Annons:
Etiketterfotograferartiklar
Läst 12536 ggr
Martin
2007-01-19 15:37

Fotograf Andreas Kanon

Andreas Kanon har länge fascinerat mig med sina fågelbilder och nu gjorde jag slag i saken och intervjuade honom. Andreas bjöd på mycket matnyttig info och det blev utöver en intervju med naturfotografen Andreas Kanon en bra guide och lektion för de som är intresserade av fågelfoto.

Sedan jag såg dina bilder första gången har jag haft dig lite som inspirationskälla kanske främst vad gäller rovfågelbilder, men även fågel- och djurbilder överlag.

Skoj att höra att du gillar mina bilder.

Sparvuggla (Glaucidium passerinum), Angarnsjöängen, Vallentuna.  Satt och fotade finkar när ett äldre par frågade mig om jag sett ugglan som satt en bit bort.  Mycket riktigt, 50 meter bort satt den lilla krabaten och njöt i vårsolen.  Ibland så har mant tur!  Fotade den i 5 timmar och fick se den jaga och slå en talgoxe bl.a.  Nikon D70, Sigma 120-300 f2.8, 2x telekonverter.

Sparvuggla (Glaucidium passerinum), Angarnsjöängen, Vallentuna. Satt och fotade finkar när ett äldre par frågade mig om jag sett ugglan som satt en bit bort. Mycket riktigt, 50 meter bort satt den lilla krabaten och njöt i vårsolen. Ibland så har mant tur! Fotade den i 5 timmar och fick se den jaga och slå en talgoxe bl.a. Nikon D70, Sigma 120-300 f2.8, 2x telekonverter.

Vem är Andreas Kanon, och när fastnade du för fotograferingen som hobby (eller lever du på den)?

34 år, uppvuxen i Lycksele i Västerbottens inland.

Har bott och jobbat i Stockholm och New York med börsrelaterade datorsystem.

Flyttade under hösten -06 till USA, Belleville Michigan närmare bestämt och gifte mig med Alisha som jag träffade under min tid i New York.

Väntar i nuläget på att mitt greencard och arbets tillstånd skall bli klart och fotar på heltid tills dess att det är klart. Livnär mig inte på fotografering men jag säljer lite bilder nu och då.

Började fota när jag var 18 år med en Nikon 601'a och en 35-70 men egentligen så startade fotointresset redan vid 13 års ålder. Vi har en stuga uppe i Marsliden i Vilhelminafjällen och en påsknatt så stod jag och tittade på ett fantastiskt norrsken som lyset upp hela himmlen.

Hörde plötsligt kacklande gäss i nattmörkret. Första tanken var att jag hade hört fel, men ett par sekunder senare så avteknar sig en V-formation med 3 gäss i silhuett mot norrskenet. Den bilden har för alltid etsat sig fast i mitt minne och ledde mig in på en bana som fotograf.

Fjällvråk (Buteo lagopus), Lännåker, Haninge.  En tidig September morgon så sträckte fjällvråken vidare söderut.  Jag hade sett att rovfåglarna sträckte förbi åkern dagen innan så jag satt där mycket tidigt följande morgon.

Fjällvråk (Buteo lagopus), Lännåker, Haninge. En tidig September morgon så sträckte fjällvråken vidare söderut. Jag hade sett att rovfåglarna sträckte förbi åkern dagen innan så jag satt där mycket tidigt följande morgon.

Vad har du för fotoutrustning, och om du har olika kameror - vilken är din favorit? Har du flera objektiv med dig ut, eller bestämmer du innan vad du skall fotografera och anpassar dig därefter?

Jag var en trogen Nikon användare under många år men har bytt till Canon nu.

Nikon har i min mening bättre ergonomi på sina hus men Canon vann mig över då dom har bildstabilisering på sina teleobjektiv och bättre brusegenskaper.

