Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

Allmän diskussion kring fotografering A-B-C, alla misslyckade bilder Adobe Photoshop/Lightroom/Elements Bildanalys Bildhantering Om sajten Foto iFokus, kritik & förslag Foto iFokus fototävlingar & fotolekar Fotografera Art & abstract, fyrverkerier Ej kritik Fotografera arkitektur och gatufoto. Ej kritik Fotografera fordon och sport. Ej kritik Fotografera landskap & natur. Ej kritik Fotografera makro & stillbilder. Ej kritik Fotografera mat - Ej kritik Fotografera människor. Ej kritik Fotografera vilda djur & husdjur. Ej kritik Kameror, objektiv och annan utrustning Kritik - Hård Kritik - Medel Kritik - Nybörjare Kurser & Utbildningar - Bildtema & Fototeknik Läsvärt Mjukvara Mobiltelefoner - fotorelaterat OT - Off Topic Okategoriserade bilder Ej kritik Pinhole- och Toycamera Redigera mina bilder Säljes, köpes eller bytes Webbplatser Övrigt
Bildhantering

Använda jpeg förlustfritt

2005-09-27 14:00 #0 av: AktieTrader

Som du kanske redan vet så förändras en jpeg-bild var gång man sparar om den i jpeg. Jag tänkte visa på hur man kan arbeta förlustfritt med JPEG

Jobba förlustfritt med JPEG
Jpeg-formatet har ju den nackdelen att bilden förlorar bildinformation var gång man sparar den i jpeg igen. Det kan vara när du tar bort röda ögon eller roterar bilden.

Röda ögon
I Picasa kan man ta bort röda ögon förlustfritt. Endast ögat och den rutan runt ögat som man markerar förändras. Resten av bilden lämnas orörd.
I bilden nedan har jag tagit bort röda ögon i ACDsee 6 och i Picasa. Därefter har jag i PS jämfört resultatet med orginalbilden. Det man ser nedan är alla pixlar som har förändrats.

Röda ögon test 

I den översta bilden har jag ändrat röda ögon och sedan sparat om bilden i samma jpeg-kvalitet som tidigare. Det som syns är förändringen av bilden. Det är inte synbart på på den vanliga bilden men när man gör en jämförelse pixel för pixel i Photoshop med orginalbilden så ser man att i stort sett hela bilden förändras. Jag har dragit upp kontrasten 100% för att göra förändringen synlig.
Den andra bilden är från Picasa där jag har tagit bort röda ögon med och sedan jämfört med orginalet. Det enda man ser är de fyra ögonen som är fixade. Resten av bilden är helt orörd. 

Rotera bilder
Brukar du rotera bilderna i utforskaren i Windows XP? Även XP sparar om bilden när den roterar. Och då förlorar du återigen i kvalitet. XP kan ibland rotera bilder förlustfritt men det beror på bilden. Vad jag har förstått så går det om bilden pixelstorlek är jämt delbart på 16. En bild på 1944x2592 går inte för 1944/16=121,5.
InfranView (i thumbnails) kan man rotera och vända bilder förlustfritt.

Beskära bilder.
Med programmet JPEGCrops kan man beskära (crop) bilder förlustfritt. Jag har inte testat programmet så jag har ingen åsikt om det.

Alla programmen jag tipsar om är gratisprogram

Så här kan man kan kolla om bilden är förändrad med PS.
*Öppna orginalbilden i PS
*Fixa röda ögon i något program och spara bilden
*Öppna den fixade bilden i PS
*Kopiera över ena bilden till den andra.
*Välj "Differans" i lageralternativen.Bilden blir svart
*Slå samman lagren
*Invertera bilden
*Höj kontrasten till nära 100%
Då ser man en ljus bild med de förändrade pixlarna.

Av: aktietrader

Datum för publicering

  • 2005-09-27

Anmäl
2005-10-01 17:33 #1 av: gurin

Tack för denna lektion.

Ett påpekande dock. I IrfanView går det bra att vända bilden förlustfritt utan att gå in i thumbnails. Kom bara i håg att välja Lossless operation under options.

Detta program är väldigt smidigt och det program jag genomgående anväder för att titta på och vända bilder.

mvh/gurin

Anmäl
2005-10-13 16:29 #2 av: Robert

Arbetar man med bilder i RAW-format i exempelvis i Adobe Camera Raw så gör man inga förändringar på bilden. Man kan då arbeta helt förlustfritt innan man konverterar bilden till en jpg-fil.

Hälsningar

Robert

Anmäl
2006-01-04 11:10 #3 av: Robert

Läs här om skillnaden mellan "RAW vs. JPEG".

Hälsningar

Robert

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.