Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

Flygfoto - Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Allmän diskussion kring fotografering A-B-C, alla misslyckade bilder Adobe Photoshop/Lightroom/Elements Bildanalys Bildhantering Om sajten Foto iFokus, kritik & förslag Foto iFokus fototävlingar & fotolekar Fotografera Art & abstract, fyrverkerier Ej kritik Fotografera arkitektur och gatufoto. Ej kritik Fotografera fordon och sport. Ej kritik Fotografera landskap & natur. Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Fotografera makro & stillbilder - Ej kritik Fotografera mat - Ej kritik Fotografera människor. Ej kritik Fotografera vilda djur & husdjur. Ej kritik Kameror, objektiv och annan utrustning Kritik - Hård Kritik - Medel Kritik - Nybörjare Kurser & Utbildningar - Bildtema & Fototeknik Läsvärt Mjukvara Mobiltelefoner - fotorelaterat OT - Off Topic Okategoriserade bilder Ej kritik Pinhole- och Toycamera Redigera mina bilder Säljes, köpes eller bytes Webbplatser Övrigt
Fotografer

Fotograf Tammy Bergström

2007-01-24 23:42 #0 av: Martin

Jag satt och tittade på djur- och naturbilder på www.fotosidan.se en kväll och hamnade på en avdelning om macrobilder. Där satt jag och förundrades, tills jag plötsligt blev tipsad om www.imageorama.com. Därefter väcktes ett macrosug hos mig, och jag gjorde en intervju med fotografen Tammy Bergström

Hej Tammy, kul att du ställer upp för Foto.I.Fokus.se och delar med dig av dina erfarenheter. (obs, i hela artikeln kan man klicka på de bilder som har en "länkpil" bredvid eller i höjd med sig, för att få se bilden i större format, hämtad från Tammys hemsida www.ImageOrama.com)

Vem är Tammy, och när fastnade du för fotograferingen som hobby (eller lever du på den)?

Åhh, vem är jag? Jag vet inte riktigt :o) Jag är en glad toka, som tycker om glada människor med humor!
Men det jag brinner allra mest för här i livet är djur
Lika lätt som jag har för att skratta, har jag för att gråta...å det finns inget som gör mig mer ont än att se hur djur exploateras, utnyttjas, behandlas av människan, både djuren och naturen. Och jag favoriserar inga djur, för mig är en gris lika mycket värd som en hund. Allt annat är för mig dubbelmoral, och jag likställer det med rasism. Man kan inte döma andra människor i deras länder för grymheter, när man i sitt eget land rättfärdigar samma beteende men på ett annat djur.

Vad har du för utrustning nu, och eftersom att artikeln delvis kommer att handla om dina nyckelpigbilder med vilket objektiv har du tagit dem?

Jag har en Canon 350D som är väl använd :o) Har vart på G att köpa ny kamera, men vet inte alls vilken jag ska ta - skulle vilja sätta ihop min egen kamera :o)  Jag har lite olika objektiv, men om du undrar över dom bilderna med nyckelpigorna så har jag använt mig av lite olika.

  • Ibland ett Soligor/Cosina 100/3,5 - billigt, plastigt å mycket prisvärt.
  • Jag har också använt mig av Canons 100/2,8 och Tamrons 90/2,8

Har du gått någon utbildning inom bild/foto, eller är du självlärd?

Nej, har ingen utbildning inom foto! Mer än minnena hur mamma alltid sa till en, att om man skulle ta bilder med hennes kamera, så kunde man väl åtminstone försöka att få med motivet i bilden och inte utanför - För det var nämligen både dyrt å tråkigt att framkalla en massa bilder där bara halva människor fanns med :o)

Tittar man på ImageOrama så verkar djur/fågel/insekts- och naturbilder ligga dig varmt om hjärtat. Det är lite därför jag gör intervjun med dig - jag delar det intresset och vill visa på tjusningen med macrofotografering, och kanske också själv få bra tips på hur man gör för att lyckas. Hur kom det sig att du fastnade för dessa bitar, och nyckelpigan verkar vara en favorit?

Ååh, hur svarar man här då? Glad Kan hänvisa lite till översta svaret, att djur står mig oerhört nära. Så det var nog inget jag egentligen har funderat över, alltså funderat över vad jag ska plåta...det bara fanns där. Nyckelpigan är ju lite av ett kapitel för sig. Jag har alltid vart knäsvag för den här lilla röda varelsen, enda sen jag var liten har nyckelpigan funnits i mitt liv. Det var nyckelpigor hit och dit, och teckningarna men gjorde när man var liten, var oftast på just av nyckelpigan :o) Jag vet inte varför riktigt, vet bara att den gör mig glad :o)

 Du har hittat en hel del komiska bilder som bjuder på ett skratt när man ser dem. Tänker på grodan på snigeln , kan du berätta lite om bilderna, arrangerar du dem, eller kryper du omkring och inväntar rätt tillfälle?

Grodan och snigeln kom till genom att jag plåtade egentligen snigeln men hade tur att en groda satte sig där. Min syster hade lite större tur, hon plåtade också snigeln och grodan, men hon hann få med en fluga också som satt sig på grodans huvud :o) (klicka på bilden för större format)

Det stämmer at jag har en del komiska bilder på min sida och några på Fotosidan, och mängder i min dator som jag tyvärr aldrig idag skulle våga ladda upp. Nej, bilderna är inte arrangerade, men tyvärr har det visat sig att några av mina bilder har fått några andra att göra liknade bilder, bilder som då är arrangerade. Detta kan man se. Och detta gör mig faktiskt ont :o( Av den anledningen att jag är så rädd att folk inte vet hur känsliga grodors hud kanske är? Och har mina bilder då uppmuntrat till att vissa tagit såna här bilder, så kan jag tyvärr inte känna någon glädje då djuren alltid kommer i första rummet för mig.
Jag ska berätta om de bilder du nämner här.

Klicka på bilden för större format (från Tammys hemsida www.imageorama.com).Jag och min syster Jonna är oftast ute tillsammans och plåtar, var vi hamnar, det vet vi aldrig, vi kör runt, hoppar av där det ser trevligt ut. Vi hamnade då för några år sen i en skog utanför Malmö. En jättefin skog med många sjöar. Vi har oftast med våra hundar när vi är ute och plåtar också, så kan dom också ha lite kul :o)

Denna skog döpte vi till Grodornas Dal - därför att vi visste helt enkelt inte vad den hette, och där fanns mängder av grodor DÅ...tyvärr har vi sett hur grodorna minskat de senaste åren på många platser.

Klicka på bilden för större format från Tammys hemsida www.imageorama.com.Grodorna som pussas, pussas nog egentligen inte, utan det är jag som döpt bilden så. Utan vi tror att det var någon form av kamp dom emellan, för vi studerade dom en stund, och dom gick även på varann och kramades väldigt hårt såg det ut som. Så, faktum är så vet jag inte om det var frågan om kamp, eller kärlek, men jag får hoppas på kärlek.

Grodorna som tittar rakt in i kameran är inte tagna där i den skogen faktiskt, utan den togs vid en sjö längre upp i Skåne, där vi antar var något tillhåll för grodor som parade sig, för vi såg många här. Och vi har varit där på återbesök där vi funnit klasar med grodor som hänger ihop.

 

Grodan på Newfoundlandsnosen....:o) Jag hade vid den tiden två nuffepojkar, han som är på bilden är han som gärna vilar sig mycket, så medan de andra vovvarna badade så låg han och sov bland sniglar och grodor. Han fick faktiskt den här grodan på sin tass först, min syster såg det och kallade på mig - när vi lagt oss ner bredvid honom hoppade grodan vidare i hans tjocka päls och hamnade till slut på hans huvud, å sen nos - tyvärr blev den inte så skarp, för allt gick så fort och jag bara tryckte av snabbt och hade noll koll på inställningar i kameran då. 

"Att fånga en flygande nyckelpiga i luften var heller egentligen inget märkvärdigt, för jag hade ju i alla år lärt mig hur de fungerar."
"Att fånga en flygande nyckelpiga i luften var heller egentligen inget märkvärdigt, för jag hade ju i alla år lärt mig hur de fungerar."
Så kommer vi då till nyckelpigfotona, du måste ju lära ut knepet (utöver stort tålamod och många bilder gissar jag). Hur tar man bilder på flygande nyckelpigor? Är det ren tur, eller någon taktik bakom?