Min utrustning som den ser ut i dagsläget:

  • Canon 1d Mark2N
  • Canon EF 600 f4 L IS USM med Wimberleys utbytesfot för att minska vikten.
  • Canon EF 17-40 f4 L USM
  • Sigma EX 150 mm f2.8 Macro
  • Canon EF 1.4 EX II Telekonvertrer
  • Gitzo 1325 kolfiber stativ
  • Wimberley WH200 panorerings huvud.
  • Sandisk, Ritek minneskort.
  • Cabellas 3D kammoflage kläder

När jag åker ut så tar jag med mig ett objektiv och håller mig till det.

Jag kan laborera med eller utan telekonverter i fält men försöker minimera det också och fokusera på fotograferandet.

Har du gått någon utbildning inom bild/foto, eller är du självlärd?

Självlärd om man bortser från allt jag lärt mig på fotosidor och forum.

Tofsvipa (Vanellus vanellus), Ågesta, Stockholm.  Hade legat i en översvämmad hästhage i 3 timmar med vadarbyxor och liggunderlag för att hålla mig torr och varm.  Tillslut så var ljuset rätt och vipan hade vant sig vid min närvaro.  Nikon D70, Sigma 120-300 f2.8, 2x telekonverter.

Tofsvipa (Vanellus vanellus), Ågesta, Stockholm. Hade legat i en översvämmad hästhage i 3 timmar med vadarbyxor och liggunderlag för att hålla mig torr och varm. Tillslut så var ljuset rätt och vipan hade vant sig vid min närvaro. Nikon D70, Sigma 120-300 f2.8, 2x telekonverter.

Hur kommer det sig att det verkar vara djur och fåglar som ligger dig närmst, är det ett intresse som fött ditt fotointresse, eller är det fotointresset som fått dig intresserad av djur och fåglar?

Som liten så kunde jag sitta timmtals och titta på småfåglarna vid fågelbordet. Kunde uttala fågelnamn innan jag kunde tala rent. Så jag tror att intresset för fåglar alltid har funnits där. Fotograferingen är bara ett sätt för mig att dela med mig av mina upplevelser.

Har du något / några foton som du är speciellt nöjd med, något motiv du jagat länge eller annan bild som ligger dig varmare om hjärtat än andra?

Tog nyligen en bild som jag är väldigt nöjd med. Vi hade haft underkylt regn här i Michigan ett par dagar och gräs och vass hade ett par millimeter ispansar. Lyckades fota en Tundrasparv där den satt inramad av is och reflexer.

Tundrasparv (Spizella arborea), LeFurge Woods, Michigan.  Ett par dagar med underkylt regn hade draperat vassen med is.  Ville fånga sparven inramad med bara is och reflexer.  Canon 1d Mark2N, Canon 600 f4 IS, 1.4 telekonverter.

Tundrasparv (Spizella arborea), LeFurge Woods, Michigan. Ett par dagar med underkylt regn hade draperat vassen med is. Ville fånga sparven inramad med bara is och reflexer. Canon 1d Mark2N, Canon 600 f4 IS, 1.4 telekonverter.

Hökugglan i silhuett mot fullmånen är en annan bild som ligger mig varmt om hjärtat.

Hökuggla (Surnia ulula), Vidby, Haninge.  Den här ugglan följde jag samanlagt ca 200 timmar.  Under tiden så fick jag ett fönster på ca 3 sekunder då månen och ugglan föll på plats.  En bild som jag hade velat ta under en längre tid.  Utrustning: Nikon D70, Sigma 120-300 f2.8 , 2x Telekonverter.

Hökuggla (Surnia ulula), Vidby, Haninge. Den här ugglan följde jag samanlagt ca 200 timmar. Under tiden så fick jag ett fönster på ca 3 sekunder då månen och ugglan föll på plats. En bild som jag hade velat ta under en längre tid. Utrustning: Nikon D70, Sigma 120-300 f2.8 , 2x Telekonverter.

Har sett på din portfoliosida på Fotosidan.se att du har ett par bilder på dig själv i camokläder. Är det ordinarie utrustning för dig när du skall fotografera djur/fåglar, eller bara vid speciella tillfällen?

Jag använder 3D kammoflage när jag tror att det kommer att hjälpa mig komma närmare mina foto objekt.

Men ofta så tar jag bara på mig min Fjällrävenjacka och gröna byxor och använder mig av min erfarenhet om hur djur och fåglar reagerar på rörelser.

Har du något speciellt bra knep att lära ut för att komma nära djur/fåglar, eller är det feta teleobjektiv och camodräkt som är lösningen?

Ofta så behöver man inget gömsle eller avancerade kamoflage kläder. Viktigare är att man vet hur det djur man fotograferar beter sig. Minimala rörelser, diskreta kläder och låg profil räcker ofta långt.

Försök även att ta en dag eller två att lära dig rörelsemönstren som djuren du vill fota har, det har du igen flera gånger om den dag du tar med dig kameran.

Kom ihåg att djur ofta rör på sig och du kan komma närmare utan att avslöja din närvaro bara genom att placera dig på ett strategiskt ställe och bara vänta.

Om du måste röra på dig så huka dig ner och rör dig in en rak linje mot ditt foto objekt.

Djur reagerar på rörelser i sidled men inte lika starkt när rörelsen är i djupled.

Har du något favoritobjekt, som du ännu inte fått på foto, eller inte fått DEN bilden på? Något som du har som målsättning?

Jag har min nemesis, Fjälluggla men jag jobbar på att få bilder på den så förhoppningsvis så kommer det dom närmaste åren. Som tur är så är fjällugglor inte allt för ovanliga i norra delen av USA då dom migrerar ner från Alaska och Kanada på vintern.

Bilden jag har i åtanke är när den flyger och svänger och sprider ut vingar och stjärtfjädrar.

Kärrsnäppa ((Calidris alpina), Stekenjokk, Västerbotten.  Den här kärrsnäppan fotade jag på kalfjället i midnattsljus på min väg tillbaka till bilen.  Ålade ett femtiotal meter genom en surmyr för att komma nära och få ljuset rätt.  Canon 1d Mark2N, Canon 400 f5.6, 1.4 telekonverter.

Kärrsnäppa ((Calidris alpina), Stekenjokk, Västerbotten. Den här kärrsnäppan fotade jag på kalfjället i midnattsljus på min väg tillbaka till bilen. Ålade ett femtiotal meter genom en surmyr för att komma nära och få ljuset rätt. Canon 1d Mark2N, Canon 400 f5.6, 1.4 telekonverter.

Har du tips för nybörjare inom natur/djur/fågelfotografering, något de skall tänka på?

Tålamod är det viktigaste jag kan ge som tips. Utan tålamod så blir det genast mycket svårare.

Lite grundläggande saker man kan tänka på.

_Skarp bild med stationärt objekt och mjuk bakgrund
_Välj så stor bländare som du kan för att släppa in så mycket ljus som möjligt och samtidigt få ett väldigt kort skärpedjup. Som en tumregel för att slippa skakningsoskärpa så bör du ha en slutartid runt 1/brännvidd. Så om du har ett 200mm objektiv så bör du ha minst 1/200 sekund i slutartid för att undvika skakningsoskärpa om du handhåller.
Viktigt är också att fokusera där du vill att skärpan skall sitta då du jobbar med ett väldigt kort djup som är skarpt. Exempel, fokuserar du på kroppen på en kråka med f2.8 så kommer ögat att vara oskarpt.

_ISO
_Justera ISO värdet för att erhålla en bra slutartid om du valt en bländare som du är nöjd med.
Fåglar rör ofta på sig så försök att hålla slutartiderna över 1/100.
Om fågeln flyger så bör slutartiden vara snabbare 1/500 och uppåt. Viktigt att komma ihåg är att ju högre ISO du använder desto viktigare blir det att du exponerar bilden rätt för att undvika onödigt brus. Det är bättre att överexponera lite och justera ned bilden i efterbehandlingen än att göra tvärtom.

