Annons:
Etiketterfotograferartiklar
Läst 8043 ggr
Robert
10/4/06, 10:09 PM

Fotograf Magnus Carlsson

I ett tidigare nummer utav den brittiska fototidningen Practical Photography fanns en bild insänd utav naturfotografen Magnus Carlsson. Robert på Foto iFokus skickade ett mail med gratulationer för det införda bidraget till Magnus och i samma mail några frågor. Här i artikeln kan du läsa de spännande svaren vi fick från fotografen Magnus Carlsson.

Här nedan kan du läsa en spännande intervju med 24-åriga naturfotografen Magnus Carlsson. Alla bilder i artikeln är tagna av Magnus och om du vill se utav hans verk kan jag verkligen rekommendera ett besök på hans hemsida, TaigaVision.

Vem är Magnus Carlsson?

Efter att som ung hängivet vandrat Dianas stigar och lärt mig läsa och hitta det jag söker ute i naturen mer eller mindre halkade jag in på fotografins bana. Vid ett besök på den lokala fotoaffären fick jag ögonen på en bättre begagnad analog Canon EOS 1000 med en, som jag tyckte, underbar(t plastig) optik som inhandlades varefter jag varit delvis ansvarig för Canons ekonomiska försäljningsframgångar…

Är självlärd inom fotografi med internet som kunskapskälla. Frilansar på deltid idag men när en dröm om att en dag kunna ta klivet över till heltid. Jag jobbar idag med projekt som tänkt ska mynna i ett praktverk speglandes den skandinaviska faunan.

Jag är nära nog allergisk mot sysslolöshet och älskar utmaningar. Kallt eller varmt väder spelar mindre roll så länge det är extremt men det kräver ofta speciell - läs tung - utrustning. Använder idag ett Canon 1DsMkII hus, orginaloptik i spannet 16-600mm samt en del smått och gott som tillbehör. De flesta foton är i sig en rafflande historia, inte sällan med ilskna myror i en biroll. Det kan vara en utmaning att sitta blick still mitt på en myrstig(!) Men: "det går inte att bromsa i en uppförsbacke," och vad gör man inte för det perfekta fotot?

Jag trivs lika bra i skogslandet som på fjället och tycker att var årstid har sin charm. Favoritmotiven är rovfåglar i allmänhet och fiskgjuse i synnerhet. Jag ska dock sent glömma mötet med fjällrävsvalparna långt uppe på höstfjället. Hur de, opåverkad av den rivande vinden och piskande regnet, lugnt satt och betraktade sitt kungarike, den svenska fjällvärlden.

"Alla som kan se kan fotografera, det som tar tid är att lära sig att se" Ett vanligt misstag som många gör att stanna inne i stugvärmen när vädret är ruggigt (regn, snö, dimma) tillfällen vilka enligt min erfarenhet ofta resulterar i de mest dramatiska bilderna.

-För en aspirerande naturfotograf är det viktigt att lära känna ditt motiv:

vilken biotop är intressant och varför, när på dygnet är de aktiva, vad äter de och var finns maten osv? Desto mer du vet desto större är dina chanser att lyckas. I slutändan handlar det om tur, rätt plats vid rätt tillfälle eller som golfspelaren Jack Nucleus replikerade en åskådare som sade uttryckte hans hole-in-one som tur: "ja, förvisso, men desto mer jag övar desto lyckosammare blir jag."

Proffsfotografen har alltid tagit en hel serie foton situationer där amatören endast tagit ett och förlitat sig på turen. Det har historiskt varit förbehållit den yrkesverksamme fotografen att kunna svälja kostnaden för att ta säg 50 kort, kassera 49 och i bästa fall kunna sälja ett.

Idag, i och med digitalkamerans intåg, har fotografin blivit tillgänglig för alla. Övning gör mästaren och att få se resultatet direkt förkortar inlärningskurvan avsevärt.

Vad skulle du ge för tips och råd till den som vill komma igång med naturfotografering?

-Var inte rädd att ta ett steg bort från det konventionella och experimentera:

måleriskt långa slutartider eller extremt korta, kanske passar en ovanligt hög eller låg betraktningsvinkel bäst i det aktuella fallet - en tumregel är att jobba i ditt aktuella motivs ögonhöjd. Gå nära inpå motivet eller ta en miljöbild. Kanske måste du använda dig av ett gömsle?

Tycker du som jag att stativet är ett elände att släpa med sig?Skriv upp ett vettigt stativhuvud/kulled på önskelistan så blir det lättare. Stativet är en av dina bästa ovänner!

Underskatta heller inte fotomöjligheterna bakom den egna husknuten. Bakom ett bra foto ligger alltsomoftast tid och planering, var har du mer tid än i hemmavid? Det är mycket att hålla reda på och för nybörjaren kan det vara bra med en hjälpande hand. Även den mer avancerade som önskar ta ytterligare ett steg i sitt fotograferande har stor nytta av personliga tips och råd.

Jag, Magnus Carlsson, anordnar återkommande ett antal "workshops" där vi går ut i naturen och fotograferar djuren på plats från i förväg utställda gömslen. Beroende på årstid fokuserar vi på: orre, tjäder, smålom, lax eller havsörn. Mer information på min hemsida, www.TaigaVision.com

Vad för utrustning kan du rekommendera för den som vill komma igång med naturfotografering?

-Satsa mer pengar på optiken än på kamerahuset. Ett bättre begagnat 300mm f4.0 med 1.4x extender är en perfekt startkombination för djur&naturfotografi.

När du slår på datorn vilket program startar du först?

-Läser mailen.

Relaterade länkar

Av: Robert

Datum för publicering

  • 2006-10-04
Annons:
Martin
10/4/06, 10:18 PM
#1

Jo, Magnus har i sanningen tagit ett antal riktigt bra foton. Hans hemsida ligger sedan länge bland mina bokmärken :)

mvh Martin

ERIR
10/4/06, 10:39 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#2

Nu har jag också bokmärkt hemsidan!

Här kommer dock en strapatsfri djurbild av Piff eller var det Puff? Tog bilden genom ett källarfönster och det var ganska mörkt ute därav den korta brännvidden.

PS Det är en chipmunk, ett väldigt litet djur, som springer snabbt hit och dit och letar mat, precis som i Disney-serierna. DS

lothus1
10/5/06, 7:38 AM
#3

ERIR:

Vilket fint foto på ekorren =o)

Niklas
10/5/06, 12:12 PM
#4

Tack för ännu en intressant intervju!

Vänliga hälsningar

Niklas


Vänliga hälsningar, Niklas
Är du intresserad av runstenar och runristningar?

KerstinP
10/5/06, 12:29 PM
#5

Vilken fantastiskt bra fotograf. Rävarna är underbara. Alla de andra är också jättebra.

Robert
10/7/06, 6:01 PM
#6

Om du har en fråga om naturfotografering riktad till Magnus Carlsson så går det bra att ställa den i gruppen "Fotografera landskap & Natur". Magnus har lovat att svara på dina frågor.

Skriv exempelvis såhär: "MagnusC: Använder du blixt tele-extender?"

Då kommer Magnus ha mycket lättare att hitta din fråga.

Hälsningar

Robert

Annons:
CarlS
10/7/06, 6:35 PM
#7

Bra att du börjar med att läsa dina mail när du slår på datorn. Har nämnligen skickat ett litet till dig! :)

//Carls

Upp till toppen
Annons: