Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

Flygfoto - Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Allmän diskussion kring fotografering A-B-C, alla misslyckade bilder Adobe Photoshop/Lightroom/Elements Bildanalys Bildhantering Om sajten Foto iFokus, kritik & förslag Foto iFokus fototävlingar & fotolekar Fotografera Art & abstract, fyrverkerier Ej kritik Fotografera arkitektur och gatufoto. Ej kritik Fotografera fordon och sport. Ej kritik Fotografera landskap & natur. Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Fotografera makro & stillbilder - Ej kritik Fotografera mat - Ej kritik Fotografera människor. Ej kritik Fotografera vilda djur & husdjur. Ej kritik Kameror, objektiv och annan utrustning Kritik - Hård Kritik - Medel Kritik - Nybörjare Kurser & Utbildningar - Bildtema & Fototeknik Läsvärt Mjukvara Mobiltelefoner - fotorelaterat OT - Off Topic Okategoriserade bilder Ej kritik Pinhole- och Toycamera Redigera mina bilder Säljes, köpes eller bytes Webbplatser Övrigt
Recensioner

Cullmann Magnesit 25

2009-08-26 16:54 #0 av: MartinO

Recension av Cullman Magnesit 25 kulled

Tyska Cullmann är en gammal etablerad tillverkare av kameratillbehör. Cullmann Magnesit 25Framför allt stativ och stativhuvud.

 

Jag har nu utvärderat en Cullmann Magnesit 25 kulled under ett par månader. Magnesit 25 är mellanmodellen i Magnesit kulled-serien.

 

Kulleden kan bära en vikt på 12kg och klarar ett moment på 25 Nm. Det är respektingivande siffror. Vikten på kulleden är 446g. Har man inte extrema ljusstarka telen, finns ingen anledning till att gå upp till de större modellerna. Jag har använt Nikon D3 med 70-200 f/2,8 med TC17EII telekonverter och det klarar denna kulled utan problem.

 

Jag är allergisk mot snabbplattor och gudskelov levereras kulleden utan sådan. Det finns dock snabbfäste att köpa som tillbehör. Den fasta plattan har både 1/4" och 3/8" skruv

Kulleden har tre rattar. Friktion, låsningsratt och panorering. De är i aluminium, som resten av kulleden och håller alla olika storlek, så de är lätta att urskilja utan att ta blicken från sökaren. Panoreringsskalan är lite skum. Den går inte 0-360 grader, utan i 90-graders intervall. Det är däremot dåligt att man inte kan nollställa panoreringsskalan.

 

Jag brukar reta mig på objektiv som levereras utan väska. Här var det rena motsatsen. En kulled, som normalt sitter permanent monterad på ett stativ levererades med en extra rejäl påse i skinnimitation!

 

Jag har alltid sagt - lägg rejält med pengar på stativ och stativhuvud. Man får då stabila grejor som håller i många år.

Cullmann Magnesit 25 har ett capris på 995kr och det får betraktas som ett fynd i sammanhanget.

Sajtvärd för Foto

Sajtvärd för Fågelskådning

Anmäl
2010-12-20 15:22 #1 av: Inkanyezi

Jo, ett bra stativhuvud till ett bra stativ är en investering.

Jag köpte mitt Gitzo begagnat 1973, och jag har använt det till alla sorters kameror som jag har haft genom åren. När jag köpte det hade jag en Mamiya RB67, och den såg kanske lite mer hemma ut på huvudet än kompakten.

Korken på huvudet har slitits en del, men den hänger med än.

Den här kulleden är mycket bra, jag har inte haft något att klaga på när det gäller funktion och kvalité på de här prylarna. Det kan vara värt att tänka på när man ska skaffa ett stativ, att det handlar om en investering för mycket lång tid. Om man byter kamera längre fram, så har man ändå stativet kvar.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.