Ta gärna histogrammet till hjälp.

_Bländare
_Om objektet är väldigt nära så bör du justera ner bländaren för att erhålla ett större skärpedjup.

Jag använder ofta runt f8-14 när jag fotograferar fåglar som är nära minimifokus avståndet på min 600'a.

Vid större avstånd så ligger jag ofta runt f5.6+7.1

Oskärpa för att skapa mer känsla av rörelse
Välj en bländare som ger dig det skärpedjup du vill ha. Justera sedan ISO tills du erhåller en långsam slutartid, ofta mellan 1/20 till 1/80 brukar ge bra resultat på fåglar. Alternativt så kan du göra tvärt om och välja ett ISO värde och justera bländaren tills du får önskad slutartid(kan ibland vara enda alternativet om det är mycket ljus).
Kom ihåg att om fågeln flyger så bör du försöka följa med i flyktriktningen för att fågelns kropp skall bibehålla någorlunda proportioner med vingarna oskarpa. Ju längre brännvidd du har desto svårare blir det att undvika skakningsoskärpa vid panorering och långsama slutartider.
200-400 mm brukar ge dom bästa resultaten och om objektivet har bildstabilisering så se till att det bara kompenserar i vertikal led.

Har du någon fotograf som du ser upp till, söker inspiration av?

Jim Zipp, Rob Palmer, Vesa Huttunen, Jan van Der Veen, Stefan Oscarsson, Brutus Östling för att nämna några, det finns så många duktiga.

Vilket/vilka program startar du först när du sätter igång datorn?

Photoshop CS2, Lightroom, Firefox

Jag tackar Andreas Kanon för intervjun och de utförliga tipsen för oss som är intresserade av fågelfoto. Nu blir det att slänga sig ut i naturen igen, och se om man kan tillämpa dem!

Relaterade länkar

Av: marnyman

  • Personlig sida
  • [Kontakta](javascript:void top.ShowProfile('marnyman', 'Contact.aspx'))

Datum för publicering

  • 2007-01-19

mvh Martin

Annons:
Niklas
2007-01-19 16:52
#1

Jättebra artikel med många bra tips! Bra jobbat.

Vänliga hälsningar

Niklas


Vänliga hälsningar, Niklas
Är du intresserad av runstenar och runristningar?

Mandrakonian
2007-01-19 19:03
#2

Det bästa jag läst hittils här på sajten! Bra jobbat. Mvh/Mandrakonian.

bildochfoto
2007-01-19 21:08
#3

Marnyman: Håller med båda föregående…det här var en riktigt toppen artikel…Lärorik och bra frågor med djuplodande svar….

Tack både du och Anders som delar med er av er erfarenhet.

Martin
2007-01-20 05:29
#4

#1 Och nu har jag dessutom lärt mig att man inte kan förhandsgranska och posta i formet samtidigt, så tänk så bra det blir nästa gång när den inte blir låst i forumet… någon som vet om det går att låsa upp? Eller det kanske går att gå in i den via forumet och inte bara via arkivsidan?

mvh Martin

Robert
2007-01-20 08:25
#5

Härligt marnyman, tackar både författarna och den som blev intervjuad.

Robert

john-a74
2007-01-20 15:36
#6

en super tråd här ju ler

tack :)

Mvh \\\John-A.A

Annons:
Martin
2007-01-21 04:43
#7

Fick mail av Andreas idag som läst svaren och feedbacken och tackar för positivt mottagande.

I mitt mail där jag tipsade honom om den publicerade artikeln önskade jag honom lycka till med fjällugglan som var hans lilla projekt och som han önskade få på bild. Fick till svar idag att han precis sett - och fått fotot - på sin första fjälluggla. Bilden finns här (länkad till uppdateringssidan, överst just nu) på hans hemsida.

mvh Martin

KerstinP
2007-02-20 10:03
#8

Fantastiskt informativt och bra artikel, vilka bilder sedan woaw.

Upp till toppen
Annons: