Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

Flygfoto - Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Allmän diskussion kring fotografering A-B-C, alla misslyckade bilder Adobe Photoshop/Lightroom/Elements Bildanalys Bildhantering Om sajten Foto iFokus, kritik & förslag Foto iFokus fototävlingar & fotolekar Fotografera Art & abstract, fyrverkerier Ej kritik Fotografera arkitektur och gatufoto. Ej kritik Fotografera fordon och sport. Ej kritik Fotografera landskap & natur. Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Fotografera makro & stillbilder - Ej kritik Fotografera mat - Ej kritik Fotografera människor. Ej kritik Fotografera vilda djur & husdjur. Ej kritik Kameror, objektiv och annan utrustning Kritik - Hård Kritik - Medel Kritik - Nybörjare Kurser & Utbildningar - Bildtema & Fototeknik Läsvärt Mjukvara Mobiltelefoner - fotorelaterat OT - Off Topic Okategoriserade bilder Ej kritik Pinhole- och Toycamera Redigera mina bilder Säljes, köpes eller bytes Webbplatser Övrigt
FotoiFokus

Hur ett forum fungerar & annat nyttigt..

2009-09-18 00:39 #0 av: dijete

I denna artikel berättar jag lite om hur ett forum fungerar, hur det är att vara medarbetare på en sajt, vad jobbet innebär och lite annat nyttigt om forum.

Inledning

Jag har skrivit denna artikel då många undrar hur ett forum fungerar, var saker ska skrivas, hur man skriver det, hur man blir bemött på bästa sätt,osv. I denna artikel kommer jag visa lite vad som händer bakom gardinen så att säga. Vad är vårt huvudansvar som admistratörer? Hur tufft är jobbet? Hur är våra rutiner? Hur våra liv anpassas och en hel del annat hur ett forum fungerar.

Inte bara ett forum

Ett forum är inte just bara ett forum. Forumen som är hos iFokus går enligt vissa regler och dessa måste följas av alla, inklusive iFokus-admistatörerna & sajtadmistratörerna (medarbetare & sajtvärdar), Om du bryter mot reglerna som iFokus har riskerar du varningar, ett x-antal varningar kan leda till skrivförbud/avstängning.

Varje sajt går enligt grundreglerna som iFokus har men sajterna får lägga till egna extra regler om dom vill. Grundreglerna som iFokus har kallas även Skrivregler. En enkel sammanfattning av reglerna är: Inte göra någon annan illa. För att läsa alla regler kan du klicka dig in här, Läs reglerna med jämna mellanrum så du inte glömmer bort dom.

Bakom "gardinen"

Bakom "gardinen" finns vi, admistratörer. Sajtvärd & Medarbetare, Varje sajt har en sajtvärd och en eller flera medarbetare. På Foto iFokus är vi i skrivande stund en sajtvärd och tre medarbetare. Vårt huvudansvar är framför allt att få alla att trivas, att skrivreglerna efterlevs, radera olämpliga inlägg men absolut att vara helt vanliga medlemmar och diskutera som vanliga människor till varandra.

Som admistratörer har vi en liten "Admin-panel" där vi kan justera diverse saker. Vi kan även redigera, radera, flytta inlägg.. Det ser ut ungefär på samma sätt som det gör för dig när du ska redigera ditt inlägg fast med lite fler alternativ.

En vanlig dag som medarbetare på iFokus

Det innebär att korrekturläsa alla trådar som publiceras på sajten, varenda kommentar,rätta rubriker och radera eventuella onödiga inlägg/trådar samt hänvisa till diverse saker.

Helst ska vi vara inloggade varje dag minst, men om man missar ett par dagar får man räkna med en lång inläggslista. Det finns ingen regel hur ofta vi ska vara inloggade men för att sajten ska fungera så bra som möjligt krävs det att vi är lite mer aktiva än vanliga medlemmar på sajten.

Tänk på: Detta är internet!

Även om vi raderar ditt inlägg eller din tråd kommer det alltid existera, vare sig du vill eller inte. Allt som du publicerar försvinner aldrig. Om du lägger ut en bild den kommer alltid existera på internet. Internet är en oändlig databas. Om du skriver något elakt om någon kommer du förevigt finnas kvar, föralltid! Tänk på detta innan du trycker på knappen och skickar iväg ditt inlägg.

Till sist

Respektera alla som du själv vill bli respekterad. Bemöt inte elaka inlägg som bryter mot skrivreglerna. Framför allt: Håll en vänlig ton så vi alla kan trivas här och nyttja sajten så länge som möjligt.

 

Anmäl
2009-09-18 01:16 #1 av: Deklol

Litet stavfel där bara, tror du menar "Oändlig" och inte "Oländlig" :) För övrigt så kan visst saker och ting försvinna även från internet.

Anmäl
2009-09-18 01:18 #2 av: dijete

#1 Så sant,rättar det på direkten. Inget kan försvinna, det lagras alltid någonstans..

