Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

Flygfoto - Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Allmän diskussion kring fotografering A-B-C, alla misslyckade bilder Adobe Photoshop/Lightroom/Elements Bildanalys Bildhantering Om sajten Foto iFokus, kritik & förslag Foto iFokus fototävlingar & fotolekar Fotografera Art & abstract, fyrverkerier Ej kritik Fotografera arkitektur och gatufoto. Ej kritik Fotografera fordon och sport. Ej kritik Fotografera landskap & natur. Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Fotografera makro & stillbilder - Ej kritik Fotografera mat - Ej kritik Fotografera människor. Ej kritik Fotografera vilda djur & husdjur. Ej kritik Kameror, objektiv och annan utrustning Kritik - Hård Kritik - Medel Kritik - Nybörjare Kurser & Utbildningar - Bildtema & Fototeknik Läsvärt Mjukvara Mobiltelefoner - fotorelaterat OT - Off Topic Okategoriserade bilder Ej kritik Pinhole- och Toycamera Redigera mina bilder Säljes, köpes eller bytes Webbplatser Övrigt
Fotografer

Fotograf Cornelia Schmidt

2006-10-24 23:09 #0 av: Robert

Jag var på en en två dagars workshop i studio fashion fotografering med kände fotografen Bruce Smith som kursledare. På kursen fick jag lära känna Cornelia Schmidt som är verksam med sin studio i Partille.

 

Foto Robert Hammar
Foto Robert Hammar
På kursen i London var vi indelade i flera olika grupper. Vi fick vänta utanför studion då när vi inte fotograferade. När Cornelia var inne i studion ekade det i lokalen av hennes påhejande och modellerna hoppade högt inne i studion. Till en början var alla modeller rätt förskräckta men blev snabbt med på noterna. Vi andra fotografer stod upptryckta mot glasdörren till studion för att se vad som stod på. Då när jag hade näsan mot glasdörren tänkte jag "hon blir intressant och omnämna i en artikel här på Foto iFokus". Jag skickade ett mail till Cornelia med en del frågor, och här nedan kan du läsa hennes svar.

 

Nedanstående bilder är tagna av Cornelia Schmidt

Fotografen Cornelia Schmidt

 

Hej Robert,

tack för ditt e-mail och dina frågor.

Roligt att svara på en fråga som "Vem är jag?". I en tidningsartikel om mig skrev en journalist en gång: "Den tysk-schweizisk-sicilianska göteborgaren med studio i Partille".  Ett blandad paket av sydeuropeisk karaktär och personlighet. En nästan självlärd fotograf som hamnade i Sverige år 2000. Glad, positiv och social, alltid öppen för ett skratt. Men kanske ska andra kommentera mig bättre än jag själv!

Jag har fotograferat sedan jag var 6-7 år gammal. Hade alltid en liten kamera med mig och kände mig ansvarig för att fota alla på födelsedagskalas, skolfester, familjfester osv. Genom åren har jag gått från att fotografera de första höstlöven, djur i parken, vanliga semesterbilder på stranden i Italien till fotomodeller, bäbisar, bröllop, kalenderpojkar m.m.

Varför? Om jag bara visste!! Vill göra folk glada, ge bort en vacker naturbild och visa hur underbar jorden är, eller bevisa för alla som inte tycker om sig själva, att "YES", de är också vackra och värda att bli fotade! Spelar ingen roll om man är proffsmodell eller inte, alla har något speciell. Alla är unika!

Genom att fotografera hela tiden, läsa, kolla på andras bilder, gå lite på kurser för att få en idé om vad som är en bländare och, har man tur, träffar man en kille som redan är fotograf. Detta har varit min skola. Peter tyckte att jag skulle satsa på att jobba som fotograf och inte bara ha det som hobby. Han tyckte att jag var mycket bättre med människor än någon annan. Tja, så är livet ibland!!

Jag älskar att fotografera barn och män. Barn är svårast. De kan vara allt från glada till extremt arga inom en kort stund.

Män däremot är så underbart lätt smickrade och nyfikna och tycker att det är jättespännande.  Det finns allt för mycket kvinnobilder i världen. Män är också snygga.

Det är väldig roligt också med den personliga kontakten med alla modeller och kunder. Att hela tiden möta nya människor är lärorikt och intressant.

Fotografidoler? Yann-Arthus Bertrand, och Mattias Klum bl.a. och min mentor Peter Nyitray som alltid hittar det vackra i ett land där kriget har lämnat sina djupa spår. Peter har lärt mig ljussättning och gav och ger mig fortfarande kritik. Det är jag tacksam för.

Jag har hamnat i mode- och modellfotograferingen av en slump. Peter fick ett stort uppdrag en gång. Han skulle fotografera 15 modeller varje dag och han tyckte inte om det. Så, plötsligt stod jag där, framför alla dessa unga människor och hade 15 min. på mig att få dem att posera och visa deras bästa sidor. Hade absolut ingen aning, men då upptäckte jag att "VAD ROLIGT" det var. Och det gick!!

