Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

Flygfoto - Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Allmän diskussion kring fotografering A-B-C, alla misslyckade bilder Adobe Photoshop/Lightroom/Elements Bildanalys Bildhantering Om sajten Foto iFokus, kritik & förslag Foto iFokus fototävlingar & fotolekar Fotografera Art & abstract, fyrverkerier Ej kritik Fotografera arkitektur och gatufoto. Ej kritik Fotografera fordon och sport. Ej kritik Fotografera landskap & natur. Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Fotografera makro & stillbilder - Ej kritik Fotografera mat - Ej kritik Fotografera människor. Ej kritik Fotografera vilda djur & husdjur. Ej kritik Kameror, objektiv och annan utrustning Kritik - Hård Kritik - Medel Kritik - Nybörjare Kurser & Utbildningar - Bildtema & Fototeknik Läsvärt Mjukvara Mobiltelefoner - fotorelaterat OT - Off Topic Okategoriserade bilder Ej kritik Pinhole- och Toycamera Redigera mina bilder Säljes, köpes eller bytes Webbplatser Övrigt
Adobe Photoshop

Fotoretushering och manipulation

2006-01-05 14:34 #0 av: Citron

Här förklarar vi i en guide hur man enkelt retuscherar och manipulerar dina fotografier. Ändra ögonfärg, hårfärg eller sminka dig med ett läppstift, allt med hjälp utav några snabba och enkla steg i Photoshop.

Retushering och manipulation har många definitationen. Min är dock att när man retuscherar en bild, ändrar man små detaljer i bilden för att få den bättre. te.x tar bort finnar i ansiktet eller ärr på armen. Min defination av manipulation är när man te.x ändrar färg på ögonen eller lägger till / tar bort en tatuering.

Det finns mycket du kan manipulera och retuschera i en bild för att få den bättre. Det finns även många olika sätt att göra det på. De vägarna jag ska förklara i den här artikel är de som jag tycker är enklast. Detta för att alla ska kunna ta del utav den här guiden, nybörjare som proffs.

Villken bild är bäst att retuschera och manipulera med?
En bild i hög kvalite och många pixlar gör det lättare att retuschera och manipulera i. Funderar du på att ändra hårfärg så är det bra om håret på personen ligger så platt som möjligt och det inte flyger omkring hårstrån överallt. Jag ska använda mig utav en bild som Robert tagit på sin dotter Olivia.

Orginalbild "Olivia" av Robert
      Orginalbild "Olivia" av Robert

Vi ska börja med att retuschera bilden, då får vi en enklare uppsikt över hur vi senare vill manipulera den. 

 

Retuschering #1 - Skärpan

Skärpa, eller tydliga detaljer i bilden som det menas, är väldigt viktigt när man ska retuschera bilden. Ju mer detaljer och ju bättre kvalite bilden är i, desto enklare och mer naturlig kommer din bild att se ut. Det är inte alltid som det behövs att lägga till en skärpa i bilden beroende på hur bra det redan är. För att öka skärpan använder vi oss utav ett inbyggt filter vid namn Sharpen.

Filter > Sharpen > Smart Sharpen
   Filter > Sharpen > Smart Sharpen

Jag har använt mig utav värdet 140% i amount och 1,0 pixlar i radius. Det varierar i bild för bild hur mycket du kan skärpa den utan att det ska uppstå brus. Men någonting över 50 och under 200 i amount brukar bli bra.

Vi ser nu att bilden blivit otroligt mycket finare i detaljer och skärpa. Nu ska vi gå till nästa steg.

Retuschering #2 - Burn tool

Burn tool används vanligen till att dämpa ljuskällor i en bild. Användandet utav detta verktyg ska användas av försiktighet då för mycket kan göra de delar du använt att se onaturligt ut. Jag duttade lite på delar utav håret och pannan. Ögonen är någonting utav det vackraste som finns på ett ansikte. Därför tycker jag att de ska lämmnas orörda från Burn tool för att vara så naturliga som möjligt.

Här finns Burn Tool lokaliserad.

   Här finns Burn Tool lokaliserad

Det finns mycket mer man kan göra för att retuschera en bild. Men just denna bild behöver vi inte retuschera något mera. Skriver dock mer om hur du trollar bort finnar m.m längre ned på sidan. Nu ska vi hoppa vidare till manipulation.

Manipulation - Färger

Många drömmer om att få äga blåa ögon. Du kan nästan förverkliga den drömen med lite hjälp utav photoshop. Du får som sagt ögonen att se mer naturtroget ut ju bättre kvalite och mer pixlar bilden har. Vi ska börja med att markera delarna av ögonen vi vill ändra på. Vi ska med hjälp utav Lasso Tool, markera iris i ögat (allt utom ögonvitan och pupillen). Försök vara så exakt som möjligt. Använd gärna zoomen. När du är färdig med första ögat ska du hålla inne SHIFT tangenten och fortsätta på nästa. När du håller inne SHIFT tas inte den andra markeringen bort när du börjar på en ny.

Välj Lasso Tool och markera iris i ögat.
   Välj Lasso Tool och markera iris i ögat.

Nu ska vi ändra själva färgen på ögat. Det gör vi genom att gå upp i menyn och trycker på Image > Adjustments och Variations. Dra ned pilen längre mot Fine för att få ögonfärgen att ser mer äkta ut. Ju längre åt fine du har desto mindre nyanser av färg lägger den till på ögat. Jag har satt den näst längst åt Fine. Tryck sedan några gånger på önskad färg. Det går även bra att blanda färger. Jag tog dock enbart grön. Du kan även ändra färg på läppar, hår och kläder på detta sätt.

Slutresultatet

Nu har vi ändrat färg på ögon, läppar, hår och tröjan. Vi har även fixat bilden mycket skarpare och tagit bort oönskad och kanske lite störande ljus. Blev resultatet lyckat för dig? Skriv och berätta hur det har gått och kom gärna med frågor här.

Mitt resultat

    Mitt resultat

Hoppas denna guide har varit till någon hjälp för dig och att du kommer lyckas med ditt arbete.

Lycka till!

Du är välkommen att kommentera artikeln här!

 

 

Relaterade länkar

Av: Citron

Datum för publicering

  • 2006-01-05
Anmäl
2006-01-05 14:36 #1 av: Citron

Läs även mer om -
Använda Jpeg förlustfritt
Professional Techniques for Black and White
Guide till svart/vitt

Anmäl
2008-09-06 16:22 #3 av: ella93

ellaa

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.