Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

Flygfoto - Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Allmän diskussion kring fotografering A-B-C, alla misslyckade bilder Adobe Photoshop/Lightroom/Elements Bildanalys Bildhantering Om sajten Foto iFokus, kritik & förslag Foto iFokus fototävlingar & fotolekar Fotografera Art & abstract, fyrverkerier Ej kritik Fotografera arkitektur och gatufoto. Ej kritik Fotografera fordon och sport. Ej kritik Fotografera landskap & natur. Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Fotografera makro & stillbilder - Ej kritik Fotografera mat - Ej kritik Fotografera människor. Ej kritik Fotografera vilda djur & husdjur. Ej kritik Kameror, objektiv och annan utrustning Kritik - Hård Kritik - Medel Kritik - Nybörjare Kurser & Utbildningar - Bildtema & Fototeknik Läsvärt Mjukvara Mobiltelefoner - fotorelaterat OT - Off Topic Okategoriserade bilder Ej kritik Pinhole- och Toycamera Redigera mina bilder Säljes, köpes eller bytes Webbplatser Övrigt
Recensioner

Recension Ricoh GR Digital III

2009-09-08 22:35 #0 av: MartinO

Avancerad kompaktkamera för entusiasten.

Ricoh GR DigitalIII, eller GRD III, som jag fortsättningsvis kommer att kalla den, är ny på marknaden. Jag har inte utvärderat den mer än i en vecka, kanske lite kort tid, men då intresset är stort publicerar jag recensionen redan nu.

 

GRDIII är en uppgradering från GRDII, i samma annonyma skal. Det är ingen kamera att skryta med, diskret och liten. Under skalet döljer sig däremot en mycket kompetent kamera.

 

Till skillnad mot de flesta kompaktkameror har GRD III fast optik motsvarande 28mm i 35mm-formatet. Det gör det till en vidvinklig kamera och tack vare den fasta optiken behöver man inte göra kompromisser. Det är hög klass på optiken.

 

GRD III är ingen billig kamera. Med rekommenderat cirkapris på 6995kr riktar den sig framför allt till entusiasten som vill ha något extra. Konkurrenterna hittar man framför allt hos Panasonic och Canon  med sin LX3 och G10. Bägge kamerorna är större och presterar sämre, men å andra sidan är prislappen behagligare.

 

Ricoh GRD III är en 10 megapixelkamera med 3" skärm och har fullständiga PASM-lägen. Filerna sparas i jpg och DNG-formatet, som är Adobes standardiserade raw-format.

Kameran har i likhet med avancerade systemkameror två inmatningshjul. Det bakre är lite speciellt, då det inte är en konventionell "rulle", utan ett "shifthjul". Trycker man in hjulet kommer man till personliga snabbmenyer. Där har jag valt att lägga in vitbalans, iso, ljusmätning, autofokus och flyttning av autofokus och ljusmätning på skärmen. Det är ganska ovanligt att kunna lägga ljusmätningen på annat ställe än fokuspunkten.

En annan trevlig funktion är det inbyggda elektroniska vattenpasset som fungerar både i horisontalled och vertikalled.

 

GRDIII är en stor uppgradering från GRDII. Den största förändringen är den nya bildmotorn, som hanterar bruset på en helt annan nivå än tidigare. Bättre coating på linserna gör att flares är klart mindre besvärande. Macroläget är också förbättrat.

 

Det finns också nackdelar med Ricoh. Menyerna är inte på Svenska. Den kombinerade batteri och minneskortluckan sitter på undersidan, vilket gör det besvärligt vid stativanvändning. Priset på tillbehör, som tex. den externa sökaren är rent ut sagt hutlöst.

 

Garage.jpg

En besvärlig motljusbild från vårt hobbygarage. Ljusmätningen satt på vänstra porten.

 

Hille1.jpg

Här visas kamerans vidvinkel.

 

Hille2.jpg

Besvärligt motljus. Spotmätning på den röda bilen.

 

Hille2-2.jpg

Det finns resurser att croppa bilden.

 

Kedja.jpg

Macrobild på en cykelkedja. Pinsamt kort skärpedjup med bländare 1,9

 

RIMG0024.jpg

Ännu en macrobild på mitt nyregnade balkongbord. Inte riktigt nöjd med oskärpan i kanterna.

 

En kompaktkamera kan aldrig jämföras med en systemkamera pga sin mindre sensor och sämre ergonomi. Kompaktameran är svårare att hålla still pga sitt mindre format, men i helhet är Ricoh GRD III ett bra kkomplement till mina stora systemare och ju mer jag lär mig kameran, ju bättre blir resultatet.

Sajtvärd för Foto

Sajtvärd för Fågelskådning

Anmäl
2009-09-11 18:28 #1 av: dijete

Verkar att vara en toppenkamera! Bra,Martin!

Anmäl
2009-10-02 19:35 #2 av: [Christer5]

Ganska mycket pengar för en kamera med fast optik men tydligen skarp och bra.

Med fast optik är man väldigt begränsad tycker jag.

Tack för recensionen det uppskattas !

Mvh

Christer

Anmäl
2009-11-07 16:48 #3 av: MartinO

Visst brukar Ricoh vara snabba. Redan den 30/9 låg den första firmware-uppdateringen framme. Det hade jag helt missat. Skäms

Nu är den installerad, och den innehåller en del viktiga buggfixar.

Denna gång tillförde man inte nya funktioner, något man gjorde flera gånger med föregångaren GRDII.

Sajtvärd för Foto

Sajtvärd för Fågelskådning

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.