Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

Flygfoto - Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Allmän diskussion kring fotografering A-B-C, alla misslyckade bilder Adobe Photoshop/Lightroom/Elements Bildanalys Bildhantering Om sajten Foto iFokus, kritik & förslag Foto iFokus fototävlingar & fotolekar Fotografera Art & abstract, fyrverkerier Ej kritik Fotografera arkitektur och gatufoto. Ej kritik Fotografera fordon och sport. Ej kritik Fotografera landskap & natur. Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Fotografera makro & stillbilder - Ej kritik Fotografera mat - Ej kritik Fotografera människor. Ej kritik Fotografera vilda djur & husdjur. Ej kritik Kameror, objektiv och annan utrustning Kritik - Hård Kritik - Medel Kritik - Nybörjare Kurser & Utbildningar - Bildtema & Fototeknik Läsvärt Mjukvara Mobiltelefoner - fotorelaterat OT - Off Topic Okategoriserade bilder Ej kritik Pinhole- och Toycamera Redigera mina bilder Säljes, köpes eller bytes Webbplatser Övrigt
Fotografer

Fotograf Magnus Fröderberg

2006-08-17 14:36 #0 av: Robert

Du kanske har läst någon artikel som pressfotografen Magnus Fröderberg har skrivit i tidningen Kamera & Bild, sett ett foto i tidningen Sändaren som Magnus har tagit eller kanske studerat någon utav hans bilder på Fotosidan. Robert Hammar på FotoiFokus skickade ett par mail med frågor till Magnus och svaren kom snabbt tillbaka per e-mail.

 

Magnus Fröderberg
Magnus Fröderberg
 

 

Du kanske har läst någon artikel som Magnus Fröderberg har skrivit i tidningen Kamera & Bild, sett ett foto som Magnus har tagit i tidningen Sändaren eller kanske studerat någon utav hans bilder på Fotosidan.

 

Foto iFokus här äran att presentera
fotografen Magnus Fröderberg.

 

Vem är Magnus Fröderberg?

- En 31-årig fotograf och nybliven far som bor i Hässelby. Jag har egentligen tre jobb. Två dagar i veckan jobbar jag som pressfotograf på tidningen Sändaren och tre dagar i veckan är jag reporter på fototidningen Kamera & Bild. Utöver det jobbar jag mycket med min egen firma och gör några fotouppdrag per månad. Jag bor tillsammans med min fru Anna-Karin som pluggar till sjuksköterska och min son Ossian som är 8 månader.

 

Gatufoto ligger mig väldigt varmt om hjärtat. Det har jag hållt på med sedan jag började fotografera.
Gatufoto ligger mig väldigt varmt om hjärtat. Det har jag hållt på med sedan jag började fotografera.
Varför började du med fotografering?

- Det var helt enkelt så kul. Jag började fotografera när jag var tolv. Men redan innan dess hade min pappa försökt få mig intresserad. Jag kommer ihåg att han försökt förklara hur ljusmätaren till en Leica M-fungerade. Det fick fotografering att verka tråkigt. Min mammas Canon AE-1 var lättare och den väckte mitt fotointresse. Jag fick sen låna min pappas Leicor till jag köpte min första egna kamera, en Canon FTb. Pappa stödde mig och jag fick mycket svartvit film som han framkallade. Att fotografera mycket är ju viktigt för utvecklingen.

 

Hur har du lärt dig allt om fotografering? Är du fullärd?

- Jag är absolut inte fullärd, men jag kan mycket om fototeknik. Egentligen är jag inte så tekniskt intresserad. Är inte alla ingenjörstypen. Men fototeknik har jag fastnat för. Det beror kanske på att det blir ett konkret resultat.

- Fotografering handlar heller inte bara om teknik. Ju mer jag utvecklas som fotograf, desto mer inser jag hur mycket mer jag kan utvecklas.

 

Manne Forssberg är författare till en ungdomsbok. Oftast sker sådana här intervjuer på ett café. Men den miljön har ju inget  med honom att göra, så jag brukar ta ut intervjupersonen på en sabba tur runt kvarteret för att hitta någon intressant miljö. Det är är mitt sista uppdrag på film.
Manne Forssberg är författare till en ungdomsbok. Oftast sker sådana här intervjuer på ett café. Men den miljön har ju inget med honom att göra, så jag brukar ta ut intervjupersonen på en sNabb tur runt kvarteret för att hitta någon intressant miljö. Det är är mitt sista uppdrag på film.

 

Vilken fotograf, tidning eller annan källa får du din inspiration ifrån?