 

Ah, jag får gå in på min hemsida och se vilken du menar, för jag har tagit så många på dessa pigor som jag inte ens laddat upp, så jag minns knappt. Aha, dom där menar du :o) Det finns inga knep, inga jag känner till. Tålamod, studera deras språk, väder, ibland är nyckelpigorna jätteaktiva vilket du kanske sett? Ibland är dom slöa och bara sitter still. Man ska iaktta dom de dagar när dom är aktiva, t.ex vid åksväder. Jag visste t.ex när en nyckelpiga kommer att flyga, det har jag ju lärt mig av alla de man räddat från havet, sen har man ju suttit där å väntat på att de ska få ork att flyga sin väg. Av deras kroppsspråk, så vet jag ju när dom tänker flyga.

Men jösses, jagmisslyckas ju lika mycket som jag lyckas. Men jag gillar det där med utmaningar. Jag kan vänta hur länge som helst ibland, bara jag får försöka.

Det behövs lite tålamod, det får inte vara för kallt ute när man ska försöka detta, för då lyfter dom inte. Åska är bra ;o)

I somras hade vi en nyckelpigsinvasion, då bits dom och dom kommer i tusentals! (klicka på bilden för större version från Tammys hemsida www.imageorama.com)

I somras hade vi en nyckelpigsinvasion, då bits dom och dom kommer i tusentals! (klicka på bilden för större version från Tammys hemsida www.imageorama.com)

Har ju förstått att du gillar "Ladybirds", är det favoritmotivet eller har du något / någon genre som du helst fotograferar?

Hahaha, ja, jag gillar dom där små röda :o) Men visst har jag många favoritmotiv, eller önskemotiv - t.ex så ligger en Tromb högst på listan vad jag hemskt gärna skulle vilja fånga, eller ännu hellre än tornado :o) Älskar oväder! Jag är otroligt förtjust i kråkfamiljefåglarna, kråkor, skator m.m men då är min dröm en korp. Har vart mamma till en skata i ett och ett halvt år :o)
Det finns så mycket, men djur är ju det som jag allra helst fångas av, eller natur och oväder :o)

Har du tips för nybörjare inom natur/djur/makro-fotograferingen, något de skall tänka på?

Tja, som macrofotograf så vill gärna, eller man ser gärna hur många går så vansinnigt nära, som om de vill få fram alla detaljer hos t.e.x en fluga. Det kan ju vara en okay bild, väldigt fascinerande förstås. Men det blir tröttsamt i längden om man inte försöker få mer känsla i bilden än en avbild. Jag tycker att lite omgivning är fint, djuret i sin miljö.. att man tänker lite på att plåtar man en nyckelpiga som kryper på en gata, så blir den ganska trist, för man vill se djuren i naturen, utan människans cyklar, bilar och annat som kanske drar för mycket blicken till sig. Ungefär som att sen en inspärrad Björn på ett zoo, det är inget trevligt att se helt enkelt, liksom det är mindre trevligt att se en fjäril som är plåtad på en soptunna :o)

Att man inte plåtar rakt uppifrån, utan kanske lägger sig ner på marken, eller i nivå med motivet som tyvärr oftast flyger sin väg :o)

Har du någon fotograf som du ser upp till, söker inspiration av?

Den som inspirerar mig är min syster Jonna!

Har du någon bild som du är särskilt nöjd med?

Njaee :o)) Jag är väldigt tacksam om jag får en bild på min hund, där han har den uppsynen som jag bara önskar att få på bild, men sällan får. Den blicken som ger mig allt det där som är just han..

Vilket/vilka program startar du först när du sätter igång datorn?

Min mail, och sen min hundsida :o)

Jag tackar Tammy för att hon tog sig tid att svara på mina frågor, samt för att vi fick ta del av hennes underbara foton. Säg - är det inte mer än jag som längtar till sommaren nu?

 

 

Relaterade länkar

Av: marnyman

Datum för publicering

  • 2007-01-24

 

 

mvh Martin
Medarbetare på Djurfoto.IFokus.se

Anmäl
2007-01-25 08:11 #1 av: Robert

Tackar marnyman för intervjun! Jag hoppas att Tammy har hittat till Foto iFokus.

Hälsningar

Robert

Anmäl
2007-01-25 10:25 #2 av: montax

Hon är en av mina favoriter på Fotosidan. Hennes bilder på nyckelpigor och grodor är jag bara liiite avundsjuk på. Cool

Anmäl
2007-01-25 21:12 #3 av: Martin

#1 Det gör hon säkert, hon har fått direktlänk till artikeln.

