Annons:
Etiketterfotograferartiklar
Läst 9220 ggr
Robert
2006-11-04 10:13

Fotograf Serkan Gûnes

Här i artikeln får du lära känna den prisbelönte naturfotografen Serkan Gûnes. Serkan vann Eric Hosking Award som bästa portfölj i årets Wildlife Photographer 2006 av Natural History Museum och BBC Wildlife Magazin tävling. Läs vidare här på Foto iFokus om den naturälskande fotografen.

Vår medlem CarlS tillika värd för Svensk natur här på iFokus tipsade om naturfotografen Serkan Gûnes. Vi på Foto iFokus skickade ett mail till Serkan och här nedan kan du läsa vad han svarade.

Vem är Serkan Gûnes?

Jag är ursprungligen från Turkiet, föddes i Istanbul 1980 och flyttade till Stockholm vid 20 års åldern.  Jag är en glad och positiv naturälskare.

Varför började du med fotografering?

Jag tyckte att naturen i Sverige var fantastisk när jag kom hit. Allt jag ville var att registrera den vackra naturen på något sätt. Lägligt nog fick jag en kamera av min fru när jag fyllde 21 år.

Hur har du lärt dig allt om fotografering, är det något som du har tyckt har varit speciellt svårt?

Jag träffade en jätteduktig  fotograf som också är från Turkiet! Han lärde mig grunderna och resten har jag lärt mig genom att läsa svenska naturfotografernas böcker och titta mycket på bilder. Att lära sig komponera och använda ljusen rätt var svårast från början!

Vad tycker du är roligast med din fotografering?

Att vara i naturen och kunna visa det man känner för naturen.

Har du någon/ra fotografer som du ser upp till, kanske du även har kontakt med någon, berätta?

Först och främst Terje Hellesö som inspirerade mig att bli naturfotograf. Jag har varit på hans föreläsningar och har läst hans böcker. Jag tycker att nästan alla svenska naturfotografer är duktiga på sitt sätt. Några namn som jag kommer på nu är Staffan Widstrand, Hans Strand, Magnus Elander, Mattias Klum, Peter Lillja, Tore Hagman, Jan Töve mm. Jag har pratat med de flesta som jag har nämnt. Och utländska fotografer; David Muench, Eliot Porter, Ernst Haas, Frans Lanting, Galen Rowell och Jim Brandenburg.

Jag vet att du fotograferar mycket natur, vad får dig att hålla dig till det området? Skulle du kunna tänka dig att exempelvis fotografera produktbilder eller annat som ligger utanför ditt område?

Jag älskar naturen. Jag är först och främst naturmänniska, sen fotograf. Jag har fotat allt från bröllop till produkter när jag började, men numera är det bara naturen som gäller.

Hur blir det för dig när du tar fram kameran och ska fotografera exempelvis något som du normalt inte brukar fotografera?

Det blir självklart inte lätt att fotografera nåt som jag inte känner för.

Vilken bild är du mest nöjd med?

Jag kan tyvärr inte välja bara en utav dem, men de som jag är mest nöjd med är sådana bilder som jag inte tycker kan göras bättre utav mig.

Vad har du för tips och råd till den som har tänkt att sätta igång med fotografering?

Läsa och titta på bilder så mycket som möjligt och ha fotografin i hjärtat och hjärnan.

Du har korats till Wildlife Photographer of the Year av Natural History Museum och BBC Wildlife Magazin. Vad har utmärkelsen betytt för dig?

Det är en kategori (Eric Hosking Award) för bästa fotoportfölj som jag har vunnit i tävlingen. Det är alltid kul när ens bild blir omtyckt. Jag var jätteglad att det budskap som jag försökte ge med mina bilder nådde fram.

När du slår på datorn vilket program startar du först?

E-mail programmet.

Relaterade länkar

Av: Robert

Datum för publicering

  • 2006-11-04
Annons:
Mikael Nr 15
2006-11-04 10:39
#1

Bra och intresant artikel eftersom jag tycker mest om att ta kort på naturen. Blev väldigt inspererad av den där fågeln framför månen

CarlS
2006-11-04 10:49
#2

Tack Serkan för en intressant artikel om dig och dina bilder. Du och dina bilder på vår vackra Svenska natur ger inspiration att ge sig ut än mer i naturen med kameran. Tänk om inte din fru hade gett dig en kamera på din 21-årsdag. Så många vackra naturbilder vi aldrig hade fått se då! Glad

"Keep on the good work!"

