Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

Flygfoto - Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Allmän diskussion kring fotografering A-B-C, alla misslyckade bilder Adobe Photoshop/Lightroom/Elements Bildanalys Bildhantering Om sajten Foto iFokus, kritik & förslag Foto iFokus fototävlingar & fotolekar Fotografera Art & abstract, fyrverkerier Ej kritik Fotografera arkitektur och gatufoto. Ej kritik Fotografera fordon och sport. Ej kritik Fotografera landskap & natur. Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Fotografera makro & stillbilder - Ej kritik Fotografera mat - Ej kritik Fotografera människor. Ej kritik Fotografera vilda djur & husdjur. Ej kritik Kameror, objektiv och annan utrustning Kritik - Hård Kritik - Medel Kritik - Nybörjare Kurser & Utbildningar - Bildtema & Fototeknik Läsvärt Mjukvara Mobiltelefoner - fotorelaterat OT - Off Topic Okategoriserade bilder Ej kritik Pinhole- och Toycamera Redigera mina bilder Säljes, köpes eller bytes Webbplatser Övrigt
Fotografer

Fotograf Patrik Öhman

2006-11-17 10:53 #0 av: Robert

På Fotomässan 2006 i Nacka träffade vår sajtvärd och chefredaktör på Foto iFokus en intressant profil och fotograf vid namn Patrik Öhman. Här i artikeln får du lära känna fotografen och webdesignern bättre, läs vidare...

Robert på Foto iFokus började sitt mail till Patrik med "Det här är Robert Hammar på Foto iFokus som skriver till dig Patrik. Foto iFokus är en community för fotografer och för dom med foto som intresse, du hittar oss på www.foto.ifokus.se Vi är idag 900 medlemmar och vi saknar dig där :)"

På Fotomässan 2006 i Nacka och i vår monter visade Patrik en bild som han hade tagit. Här i artikeln kan du läsa mer om hur Patrik tog skateboardbild och lära känna Patrik bättre.

Vem är Patrik Öhman?

Jag började fota ca 6 år sedan, kommer från lilla Åtvidaberg utanför Linköping. Har jobbat inom IT förut men kände att jag hade för stort kreativt behov + behov av att möta människor och inte sitta vid en burk hela tiden, så jag bytte bransch. Har åkt en massa skateboard och snowboard och det var det som jag började fota oxo. Kör nu mest inriktning studiofoto på frilansbasis, det går bra :) Men det innebär lite instabilitet för mig att vara egen företagare, så jag har precis lyckats få deltidsjobb på Scandinavianphoto. Perfekt för mig!

När jag är på din hemsida www.patrikohman.com så får jag intrycket att du sysslar främst med internetprojekt och fotografering kommer i andra hand. Kan du reda ut begreppen?

Jag jobbar inom webb och ville jag ha en sådan portfolio samtidigt som jag går över mer och mer till foto. Foto kommer vara första prioritet för mig.

Varför började du med fotografering?

Jag har överskott av massa ideer som jag vill få uttryck för o jag är värdelös på o teckna! :) Gillar att foto är kreativt och att det inte finns några regler!

Hur har du lärt dig allt om fotografering?

Självlärd! Har gått medieteknikprogrammet på Universitetet, men jag slukar foto så ser jag nåt som verkar intressant så lär jag mig det. Fastnar för tekniker som folk använder för att få fram speciella känslor vad gäller ljussättning, komposition, vinklar.

Jag lär mig genom ett brinnande intresse, alltså motivation och tålamod. Jag behövde inte gå nån fotoutbildning kände jag, allt hänger ändå på kontakter och hur pass proaktiv man är.

Det var nåt jag saknade i skolan, och även på universitetet, att det inte gick fram på nåt sätt att man måste vara framåt för att komma nånstans, inget kommer gratis. Och det viktigaste, att man måste gilla det man gör. Ju mer man brinner för något desto lättare är det att lägga ner tid och komma nånstans.

Jag lärde mig genom att fota mycket och göra mycket misstag!

Vad tycker du är roligast med din fotografering?

Att leka med ljuset! Tycker ljuset ofta gör fotot. Att köra locationfoto med studioblixtar i grymma utemiljöer är asskoj!. När jag är ute o går kan jag se en plats o tänka, "det där stället skulle vara schysst o fota det-och-det temat på, ofta är det ett scenario med modeller inblandade som jag har i huvudet.

Jag gillar också att ge fokus på olika saker i bilden med hjälp av ljus istället för skärpedjup. Eller både och. Det är en härlig känsla av tillfredsställelse när man får till en bild som blir som en specifik ide man haft...eller ännu bättre när bilden överträffar iden.

Har du någon/ra fotografer som du ser upp till, kanske du även har kontakt med någon, berätta?

När jag började fota tyckte jag Atiba Jeffersons foton var schyssta (www.atibaphoto.com). Annars tycker jag Pelle Pianos (www.studiobild.com) foton och retouch är skitsnyggt. Plåtningen för höstkollektionen 2006 åt www.houseofdagmar.se tycker jag var bra gjord, minns inte vem som fotat.

Du berättade på mässan att du började med att fota skateboardåkare men övergår allt mer till mode, hur kommer det sig?

Det verkade inte gå att komma nånstans inom actionfoto, dessutom känns det som jag håller på o distansera mig lite från den kulturen nu, och eftersom jag gillar o leka med ljus så kändes det naturligt att börja med studiofotande. Det är mycket externa blixtar inom bräd-fotografering, så där lärde jag mig en del som jag utgick från i studion senare.

På din hemsida har du en skateboardåkare som flyger ned för en trappa, var det en bild som du fångade på som förbipasserande? Du kanske kan berätta hur den blev till?

Oj det var nog så långt ifrån ett förbipasserande foto som man kan komma tror jag.

Killen på fotot heter Chris och lever på skateboardåkandet, han har ett amerikanskt skoföretag som sponsor. Sponsorn ville ha foton, så Chris kom till Stockholm från Norrköping för en fotosession. Det var tänkt att vara en dag från början. Fast det tog 2 heldagar.

Jag lastade bilen med aggregat och 3 blixtar+stativ, och vi åkte runt till några skateställen i innerstan. Fotot är vid en kyrka, det var på en söndag och det var gudstjänster hela tiden när vi var där så folk gick konstant ivägen. Vi hade kollat upp i förväg när det skulle vara mässor vid kyrkan den dagen, så man kunde tajma in så det var så lite folk som möjligt runtomkring. Fast det hjälpte inte.

En vakt försökte köra iväg oss flera gånger, men Chris var bra på att övertyga honom att vi snart var klara. Fastän det tog ca 2 timmar totalt o vakten kom var 15e minut haha. Dessutom blåste det massa så båda blixtstativen med 300w blixtarna blåste omkull men inget gick sönder som tur var! Svår miljö att fota i.

Fotot är taget med en blixt plus reflektor snett nere till höger från kameran sett, och en likadan till vänster. Den till vänster lyser upp trappan också, den högra pekar mera rakt mot Chris. Drog på med ljuset ganska mycket så bakgrunden o himlen underexponerades med ca 3 steg för att få med himlens detaljer o färg. Chris gör en kickflip över räcket, alltså brädan har precis snurrat ett varv runt sin egen axel när Chris är över räcket och fotot tas. Det blev massa försök, och alla bilder ser snarlika ut men jag tyckte denna blev bäst.

Vilken bild är du mest nöjd med?

Ofta tycker jag bilderna från den senaste sessionen är bäst! Gillar studiofoton med översträckta poser typ Osannda. När kroppen bilder symmentriska böjar och linjer! 

Rambo med löven är jag nöjd med också. Där kastade han upp löv i luften, och intog posen direkt. Har photoshoppat dit 2 löv så det skulle bli en cirkuläraktig form.    

Vad har du för tips och råd till den som har tänkt att sätta igång med fotografering?

Att vara kreativ och komma på egna ideer! Tänka utanför ramarna, inte för att jag alltid gör det...

Ska man tjäna pengar på det måste man vara framåt!

När du slår på datorn vilket program startar du först?

Firefox (webbläsare)

Relaterade länkar

Av: Robert

Datum för publicering

  • 2006-11-17
Anmäl
2006-11-17 11:17 #1 av: emmaa

Tack för en bra artikel Robert! Den här killen är ju grym!

/Emma

Anmäl
2006-11-17 11:41 #2 av: Niklas

Verkligen inspirerande läsning. Kul att han delar med sig av hur bilderna kom till. Det gillar jag. Hoppas att han hittar hit också.

Vänliga hälsningar

Niklas

Vänliga hälsningar, Niklas
» Förbättra din engelska på iFokus systernätverk, Savvity 🎈.

Anmäl
2006-11-17 19:26 #3 av: Martin

Instämmer med både #1 och #2. Intressant artikel - tack. Kul också att få ta del av tekniken bakom ett kul och intressant foto - ofta blir det att folk bara berättar vad de tycker är kul och vad de är bra på - men att man inte kan snappa upp några tips.

mvh Martin
Medarbetare på Djurfoto.IFokus.se

Anmäl
2006-11-19 08:47 #4 av: ARKADIA

Hej Patrik,

gillar ditt löv bild samt Osanndas bild. Häftig kropssform och fin ljussättning.

Gillar också skateboard bilden, speciellt lljussättningen och kan föreställa mig hur svart det kan vara att fota när det blåser med dessa "dumma stativ" som rammlar omkull. Man har varit med en hel del sådana situationer. Bara hos mig gick några paraplyer också sönder... Gråter Men men, visst är det kul att fota ute och försöka att hitta rätt miljö. Vad använder du som utomhus blixtrar? Aggregat?

 Ha det och tack för en bra artikel.

Ciao

Cornelia 

 

Anmäl
2006-11-21 15:01 #5 av: Lillfrann

Riktigt bra artikel, kul att läsa, dessutom förgyller verkligen bilderna artikeln.. Underbart!

Laters

Daniel

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.