Montax - ja, absolut en källa till inspiration!

mvh Martin
Medarbetare på Djurfoto.IFokus.se

Anmäl
2007-01-26 00:16 #4 av: Tammy

Åh, här är den ju - vad kul att läsaCool

Tack för vänliga raderFlört

Mvh Tammy

Anmäl
2007-01-26 00:19 #5 av: Martin

#4 Välkommen till Foto.I.Fokus.se! Glad

mvh Martin
Medarbetare på Djurfoto.IFokus.se

Anmäl
2007-01-26 21:01 #6 av: jojjehanna

#4 fantastiska bilder!

Anmäl
2007-01-26 22:48 #7 av: Yeahsussu

Åhh Tammy är en sån otrolig inspirationskälla. Hon har en ödmjukhet mot djur och verkar ha en störskön personlighet. Det är med nöje jag följer hennes bilder på Fotosidan :) Go girl!

Anmäl
2007-03-07 16:05 #8 av: Urban_S

Hon är originalet på Fotosidan, resten är kopior. Ivartfall när det kommer till myror, nyckelpigor, reflektioner, makro överlag.
Mycket kul att få läsa den här artikeln och hennes vördnadsfulla inställning till djuren och naturen.

Hennes nästan blygsamma inställning till sin egen talang, är berörande. Liksom hennes spontana och alltid vänliga kommentarer och svar, och just att hon inte gör skillnad på folk. Nybörjare som proffs. Hon är grymt vass, och en stor inspirationskälla.

/UrbanGlad

Anmäl
2007-03-07 18:30 #9 av: CarlS

Så vackra bilder Tammy! Helt underbara! Skulle du vilja bidra med någon på svensknatur.ifokus.se också?

//CarlS

Anmäl
2007-03-08 11:18 #10 av: Niklas

Mycket trevlig artikel och fina bilder. Det är nästan så att jag blir sugen på ett makroobjektiv. :-)

Välkommen hit Tammy!

Vänliga hälsningar

Niklas

Vänliga hälsningar, Niklas
» Förbättra din engelska på iFokus systernätverk, Savvity 🎈.

Anmäl
2007-03-09 12:15 #11 av: Martin

#8 Ja, det var kul att göra intervjun med Tammy för hon var verkligen hjälpsam och det var inga problem att ta precis vilka bilder jag ville från hennes sida osv. Och som sagt, till och med jag som egentligen inte är så intresserad av macro blev helt tagen och kände att jag var tvungen att göra den här intervjun, och visst lockar macro nu...

mvh Martin
Medarbetare på Djurfoto.IFokus.se

Anmäl
2007-04-05 10:41 #12 av: Mandylion

Tammy!

Helt fantastiska bilder. Jag har nu blovot medlem enbart för att kunna skriva detta inlägg. Nej kanske inte bara. Tur att jag hittade hit från din hunportal. Jag ska börja fota ordentligt nu. MIna två tjejer och Ludde kommer att vara väldigt mycket i fokus.

En jätte kram till dig.

 

Anmäl
2007-04-05 17:10 #13 av: Essgarde

Underbara bilder Tammy! Önskar jag hade din talang ^^,

Anmäl
2007-06-26 23:28 #14 av: Vigge

wow!  sjukt fina bilder Tammy  ^^

Anmäl
2007-06-27 00:09 #15 av: [Fibbe]

Tammy! Du är helt klart en av mina Foto-idoler Skrattande

Mvh Felix

Intresserad av Php, MySQL eller övrig webbprogrammering?
Välkommen till webbprogrammering.ifokus.se

Anmäl
2007-06-27 09:35 #16 av: Cavello

Tammys bilder är fantastiska :D Och hon har inte bara en bra bild i sitt galleri utan hundratals :D

/ Matilda Andersson - www.mphotograph.2u.se

Anmäl
2008-04-23 00:33 #17 av: bapsan

Vilken super trevlig itervjuv med en helt suverän fotograf, Tammy är ju så otroligt duktig på att fånga sina motiv. hennes bilder inspirear verkligen.

Anmäl
2008-04-23 08:54 #18 av: Jagigen

Håller med alla här. Vilka fina bilder! Vilken trevlig inspiratör :-)

Anmäl
2008-04-23 13:08 #19 av: Mandylion

Wow Tamms du har ju fått en massa positiva kommentarer =)
Finns ju bara en anledning, du kan ju det här bäst du

Puuuuuschhh

Anmäl
2008-09-28 18:03 #20 av: TheTiger

Jag håller med Mandylion.Skrattande

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.