Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

Flygfoto - Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Allmän diskussion kring fotografering A-B-C, alla misslyckade bilder Adobe Photoshop/Lightroom/Elements Bildanalys Bildhantering Om sajten Foto iFokus, kritik & förslag Foto iFokus fototävlingar & fotolekar Fotografera Art & abstract, fyrverkerier Ej kritik Fotografera arkitektur och gatufoto. Ej kritik Fotografera fordon och sport. Ej kritik Fotografera landskap & natur. Ej kritik Flygfoto - Ej kritik Fotografera makro & stillbilder - Ej kritik Fotografera mat - Ej kritik Fotografera människor. Ej kritik Fotografera vilda djur & husdjur. Ej kritik Kameror, objektiv och annan utrustning Kritik - Hård Kritik - Medel Kritik - Nybörjare Kurser & Utbildningar - Bildtema & Fototeknik Läsvärt Mjukvara Mobiltelefoner - fotorelaterat OT - Off Topic Okategoriserade bilder Ej kritik Pinhole- och Toycamera Redigera mina bilder Säljes, köpes eller bytes Webbplatser Övrigt
Utrustning

DIY Magnetstativ

2009-11-02 20:25 #0 av: MartinO

Ett enkelt magnetstativ för lättare kameror och blixtar.

Jag hittade en så kallad mobilmagnet i mina gömmor. En sådan satte man med dubbelhäftande tejp i bilen och den höll sen mobiltelefonen på plats med sin starka magnetism.

Magnet1.JPG

 

Magneten består av två neodynmagneter på en cirkulär plåt, överdraget med gummi. Nu gäller det att sära på delarna försiktigt. Jag gjorde det med hjälp av en skalpell.

 

Magnet2.JPG

 

Nu fordras det lite verkstadsutrustning. Detta kan man till exempel göra på skolan.

Stativgängan är 1/4" UNC, men 1/4" Withworth-gänga är helt kompatibel.

Jag började med att gänga upp ett hål i plåten och svarvade ned en mutter som syns som en krage på skruven. Sedan hårdlödade jag skruv och krage med mässingslod. Plåten slog sig av värmen, så den riktade jag i svarven med hjälp av indikatorklocka och svarvade den jämn. Jag fick också svarva baksidan av plåten jämn för att få plats med magneterna. Slutligen limmades allt med kontaktlim

 

Magnet3.JPG

 

En skyddande korskskiva limmades på. Den går jämt med kragen.

 

Vespa.jpg

 

Första bästa plåtobjekt för att testa. Det blev min Vespa med Ricoh-kameran på framskärmen. För första gången fick jag använda mobilkameran, något jag aldrig använder annars.

 

Naturligtvis kan man sätta en liten kulled på magnetstativet, för att få större flexibilitet.

Sajtvärd för Foto

Sajtvärd för Fågelskådning

Anmäl
2009-11-02 20:47 #1 av: Inkanyezi

Jag har lite svårt för magneter, de går inte riktigt bra ihop med en del lagringsmedia eller plastkort som man bär på sig. En gång lyckades jag förstöra en hårddisk genom att lägga den för nära PC-högtalaren som satt längst ner i datorlådan och inte var magnetiskt skärmad. Så man får vara lite försiktig med var man har magneterna, och när man inte använder den bör man ha en lagom tjock plåtbricka att sluta magnetfältet med.

Anmäl
2009-11-02 20:52 #2 av: MartinO

Magneter skall helt klart behandlas med respekt. Det du beskriver är magnetiska lagringsmedia, såsom hårddiskar, disketter och magnetremsan på betalkort.

Vi har inte magnetiska lagringsmedia i en digitalkamera.

Sajtvärd för Foto

Sajtvärd för Fågelskådning

Anmäl
2009-11-14 01:11 #3 av: MartinO

Intresset för dessa magnetstativ har blivit så stort att jag börjat tillverka dessa i mindre skala. Framför allt ger de en ny möjlighet att placera ut fjärrstyrda blixtar.

Är någon intresserad, så skicka ett PM.

Sajtvärd för Foto

Sajtvärd för Fågelskådning

Anmäl
2009-11-14 06:32 #4 av: [mingdie]

En praktisk lösning som jag kan se många användingar för. Du får börja annonsera.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.