//CarlS

montax
2006-11-04 12:44
#3

Jag har varit inne på Serkans hemsida och gillar hans bilder mycket. Särskilt albumet Details. Det är den typen av bilder jag oftast är ute efter på mina fotopromenader, även om jag inte alltid hittar dom. Glad

Madde
2006-11-04 14:12
#4

Otroligt bra intervju och riktigt skoj och ser fina bilder ifrån naturen. Håller med om att den med fågeln och månen är grymt bra.

En fråga bara. Hur gör man för och få månen så stor när man tar kort??? Kan starta en ny tråd om det här annars.

Medarbetare på Iller.ifokus och Sajtvärd på vin.ifokus.

montax
2006-11-04 14:23
#5

#4 Teleobjektiv. Naturfotografer använder brännvidder på 400 - 600 mm har jag sett.

Robert
2006-11-07 11:19
#6

Serkan börjar arbeta på en ny butik i Stockholm, FotoVideo, och dessutom kommer Foto iFokus bli berikad med Serkans naturupplevelser i en separat kolumn "Naturfoto med Serkan Gûnes", se bland artiklar.

Förhoppningvis har vi förmånen och träffa Serkan på Fotomässan 2006 i Nacka i helgen. Vi kommer i vilket fall som helst kunna träffa den prisbelönte fotografen i FotoVideos monter.

Hälsningar

Robert

Annons:
CarlS
2006-11-07 17:39
#7

Kan vi lägga in "Naturfoto med Serkan Gûnes", i en artikel på Svensknatur.ifokus.se också Robert? Eller länka till den här på något vis ifrån svensknatur?

//CarlS

Serkan
2006-11-09 22:45
#8

Hej till Alla här!

Det ska bli jättekul att skriva artiklar här på sajten! Jag ska vara på mässan alla dagar så det är bara komma till FotoVideos monter för att hälsa på. Jag ska vara på FOTO i fokus monter också då och då! Det blir rolig att träffas på mässan! Alla är välkomna!

Jag återkommer med naturbilder på kolumnen "Naturfoto med Serkan Günes"

Tack till alla!

Mvh
Serkan Günes
Serkan Günes Photography
+46 (0) 70 739 80 54
info@serkangunes.com
www.serkangunes.com

Robert
2006-11-09 22:50
#9

Välkommen Serkan!

Det är kul att ha dig ombord i teamet. Jag tror säkert det är många här bland Foto iFokus medlemmar som delar ditt naturintresse.

Vi syns på mässan!

Hälsningar

Robert

Niklas
2006-11-09 23:07
#10

#8: Välkommen hit!

Vänliga hälsningar

Niklas


Vänliga hälsningar, Niklas
Är du intresserad av runstenar och runristningar?

Martin
2006-11-09 23:24
#11

Hej och välkommen, skall bli kul att ta del av dina alster. Hoppas även att du kanske skriver någon krönika/artikel i stil med andra bra artiklar om hur man fotograferar olika saker, om du har tid och lust att dela med dig av dina tips och tricks.

mvh Martin

montax
2006-11-09 23:36
#12

Välkommen Serkan! Du har underbara bilder på din hemsida. :-)

Du får gärna berätta vilket objektiv du hade för att plåta bilden med fågelsiluetten mot månen.

bjorsa
2006-11-09 23:56
#13

Välkommen Serkan kul att du kommer hit till foto iFokus de var första tanken jag fick när jag såg dig på nyheterna att han skulle ju vara med i foto iFokus å tydligen var de fler som tänkte så eftersom du nu är här sen vore de ju kul med några naturbilder från bredäng eftersom jag är gammal bredängsbo men bor nu på landet .

mvh/bjorsa

Annons:
Serkan
2006-11-09 23:57
#14

Hej!

Tack till alla än en gång för intressen som ni visar! Jag tänkte lägga ut en naturbild med en kort story och teknisk info på kolumnen varje vecka! Sen får ni absolut komma med tekniska frågor som jag ska försöka hinna svara på kolumnen också!

montax: jag tror att jag börjar med kråka bilden på kolumnen. där får ni läsa stroyn bakom bilden och teknisk info!

Mvh

Serkan Günes

Upp till toppen
Annons: