Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

Flygfoto - Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Allmän diskussion kring fotografering A-B-C, alla misslyckade bilder Adobe Photoshop/Lightroom/Elements Bildanalys Bildhantering Om sajten Foto iFokus, kritik & förslag Foto iFokus fototävlingar & fotolekar Fotografera Art & abstract, fyrverkerier Ej kritik Fotografera arkitektur och gatufoto. Ej kritik Fotografera fordon och sport. Ej kritik Fotografera landskap & natur. Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Fotografera makro & stillbilder - Ej kritik Fotografera mat - Ej kritik Fotografera människor. Ej kritik Fotografera vilda djur & husdjur. Ej kritik Kameror, objektiv och annan utrustning Kritik - Hård Kritik - Medel Kritik - Nybörjare Kurser & Utbildningar - Bildtema & Fototeknik Läsvärt Mjukvara Mobiltelefoner - fotorelaterat OT - Off Topic Okategoriserade bilder Ej kritik Pinhole- och Toycamera Redigera mina bilder Säljes, köpes eller bytes Webbplatser Övrigt
Fotografer

Fotograf Nils Sjöström

2006-11-14 15:44 #0 av: Robert

Fotograf Nils Sjöström är aktuell med en kommande utställning där han berättar i bild och ord om sin senaste resa i Asien. Det blev en resa som varade nästan i två år. Här i artikeln får du lära känna forna bergsklättraren Nils bättre och samtidigt ta del av hans vackra bilder.

Nils Sjöström 

Svante Hall skrev till Magnus Fröderberg på Kamera & Bild och berättar om en märklig fotograf vid namn Nils Sjöström, en 50 år ung kille som släpar med sig en ryggsäck fullpackad med två Nikon F5 och flera objektiv på en två år lång resa till Asien. Hem från resan kommer resande fotografen Nils med niohundra (900) rullar diafilm. Här nedan får du lära känna Nils bättre.

I Göteborgs Posten söndag 22 januari 2006 fanns en artikel om Nils, "En liftares möten och mödor".

 

 

 Nils Sjöström håller föredrag

Vem är Nils Sjöström? 

Jag är 50 år och gillar att resa och träffa nya människor, mest i Asien och jag fotar helst "vanliga människor i vanliga situationer" Fast det blir ju väldigt exotiskt när man kommer hem från en lång Asienresa med massor av bilder.

 

Jag har en bakgrund som klättrare och under mina 15 år av klättring byggde jag upp en mental styrka och optimism som gör att jag orkar med alla strapatser, speciellt min senaste resa som varade i nästan två år. Jag gillar också att skriva korta historier som jag sen lägger ut på min blogg. Mina vänner säger att jag inte är alltför bra på att marknadsföra mig vilket jag själv tycker är svårare än att ta en bra bild.

När började du med fotografering, kommer du ihåg vad som fick dig att börja?

Jag var 18 år när jag fick en Kodak Instamatic och märkte snabbt att det var roligt att fota kompisarna på våra fester. Lika roligt var det att fota lumparkompisarna.

Hur har du lärt dig allt om fotografering, är det något som du har tyckt har varit speciellt svårt?

Jag är helt självlärd och har under alla dessa år prövat mig fram och ständigt läst fotoböckers och fototidningars tips. I slutet på -90 talet gick jag med Pan FK och fick lära mig av fotografer som var bättre än mig själv. Under mina utlandsresor träffade jag andra fotografer och lärde mig ännu mer. Det har varit en enda lång kamp där jag nästan alltid tyckt mig vara förloraren och nu äntligen känns det som jag börjat få lite självförtroende. Djur och naturfotografering har jag alltid tyckt vara svårt, jag är ändå med i  Vårgårda FK och FFG.

Vad jag förstår är du en resandes fotograf. Hur skulle du kategorisera dig själv som, porträtt-, natur- eller produktfotograf?

