråa och vita nyanserna som passar sig bra i bilden.


• Resultat

 
   Orginal bilden

 
  Resultatet efter våra modifikationer

 
  Så här skulle bilden se ut om vi
  bara använt oss utav Gradient Map.


• Slut

Nu var vi färdiga. Hoppas det gick bra för dig och att du även i framtiden kommer använda dig och lyckas vidare med detta.
Är det någonting du behöver hjälp med eller undrar över, tveka då inte att fråga. Jag svarar mer än gärna.

Klicka här för att kommentera artikeln!

Relaterade länkar

Av: citron

Datum för publicering

  • 2005-12-08
Anmäl
2005-12-16 21:33 #1 av: Linda

Tack jätte bra artikel!

Anmäl
2005-12-26 22:06 #2 av: Robert

Att använda svartvita bilder kreaktivt är till exempelvis former som bokstäver. Läs vidare här. 

Anmäl
2006-01-04 20:14 #3 av: Robert

Vill du lära dig mer om svartvit fotografering och vill ha tips på hur du kan behandla bilderna kreaktivt då finns då har vi tips på bra böcker. Läs vidare bland Foto.iFokus bokrescensioner.

Professional Techniques for Black and White Digital Photography.

Step-by-Step Black & White Photography

Anmäl
2006-01-30 20:19 #4 av: mihe

Tusen tack för toppentips Skrattande

Mvh

Mia

Anmäl
2006-02-03 18:31 #5 av: reddie

Kan inte utföra steg 4 med mitt program. Har ingen Channel mixer

Jag använder adobe photoshop element 4.0

Kan det heta något annat...

Anmäl
2006-02-05 20:10 #6 av: pixelgubben

"Svart - vita fotografier är för vissa, bara rent skräp. Men själv tycker jag att svart/vitt är bland de finaste som finns.

 

Så sant som det är sagt.

 Som komplement till ovanstående metod vill jag även hänvisa till min länksida gällande konvertering av färgkort till svartvita på http://www.ekdahl.org/kurs/svartvit/svartvit.htm 

 

Hälsningar

Lars Ekdahl

Lars

Anmäl
2006-08-23 13:32 #7 av: Niklas

Tack för en bra artikel! Det vore roligt att läsa om motsvarande teknik för Photoshop Elements som vi nog är många som använder.

Vänliga hälsningar

Niklas

Vänliga hälsningar, Niklas
» Ta med iFokus på semestern. Ny app för iOS och Android.

Anmäl
2006-08-23 18:42 #8 av: Citron

Tack Niklas. Jag har aldrig använt mig utav Photoshop Elements förut. Jag ska installera och titta runt lite och se om jag hittar någon liknande metod även där. :-)

Vänliga hälsningar
- Jim Johansson

Anmäl
2006-08-23 22:42 #9 av: Niklas

Det finns någon fuskvariant att dra ner färgreglagen men det ger ett ganska dåligt resultat.

Vänliga hälsningar

Niklas

Vänliga hälsningar, Niklas
» Ta med iFokus på semestern. Ny app för iOS och Android.

Anmäl
2006-08-24 00:33 #10 av: Citron

Nu Niklas!
Jag hittade nästan allting i Elements som behövs för att göra som i min guide. Har dock ännu inte hittat en motsvarighet till Channel Mixer.

1. Öppna bilden du vill redigera

2.  Lager > Ny justeringslager > Nyans/Mättnad

3. Dra ned mättnaden till 0

4. Lager > Ny justeringslager > Övertoningskarta

5. Övertoningen ska gå från svart till vitt

Sedan hittar jag ingen motsvarighet till 'Channel mixer' som jag använder mig utav i Photoshop. Men man kan istället göra såhär för att få liknande effekt.

6. Bild > Förbättra bild > Skuggor/Högdagrar

7. Dra lite i spakarna för att förändra bilden

Detta är inte samma sak som 'Channel mixer', men det ger en bättre svart/vit bild genom att ändra på dessa. :-)

Jag roppar om jag kommer på ett bättre knep med Elements. Lycka till!

Vänliga hälsningar
- Jim Johansson

Anmäl
2009-09-28 15:05 #11 av: Cerrolyn

Mycket bra artikel.

Detta är förvisso en gammal artikel, men jag har inte läst den innan.

#2

Det såg kul ut och det lät kul. Men den är ju så gammal så inga bilder mm fanns kvar så det fanns inte mycket att se där.

MVH Cerrolyn
Sajtägare på Tävlingshundar

Medarbetare på: Hoya, Retriever, Vallhundar
Min hemsida: Ceasars Vänner

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.