Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

Flygfoto - Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Allmän diskussion kring fotografering A-B-C, alla misslyckade bilder Adobe Photoshop/Lightroom/Elements Bildanalys Bildhantering Om sajten Foto iFokus, kritik & förslag Foto iFokus fototävlingar & fotolekar Fotografera Art & abstract, fyrverkerier Ej kritik Fotografera arkitektur och gatufoto. Ej kritik Fotografera fordon och sport. Ej kritik Fotografera landskap & natur. Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Fotografera makro & stillbilder - Ej kritik Fotografera mat - Ej kritik Fotografera människor. Ej kritik Fotografera vilda djur & husdjur. Ej kritik Kameror, objektiv och annan utrustning Kritik - Hård Kritik - Medel Kritik - Nybörjare Kurser & Utbildningar - Bildtema & Fototeknik Läsvärt Mjukvara Mobiltelefoner - fotorelaterat OT - Off Topic Okategoriserade bilder Ej kritik Pinhole- och Toycamera Redigera mina bilder Säljes, köpes eller bytes Webbplatser Övrigt
Fototeknik

Vi går mot mörkare tider

2009-09-24 09:57 #0 av: MartinO

Att det blir höst och vinter är ingen anledning till att gömma undan kameran.

Många packar ned kameran under den mörka årstiden. Det är nu kreativiteten skall flöda och andra tekniker användas.

 

Jag planerar bilderna på ett helt annat sätt under den mörka årstiden. Tänker ut motiv, hur bilden skall tas och vilken ljussättning jag skall använda.

 

En eller ett par blixtar och ett stativ är saker som är väldigt bra att ha. Att arbeta kreativt med ljussättning är ett stort nöje inom fotografering. Många kameramärken har bra system till fjärrstyrning av blixtar, något som gör att man kan placera ut blixtar på olika ställen och få trevliga ljussättningar.

 

För utom porträtt, som är en bra inomhussysselsättning, så är stilleben, mat- och produktfoto områden som lämpar sig för kreativ ljussättning.

Gråa dagar och utomhusfotografering i svartvitt är också något som tilltalar mig.

Tänk också på att din kamera tål mer dåligt väder än du tror, även om den inte är vädertätad. Skydda den mot det värsta, men några regnstänk tål den.

 

Nä se'n våren kommer med sina underbara färger får man ny inspiration och har inte glömt hur man hanterar kameran, då den använts under vintern.

 

Ett par exempelbilder:

 

gren.jpg

Ett påskris i en kruka. En blixt placerades i krukan och riktades uppåt. Bakgrunden var en ljus tapet, som fick färgförändring genom att ändra vitbalans i raw-hanteraren.

 

 

PquLT9MSqA.jpg

 

En Orrefors ljuslykta placerades på en spegel och belystes med grön laser.

 

Sajtvärd för Foto

Sajtvärd för Fågelskådning

Anmäl
2009-09-24 18:53 #1 av: Cerrolyn

Mycket häftigt.

Vad är det för laser du har använt?

MVH Cerrolyn
Sajtägare på Tävlingshundar

Medarbetare på: Hoya, Retriever, Vallhundar
Min hemsida: Ceasars Vänner

Anmäl
2009-09-24 22:05 #2 av: MartinO

Som amatörastronom använder vi grön laser i undervisningssyfte för att "peka" på objekt på himlen. Dessa har nu tyvärr blivit förbjudna på allmän plats då ligister bla roat sig med att lysa i ögonen på poliser.

Min laserpenna är på 125 mW, men svagare godkända laserpennor bör gå bra att använda.

Sajtvärd för Foto

Sajtvärd för Fågelskådning

Anmäl
2009-09-24 22:16 #3 av: Cerrolyn

#2

Tack för svar.

Någon som har några bra förslag för en amatör som inte har råd att köpa externblixt?

MVH Cerrolyn
Sajtägare på Tävlingshundar

Medarbetare på: Hoya, Retriever, Vallhundar
Min hemsida: Ceasars Vänner

Anmäl
2009-09-25 11:42 #4 av: pellepiano

Om det gäller stillastående objekt at fotografera, så går en ficklampa bra, den är lätt att gömma och placera och kostar lite. Dessutom kan man ta långa exponeringar och flytta lampan så det blir som fler ljusskällor, eller ta fler exponeringar ( med lampa i olika positioner ) och sätta ihop i Photoshop.

Anmäl
2009-09-25 15:06 #5 av: Cerrolyn

#4

Åh tack så jätte mycket.

MVH Cerrolyn
Sajtägare på Tävlingshundar

Medarbetare på: Hoya, Retriever, Vallhundar
Min hemsida: Ceasars Vänner

Anmäl
2009-09-26 06:33 #6 av: [mingdie]

Jag håller med dig Martin. Under den mörkare tiden så kör jag mycket svartvit. Grått väder med lite färger men mycket kontraster är som gjort för det.

 

 

Anmäl
2009-09-26 16:33 #7 av: Spectabile

Jag har bara haft kameran (i det här fallet en system) under en enda höst/vinter och då blir utomhusfotograferingen begränsad till helgerna, nästan i alla fall.

Tänkte jag skulle försöka ge mig på lite porträttfotografering i vinter, men måste lära mig mer om ljussättningen.  

Har sökt på nätet och hittat lite om det. Men om någon har en länk till en bra info om det så är det varmt välkommet.

 

Anmäl
2009-09-26 20:31 #8 av: Jonna75

Förra vinter roade jag mig med att leka med vanliga stearinljus. Den här bilder var ett av resultaten. Tycer att det är skoj att kunna vara kreativ på hemmaplan trotts att man inte har så mkt utrustning Glad

Anmäl
2009-11-03 08:56 #9 av: bildochfoto

Du kan göra som jag och köpa LED lampor på clasohlson det behöver inte bli så dyrt. Jag köpte lampan för 29 spänn....vet inte m det är lika billigt i dag dock...

 

Bild och foto om LED

 

Bra tips om laser...grön laser är som sagt förbjudet sedan de lekt mot polisen...

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.