Porträtt- (men jag kan inget om studiofotografering)

Vad tycker du är roligast med din fotografering?

Alla möten med människor och nya kulturer.

Har du någon/ra fotografer som du ser upp till, kanske du även har kontakt med någon, berätta?

Matias Klum, som jag bara pratat lite med och Ulf Sjöstedt som jag träffat några gånger under en period då jag var med HCV (Hasselblads Centers Vänner).

Jag får inspiration av Christer Strömholms barnbilder och var med när han fick Hasselblads priset. Jag gillar också många av Magnum Photos bilder och jag sökte själv medlemsskap, fick tyvärr nej men jag fick ändå ett personlig svar.

Vad känns helt främmande för dig inom fotografering, något du kan tänka dig att göra eller något du absolut inte gör?

Om jag försöker fota djur i flykt fumlar jag för mycket och om jag ska fota stjärnor och på natten exponerar jag oftast fel.

  

  

Vilken bild är du mest nöjd med?

Ett barnporträtt från Nepal som jag brukar kalla "flicka i motljus" Den vann tidningen Fotos månadsbild där läsarna själva fick rösta. Bilden är tagen med ett 300 mm supertele, stativ och trådutlösare och den nybadade lilla flickan bara tittade in i kameran och log. Jag kände hur adrenalinet rusade i kroppen och trodde knappt det var sant, det är sällan man får en sådan chans.

Vad har du för tips och råd till den som har tänkt att sätta igång med fotografering?

Att inte låta sig slås ned av motgångar och försöka hitta sin egen stil, jag vet, detta är lättare sagt än gjort.

Jag trodde själv aldrig att jag skulle nå dit jag nått i dag, Jag tror mer på envetet kämpande än att vissa fotografer är mer begåvade än andra. Svårigheten är att kunna locka fram sin egen begåvning. Jag själv är ju gammal analog och diafilms älskare men jag tror det är bättre för nya generationens fotografer att skaffa digital systemkamera.

Jag tror man lär sig bättre med digitalt och så slipper man filmkostnaden. Gå med en FK är ett bra råd, låna böcker om fotografering och sedan ut och testa, omedvetet övar man långsamt upp säkerhet om komponering, ljus, etc. Att ha ett brinnande intresse och att försöka ha roligt samtidigt är viktigt annars tröttnar man lätt.

Du kommer tillsammans med Arkadia Foto berätta om "Sju länder - sju månader" en resa i Asien. Kan du berätta mer om föreläsningen?

Jag ger mig iväg 7 feb. 2001 och är ute och liftar och ryggsäcksluffar i Taiwan, Thailand, Burma, Nepal, Bangladesh, Kina, Sydkorea och kommer hem 17 september 2001 (veckan efter World Trade Center tornen attackerades).

Jag kommer bl att kåsera runt en nästan två månader lång ensamvandring i Annapurna parken, att resa i Bangladesh under monsunen; översvämning, ösregn, etc och hur det var att lifta i Sydkorea.

 

När du slår på datorn vilket program startar du först?

Jag har en gammal dator med Windows 95 som letar sig automatisk fram till en av mina historier som jag jobbar med. Jag skriver väldigt mycket och vill gärna ge ut en bok. Men det har varit svårt att väcka bokförlagens intresse (på min sida  www.brilliantpic.spaces.live.com  finns en del historier inlagda)

Relaterade länkar

Av: Robert

Datum för publicering

  • 2006-11-14

 

 

Anmäl
2006-11-14 15:56 #1 av: ARKADIA

Visst tar Nils underbara natur och porträt bilder!!! Jag älskar den kontakten han har med människor.

Fin artikel Robert.

Anmäl
2006-11-14 16:30 #2 av: Niklas

Det var många fina bilder i olika genrer.

Vänliga hälsningar

Niklas

Vänliga hälsningar, Niklas
» Ta med iFokus på semestern. Ny app för iOS och Android.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.