Innan dess var det bara landskap, men idag kan jag inte tänka mig att fotografera utan att ha människor i bilden.

Ögonen säger allt! De visar om en person är lycklig, arg, mår bra eller inte. Jag strävar alltid emot att hitta stjärnblänket i ögat. Det där lilla extra som vi alla har och så ofta gömmer bakom en massa andra saker.

Att fota mode är konstnärligt och crazy. Jag älskar det! Kläder lever genom modellen. Modellerna skall må bra och tycka att det är roligt, då bli en bild en bra bild!

Vad brukar jag INTE fotografera? Nya utmaningar är klart viktigt för en  fotografs utveckling. Ibland så backar jag vid första tanken om det är något som jag aldrig har testat förut. Men sen börjar min hjärna och framförallt min känsla säga "Det fixar du, på ditt sätt, så gör det!!" Som fotograf så tror man inte alltid på sig själv. Man tycker ibland att det finns andra som kan mycket bättre än du. Men ingen är som du själv och det är så viktig att komma ihåg. Tanken på ett 8 till 5 kontorsjobb är något som ger mig kicken att inte ge upp.

Det finns just nu en bild som jag är mycket nöjd med. Lilla Alwin, 1 år ung som skriker av glädje och bankar på en mjölkkanna. I den bilden har jag lyckats med allt som jag tycker är viktig. Enkelheten, känslan, ljussättningen, kontakten med barnet, kompositionen och livsglädjen!!

Tips och råd

  • - självförtroende
  • - vilja
  • - envishet
  • - tålamod
  • - stor bankkonto "s"

Det är tufft där ute. För att klara alla utgifter och kostnader behövs nästan ett jobb vid sidan om. Utrustningen räcker ju aldrig, man drömmer hela tiden om att få den och den prylen. Men egentligen räcker det med en kamera och en extern blixt. Det finns inget bättre i livet än "du och din kamera". Vi förstår varandra!!

Innan jag flyttade till min egen stora fotostudio i Partille på 120 m2, så hade jag jobbat ett år i en taklägenhet i centrala Göteborg. Jag tog över den lilla studion från Peter som föredrog att jobba utomlands som fotograf för FN. Jag däremot, gillade studiofotograferingen och utan att planera det hade jag plötsligt en egen studio! Gott om kunder var det ont om i början.

Efter ett tag, så saknade jag mer utrymme, plats för rekvisita, bakgrunder. Visst skulle modellerna få plats för att hoppa, skrika o. dansa och då, flyttade jag till Partille. Jag trivs som fisken i vattnet. Det är mitt hem no. 1, sen kommer min lägenhet.

Outlook Express är det första jag öppnar på morgonen. Kollar om det finns nya uppdrag eller deltagare till mina kurser.

Cornelia Schmidt   2006/10/23

Gå på kurs hos Cornelia

Har du möjlighet och ta dig till Cornelias studio så kan jag rekommendera dig till att gå på en av hennes kurser. Jag har varit på samma kurs med Cornelia i London och jag kan intyga att hon är en varm härlig fotograf full med fräscha idéer.

Du kan läsa mer om Cornelias kursprogram på Arkadia Foto, läs mer här

Relaterade länkar

Av: Robert

Datum för publicering

  • 2006-10-24
Anmäl
2006-10-25 12:11 #1 av: Niklas

Tack igen! Jag verkligen älskar de här intervjuerna och vill gärna läsa många fler!

Vänliga hälsningar

Niklas

Vänliga hälsningar, Niklas
» Ta med iFokus på semestern. Ny app för iOS och Android.

Anmäl
2006-10-25 12:16 #2 av: Robert

Tack Niklas! Om du vill läsa fler liknande artiklar skulle det hjälpa med ett stöd till Foto iFokus. Du stöder Foto iFokus genom att utnyttja de tjänser och produkter som Foto iFokus erbjuder dig och andra.

Hälsningar

Robert

Anmäl
2006-11-02 14:43 #3 av: Robert

Jag hittade några bilder som Cornelia nyligen har tagit som hon har laddat upp på Modellbilder.se (och inte här ´i`).

Hälsningar

Robert

Anmäl
2006-11-02 15:34 #4 av: Madde

Håller med niklas om att det är riktigt skoj och läsa alla de här intervjuerna. Fler vill vi gärna läsa. =) Är riktigt skoj och se hur folk har byggt upp sin karriär och så.

Bra jobbat robert och cornelia.

Medarbetare på Iller.ifokus och Sajtvärd på vin.ifokus.

Anmäl
2006-11-02 20:42 #5 av: ARKADIA

Tack Madde!!

Anmäl
2006-11-02 22:18 #6 av: Madde

Så lite så. =))

Medarbetare på Iller.ifokus och Sajtvärd på vin.ifokus.

Anmäl