- Jag satt ofta uppe på nätterna och läste i min pappas stora samling av fotobäcker och fototidningar. Jag fastnade för dokumentär- och reportagefotografering nästan direkt. Det är något med att fånga verkligheten som lockar mig speciellt. En bok som fullständigt fänglsade mig var Sverige av Ralph Nykvist. Den består av ögonblicksbilder som jag bara älskar. Så jag började tidigt med gatufotografering och håller fortfarande på med det. En annan källa till inspiration har varit många bra artiklar i Aktuell Fotografi. Den tidningen gillade jag verkligen och Aktuell Fotografi är en förebild när vi gör Kamera & Bild.

 

Sport är riktigt kul att plåta och jag gör det alltför sällan. Den här bilden är tagen under extremt leriga förhållande på SM i motocross på Järvafältet i Stockholm. Jag hade lera ändå upp i håret efteråt. Men det var det värt.
Sport är riktigt kul att plåta och jag gör det alltför sällan. Den här bilden är tagen under extremt leriga förhållande på SM i motocross på Järvafältet i Stockholm. Jag hade lera ändå upp i håret efteråt. Men det var det värt.
Vad är din inriktning med din fotografering, vad är roligast att fotografera?

- Att fånga verkligheten på ett intressant sätt. Därför har jag velat bli pressfotograf sedan 12 års ålder då jag blev fotointresserad. Och innan dess ville jag bli journalist. Jag är nästan helt ointresserad av att arrangera bilder, det är det verkligheten som är mest spännande.

 

Vad tycker du är roligast med din fotografering?

- Det är när jag lyckas få till en bild som både är berättande, intressant och fotografiskt en fullträff. Men hela sättet att jobba som pressfotograf är kul. Att vara ute och träffa folk. Att få möjlighet att prata med intressanta människor och se saker som andra inte får se. Jag är ju läsarens förlängda ögon.

 

Vilken bild är du mest nöjd med?

- Det varierar. Jag har några olika favoriter som alternerar om topplaceringarna. Ibland är jag förtjust i mina porträtt, ibland tycker jag de är sådär. Ibland gläds jag åt mina gatubilder, ibland tycker jag inte att de räcker till. Att vara helt nöjd alltid är nog inte bra för utvecklingen. Då skulle jag inte fundera över hur de kan bli bättre.

 

Jag fotograferar en hel del porträtt på kändisar för olika tidningar. Det här är sångerskan Dilba uppe på sitt skivbolag. Det är ofta väldigt kort om tid vid sådana här fotograferingar. Då gäller det att vara kall och kreativ.
Jag fotograferar en hel del porträtt på kändisar för olika tidningar. Det här är sångerskan Dilba uppe på sitt skivbolag. Det är ofta väldigt kort om tid vid sådana här fotograferingar. Då gäller det att vara kall och kreativ.

 

 

Vad har du för tips och råd till den som har tänkt att sätta igång med fotografering?


- Att fotografera mycket. Att titta på andras bilder och därigenom skaffa sig en bildsmak. Det är också viktigt att ha en öppen och ödmjuk inställning till sin utvecklig. Det finns alltid mer att lära sig, åtminstone bildmässigt.

 

 

När du slår på datorn vilket program startar du först?

- Webbläsaren.

 

 

Den här mannen har dödat ett antal kongoleser under strider i Kongo på 60-talet. Han har lidit av detta sedan dess. Nyligen reste han ner till Kongo för att be om förlåtelse och för att stilla sin själ. Det var en utmaning att få rätt uttryck i bilden.
Den här mannen har dödat ett antal kongoleser under strider i Kongo på 60-talet. Han har lidit av detta sedan dess. Nyligen reste han ner till Kongo för att be om förlåtelse och för att stilla sin själ. Det var en utmaning att få rätt uttryck i bilden.

 

 

Du hittar fler bilder som Magnus Fröderberg har tagit på Fotosidan.se, och för att komma direkt till Magnus album så klickar du här, eller köp ett nummer av Kamera & Bild eller Sändaren.

 

Fotografier och text till bilderna, fotograf Magnus Fröderberg.

Relaterade länkar

Av: Robert

Datum för publicering

  • 2006-08-17
Anmäl
2006-08-17 22:18 #1 av: Niklas

Intressant läsning igen. Tack!

Vänliga hälsningar

Niklas

Vänliga hälsningar, Niklas
» Förbättra din engelska på iFokus systernätverk, Savvity 🎈.

Anmäl
2006-08-17 23:44 #2 av: Robert

Ingen orsak, niklas. Stort tack till Magnus som bjöd på sig själv!

Robert

Anmäl
2006-11-14 14:51 #3 av: Robert

Det var skoj och träffa Magnus i det verkliga livet. Väldigt trevlig och tillmötesgående person.

Hälsningar

Robert

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.