Anmäl
2009-09-18 01:26 #3 av: Deklol

#2 nej det stämmer inte riktigt. Såhär är det; Om jag skickar ut en fil på "internet", alltså jag lägger upp det på en server, så kommer den att skriva in filens data på disken, och då är den "lagrad". Sen kan man ibland som användare på vissa sajter/backup-hemsidor etc etc själv välja om man vill ta bort filen eller inte. Väljer man att ta bort den så dumpas datan från servern disk. I detta läget är det faktiskt möjligt att återställa filen från servern genom ett recovery-program som t ex "GetDataBack", men inom en snar framtid kommer platsen på disken där denna filen fanns skrivas över av en annan fil, med nya ettor och nollor, som någon annan användare laddat upp, och då kommer det vara i princip totalt omöjligt att hitta den filen igen - sålänge ingen privatperson hittat filen innan den raderades och kopierat över på sin lokala hårddisk.

För "internet" är ingen jäääätteserver som snappar upp allting som skickas ut och sparar det där för alltid.

Anmäl
2009-09-18 06:34 #4 av: [mingdie]

Det innebär att korrekturläsa alla trådar som publiceras på sajten, varenda kommentar

Jag hoppas du skojar att ni läser alla kommentarer. Tänk om man gjorde det på en av dom stora forumen som finns. Man skulle behöva heltidsanställd personal.

Jag håller med om att ta bort elaka kommentarer som inte tillför diskussionen något men att låsa trådar skall vara sista utvägen. Att ändra rubriker tycker jag skall undvikas. Att leka ordningsvakt är inte bra för ett forum.

Appropå ändra rubriker så tycker jag nog att rubriken skulle heta "Hur detta forum fungerar..."  Glad

Anmäl
2009-09-18 12:47 #5 av: dijete

#3 I princip svar: Ja, det sparas alltid ner av någon dator i hela världen.

#5 Det kan jag hålla med dig om, men rubriken får vara som den är då den rör hela iFokus.

Anmäl
2009-09-18 13:32 #6 av: Deklol

#5 Nej inte nödvändigtvis, det finns ingen lag eller regel som säger att det gör det.

Anmäl
2009-09-18 20:27 #7 av: gurin

Nej, det finns ingen lag, men det finns en praktik. Google vill spara allt. Och kolla gärna wayback machine.

Kungliga biblioteket försökte ett tag spara allt som publicerades på svenska. Vet inte om de fortfarande när den tanken.

mvh/gurin

Anmäl
2009-09-18 21:04 #8 av: Deklol

#7 hur gärna google än vill spara allt kommer den dock aldrig att klara det, pga många saker som filstorlekar, rättigheter osv.

Anmäl
2009-09-18 23:06 #9 av: tsset

Det som menas med att "allt sparas" är väl att bara för att man kan skriva vadsomhelst och sedan ta bort det så garanterar det inte att någon har hunnit gör en kopia av det man skrev... Så uppfattar jag det iaf! Att man ska tänka igenom vad man lägger ut, skriver jag något på papper kan jag bränna det, men skriver jag på internet blir det som en stor allmän bok alla kan skriva i. Visst kan man riva ut en sida där också och ersätta den med något annat, men någon kan ha läst det man skrev och någon kan också ha gjort en kopia.

Anmäl
2009-09-19 00:09 #10 av: IdaL

lägger du ut något på internet så måste det ju finnas lagrat någonstans annars kommer det ju inte ut på internet ;) Du kan ta bort grejer men på t.ex. sådana här forum finns dina inlägg, trådar och annat sparat och medarbetare, sajtvärd & admin's kan se dem.

Anmäl
2009-09-19 00:56 #11 av: Deklol

#9 Japp det är sant, har någon kopierat det så finns det antagligen kvar "för alltid". Det skrev jag också i #3

#10 Ja det finns lagrat, och det är inte alla hemsidor på hela internet som sparar allting för admins trots att användaren tar bort det. Det är HELA internet vi pratar om :)

Anmäl
2009-09-19 01:07 #12 av: dijete

#11 Jag rekommenderar att du söker på wikipedia efter såkallade Kakor, där kommer du troligtvis inse mer & inse att du har fel. Alla datorer sparar en del av varje sida på din hårddisk.

Anmäl
2009-09-19 01:12 #13 av: Deklol

#12 Är du seriös eller driver du med mig?

Anmäl
2009-09-19 01:15 #14 av: dijete

#13 Jag förklarar bara att alla datorer sparar ner en del av alla sidor,en del av dina bilder,mm.. Och nej, jag driver inte med dig. Eftersom du inte tror på oss rekommenderar jag att söka på Wikipedia.

Anmäl
2009-09-19 01:18 #15 av: IdaL

#11 Jag är inte super kunnig om vad som gäller över hela internet så det blandar jag inte mig in i för jag vet inte själv det men vad jag förstod så rör artiklen iFokus och det var iFokus jag syftade på i mitt inlägg ;)

Anmäl
2009-09-19 01:20 #17 av: Deklol

#14 Jo, om man tillåter cookies i sin webläsare så kommer bilder och annat material sparas lokalt på ens dator för att ladda sidan/filen snabbare nästa gång. Dock inte för alltid. Webläsare rensar cookies med jämna mellanrum, och detta kan man även göra manuellt. Även websidan kan påverka hur lång tid det ska ta, men inte styra det helt. Så det stödjer inte din teori för fem öre, om att allt du laddar upp alltid finns kvar oavsett åtgärder.

Anmäl
2009-09-19 01:22 #18 av: dijete

#17 Den rensar inte automatiskt, om du inte har inställt den på det. Det finns alltid kvar, det gör det, varesig man vill eller inte så kommer alltid en bild som du lägger upp/något du skriver finnas kvar.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.