Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

Flygfoto - Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Allmän diskussion kring fotografering A-B-C, alla misslyckade bilder Adobe Photoshop/Lightroom/Elements Bildanalys Bildhantering Om sajten Foto iFokus, kritik & förslag Foto iFokus fototävlingar & fotolekar Fotografera Art & abstract, fyrverkerier Ej kritik Fotografera arkitektur och gatufoto. Ej kritik Fotografera fordon och sport. Ej kritik Fotografera landskap & natur. Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Fotografera makro & stillbilder - Ej kritik Fotografera mat - Ej kritik Fotografera människor. Ej kritik Fotografera vilda djur & husdjur. Ej kritik Kameror, objektiv och annan utrustning Kritik - Hård Kritik - Medel Kritik - Nybörjare Kurser & Utbildningar - Bildtema & Fototeknik Läsvärt Mjukvara Mobiltelefoner - fotorelaterat OT - Off Topic Okategoriserade bilder Ej kritik Pinhole- och Toycamera Redigera mina bilder Säljes, köpes eller bytes Webbplatser Övrigt
Fotografer

Fotograf Jan Arleklint

2006-08-09 22:19 #0 av: Robert

Naturfotografen Jan Arleklint hittade till FotoiFokus. Robert Hammar på FotoiFokus var snabb med att skicka iväg ett mail med frågor till fotografen Jan på Arleklint Photography. Jan är även medlem i Natura Magica BioFoto. Läs vidare i artikeln och låt dig inspireras.

Naturfotografen Jan Areklint med en Nikon kamera som sitt arbetsredskap fick på mailen ett gäng med frågor från Robert på FotoiFokus. Här nedan kan du läsa frågorna och Jans svar på dom.

 

Foto Sonja Cygnel
Foto Sonja Cygnel

 

Vem är Jan Arleklint?

-Jag är 47 år och bosatt i Järfälla utanför Stockholm. Jag arbetar med systemutveckling på Saab och ägnar nära nog hela min fritid åt fotografering. Egentligen all möjlig typ av fotografering, men helst mest naturfotografi. Jag är sedan ett år tillbaka förlovad med Sonja Cygnel, som även hon har fotografi som ett stort intresse.

 

Varför började du med fotografering?

-Jag har alltid varit intresserad av estetiska ämnen såsom musik och bild. När jag var 15 år fick jag ärva farmors gamla kamera som jag sprang runt med och gjorde svartvita bilder, som jag sedan framkallade i skolans fotolab. Grunden för intresset skapades då.

 

Hur har du lärt dig allt om fotografering?

-Jag har egentligen aldrig lärt mig på något ordnat sätt. Läraren berättade lite när jag hade foto som fritt valt arbete i grundskolan, och jag hade samtidigt en kompis som kunde allt tekniskt som berättade för mig. Men till största delen är jag självlärd genom böcker och misstag, och naturligtvis genom att titta på andras bilder.

 

Vad tycker du är roligast med din fotografering?

-Naturfotot är roligast. Jag gillar och har alltid gillat att vara ute i naturen, och kan jag vara det tillsammans med min kamera och min fästmö så blir det ännu roligare.

Även om det inte syns på mina senare bilder så gillar jag att kombinera fotot med lite äventyr och strapatser, T.ex att vara ute i dåliga väder eller oländig terräng under primitiva förhållanden. En plan är att göra väldigt blåsiga bilder vid Norges kust i höst.

 

Vad är din inriktning med din fotografering, vad är roligast att fotografera?

-Som jag skrev naturen, men jag är ingen traditionell naturfotograf i den meningen att jag ligger veckor i gömsle för att vänta på en björn. På senare tid har jag arbetat med att försöka utveckla mitt naturfoto till något mer konstnärligt. Något jag kallar "Nature Art". Det innebär att känslan blir viktigare än motivet. Min ambition är inte att göra avbildningar på blommor och fåglar. Jag vill göra mer bild än avbild. Jag vill skapa en känsla.

 

Foto Jan Arleklint
Foto Jan Arleklint

 

 

Vilken bild är du mest nöjd med?

-En oerhört svår fråga. Det varierar lite med dagsform, men eftersom jag just nu håller på att planera en utställning i Gamla stan i oktober, så har jag haft anledning att fundera på frågan. Jag väljer bilden jag kallar "Vägen till Mordor". Jag gillar den eftersom den ger mig en känsla av ogästvänlig och skrämmande, men ändå vacker och lockande miljö. Bilden är gjord vid Tingvellir på Island.

 

Foto Jan Arleklint
Foto Jan Arleklint

 

 

Vad har du för tips och råd till den som har tänkt att sätta igång med naturfotografering?

  • Håll det enkelt! Renodla bilderna vad gäller ingående delar och färg.
  • Leta inte efter motiv, leta efter ett fint ljus.
  • Ge dig gärna ut i konstiga väder och i konstiga situationer. Med det menar jag att man kan ge sig ut i regn eller blåst, fota i månsken istället för i solljus eller fota på natten istället för på dagen.
  • Lockas inte till att tro att bilderna blir bättre om du reser iväg långt bort. Bra bilder kan du göra överallt på vad som helst. Bilden skapas inte av motivet, den skapas genom komposition och lek med ljus och färg.

 

När du slår på datorn vilket program startar du först?

Jag har min webmail som startsida i Firefox, så det blir först. Därefter surfar jag vidare till några fotositer.

 

Nature Art på Lilla G

Under perioden 7-13 oktober 2006 ställer Jan Areklint ut Nature Art på Galleri Lilla G. Lilla G är ett komplement till Galleri Gunnrummet mitt i Gamla Stan.

Vernissage: Lördag den 7 oktober kl 13.00

- Fotografiska bilder på canvas och papper
- Bildspel med musik
- Vykortsförsäljning
- Visning av boken "Min magiska natur" som gjorts genom Pixopolis

 

Vill du se fler bilder som Janne har tagit eller eventuellt köpa någon så kan du göra det på Pictura.

Relaterade länkar

Av: Robert

Datum för publicering

  • 2006-08-09
Anmäl
2006-08-09 23:59 #1 av: mihe

Kul, det rätta virket i oss Järfällabor :-)

Anmäl
2006-08-10 01:22 #2 av: johan

Kul och inspirerande läsning!

 

Anmäl
2006-08-10 13:44 #3 av: Niklas

Jag håller med Johan.

Vänliga hälsningar

Niklas

Vänliga hälsningar, Niklas
» Förbättra din engelska på iFokus systernätverk, Savvity 🎈.

Anmäl
2006-08-10 14:11 #4 av: Howzer

Trevlig artikel om Janne!

// Thomas

Anmäl
2006-08-10 21:27 #5 av: Robert

De som har gjort artikeln är faktiskt den som har blivit intervjuad. Tack Janne för ett trevligt innehåll skulle jag vilja säga.

Hälsningar

Robert

Anmäl
2006-08-14 14:40 #6 av: derure

Riktigt bra. Hade varit intressant att se utställningen, någon som planerar att gå?

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.